Avocatul poporului in dreptul constitutional roman

Trimisa la data: 2016-11-23 Materia: Drept Pagini: 95 Comentarii: 0 (comenteaza) Autor: lavvw
Raporteaza o eroare
Lucrare de licenta de nota 10 - drept- Avocatul poporului in Romania

Lucrare de licenta - drept constitutional: Avocatul poporului in dreptul constitutional roman

Lucrarea a fost realizata si prezentata anul acesta (2016) in conformitate cu legislatia actualizata si notata cu 10. Bibliografie 35 carti dintre care 10 monografii, 78 pg in total, 4 anexe, introducere, cuprins si concluzii.


INTRODUCERE 1

CAPITOLUL I. Aparitia si evolutia institutiei Ombudsmanului
Sectiunea 1. Scurt istoric. Justificarea teoretica si practica a aparitiei institutiei Ombudsmanului 2
Sectiunea 2. Precizari terminologice 5
Sectiunea 3. Definitia si natura juridica a institutiei 6
Sectiunea 4. Tipuri si forme ale institutiei Ombudsmanului 10

CAPITOLUL II. Institutia Avocatul Poporului in Romania
Sectiunea 1. Aparitia institutiei in sistemul legislativ roman 13
Sectiunea 2. Explicatia denumirii 18
Sectiunea 3. Cadrul legislativ 20
Sectiunea 4. Trasaturile constitutionale si legale 21
Sectiunea 5. Natura juridica a Avocatului Poporului 25
Sectiunea 6. Numire si statut 27

CAPITOLUL III. Organizarea institutiei Avocatul Poporului
Sectiunea 1. Functionare. Trasaturile activitatii 32
Sectiunea 2. Competenta si atributii 34
2.1. Procedura in fata Avocatului Poporului 37
2.2. Drepturile si obligatiile Avocatului Poporului 40
Sectiunea 3. Structura organizatorica 42
3.1. Conducatorul institutiei 42
3.2. Adjunctii Avocatului Poporului 44
3.3. Birourile teritoriale 47
3.4. Serviciile institutiei Avocatul Poporului 48
Sectiunea 4. Actele juridice ale Avocatului Poporului 49
Sectiunea 5. Raspundere, incompatibilitati si imunitati 57


Sectiunea 6. Raporturile dintre institutia Avocatul Poporului si puterile statului 58
6.1. Raportul dintre Autoritatea judecatoreasca si Avocatul Poporului. Curtea Constitutionala 58
6.2. Raportul dintre Executiv si Avocatul Poporului 59
6.3. Raportul dintre Legislativ si Avocatul Poporului 61

CAPITOLUL IV. Aspecte de drept comparat
Sectiunea 1. Mediatorul European 62
Sectiunea 2. Structuri internationale privind Ombudsmanul si Mediatorul 64
Sectiunea 3. Ombudsmanul in unele state europene 65
3.1. Aparatorul Drepturilor Omului din Franta 65
3.2. Ombudsmanul Parlamentar si pentru Sanatate din Marea Britanie 66
3.3. Aparatorii civici din Italia 67
3.4. Ombudsmanii Parlamentari din Lituania 68
3.5. Ombudsmanul National din Olanda 68

CONCLUZIE 69
BIBLIOGRAFIE 72
ANEXE 75
Comanda prin: SMS / CARD / PayPal
Comanda aceasta lucrare cu doar 10 Euro + TVA.
Completeaza-ti corect adresa de e-mail. Pe aceasta vei primi link-ul de descarcare a lucrarii de licenta dupa ce plata a fost confirmata!
E-mail:
Pentru operatorul Vodafone procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Pentru operatorul Telekom procesul presupune trimiterea a doua SMS-uri de verificare tarifate la valoarea unui SMS normal in aceasta retea.
Selecteaza metoda de plata:
Alege metoda prin care doresti sa efectuezi plata:

3Imputernicire taxe si impozite

Lucrare de licenta despre Avocatul poporului in dreptul constitutional roman

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte una dintre garantiile drepturilor si libertatilor cetatenesti pe care legiuitorul constituant roman a conacrat-o prin dispozitiile Constitutiei din anul 1991. Avand la baza amplificarea atributiilor puterii legislative si implicit a administratiei publice, ca urmare a modificarilor survenite, ce se concetrau pe respectarea drepturilor si a libertatilor, a facut ca cetatenii, in fiecare moment, sa intre in contact cu diferitele autoritati publice si structuri administrative.

Aparuta ca urmare a realizarilor majore ale societatii romanesti de dupa anul 1989 ce au avut in prim-plan reafirmarea deminitatii omului, a drepturilor si a libertatilor acestuia, institutia Avocatul Poporului are ca obiectiv principal supravegherea legalitatii actiunilor administrative, cu precadere in scopul apararii cetateanului de abuzurile administratiei publice.

In acest sens, primul capitol analizeaza originea institutiei Ombudsmanului, abordeaza aspectele care justifica aparitia teoretica si practica a acesteia, imprejurarile si cadrul istorico-geografic care au dus la dezvoltarea si raspandirea institutiei, precum si precizarile terminologice sau cele referitoare la tipurile si formele sub care aceasta a evoluat.

In capitolul al II-lea este realizata o prezentare generala asupra institutiei Avocatul Poporului in Romania. Este analizat contextul in care a aparut institutia in sistemul legislativ roman, ce a stat la baza alegerii denumirii, dar si ce acte normative o reglementeaza. Tot aici sunt subliniate trasaturile constitutionale si legale, natura juridica precum si modul in care se realizeaza numirea Avocatului Poporului.

Capitolul al III-lea al lucrarii, abordeaza organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului in dreptul constitutional roman, competenta si atributiile ce ii revin, structura organizatorica, dar si actele specifice institutiei. Acest capitol stabileste si importantele aspecte prin care Avocatul Poporului isi realizeaza competenta in raporturile cu puterile statului.

In ultimul capitol se abordeaza problematica referitoare la institutia Ombudsmanului in unele state europene, este prezentat Mediatorul European si structurile internationale din care face parte Avocatul Poporului.
Vizitatorii acestei lucrari de licenta au mai cautat:
Nota:Textul de mai sus reprezinta un extras din lucrarea de licenta "Avocatul poporului in dreptul constitutional roman". Prin descarcarea prezentei lucrarii stiintifice, orice utilizator al site-ului www.referat.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.
Adauga comentariu:
Adauga comentariu
*Nu exista comentarii
Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK