Apele Terrei

Trimis la data: 2002-12-18 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 9037
Autor: Amalya Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Apele Terrei - In mod obişnuit apa este un lichid, un compus hidrogenat al oxigenului (H2O). Ea însă poate exista în trei stări diferite de agregare, trecând cu relativă uşurinţă (pe Terra) dintr-una în alta: lichidă, gazoasă (vapori) şi solidă (gheaţă).

Apele Terrei - Apa are câteva caracteristici (geografice) specifice:
• Ocupă volume intense la exteriorul Pământului;
• Realizează un circuit continuu între oceane, atmosferă şi uscat;
• Reprezintă cel mai răspândit solvent;
• Are o mare capacitate de absorbţie a căldurii, se încălzeşte şi se răceşte mai încet decât orice alt lichid, având o influenţă reglatoare asupra temperaturii Pământului;
• Fierbe la 100 grade C şi îngheaţă la 0 grade C;
• Densitatea maximă este la temperatura de +4 grade C, iar la 0 grade C devine cu 10%mai voluminoasă decât la +4 grade C, ceea ce face ca gheaţa să plutească. Apa din roci, îngheţând le dezagregă.

Unităţile geografice ale hidrosferei, respectiv sistemele teritoriale în care e organizează apa sunt: oceanele, mările, apele curgătoare, lacurile şi apele subterane, gheţarii. Apa intră însă în componenţa altor învelişuri ale Pământului, cu care hidrosfera propriu-zisă se găseşte într-un permanent schimb (circuit). Este vorba de apa din atmosferă (sub formă de vapori), din biosferă (80% din materia vie este compusă din apă), din rocile scoarţei (ca apă liberă sau legată chimic) şi din sol.

Limitele hidrosferei propriu-zise sunt date de limitele spaţiului cu apa lichidă liberă. În scoarţa coboară până la 5-10km, iar în atmosferă, de asemenea, 90% din apă se localizează până la 5km altitudine. Limitele mai largi merg însă până la discontinuitatea Moho (ca şi în cazul reliefosferei ), iar în atmosferă urcă până la circa 80km.

Volumul total este de aproape 1,4 miliarde km cubi, din care 96,5%în oceane, 2,46% reprezintă apele subterane, numai 0.0002% se află în râuri şi 0,017% în lacuri, etc.

Circuitul apei pe Terra
Apa are o mobilitate mult mai mare decât litosfera, dar mai mică decât atmosfera. Această mobilitate constă atât în transformări fizice sau chiar chimice (trece în stare de vapori sau de gheaţă şi invers, se combină cu alte elemente şi devine o soluţie ), dar mai ales se deplasează cu uşurinţă în baza unor legi fizice.

La nivel planetar, hidrosfera reprezintă un sistem funcţional, în care pătrunde energie solară sau/şi terestră. Această energie determină o mişcare continuă a apei, formând anumite circuite, cu caracter regulat sau periodic.

S-a încetăţenit formularea circuitului apei în natură. La modul cel mai general, aceasta constă în evaporarea apei de la suprafaţa oceanelor şi a continentelor, ridicarea ei î atmosferă, precipitarea sub formă de ploaie sau zăpadă şi reîntoarcerea ei în ocean, fie în mod direct, fie prin intermediul apelor curgătoare sau pin gheţari.

Există un circuit mare (sau lung) şi altele mici. Acestea se referă la situaţia când plouă direct pe ocean sau când apa se evaporă de pe continent şi se întoarce, prin ploaie, tot pe continent.
De subliniat este şi faptul că oceanele as şi alte circuite, de suprafaţă sau de adânc, şi faptul că o parte din apă se blochează în gheţari.

Apele oceanice şi continentale
Oceanul planetar

Din clasa a VII-a se cunoaşte că oceanele ocupă aproximativ 362milioane km pătraţi, ceea ce reprezintă 71% din suprafaţa Terrei (de 510 milioane km pătraţi), în timp ce continentele deţin doar 29%.Oceanul Planetar se compune din patru oceane dintre care cel Arctic are mai mult caractere de mare mediterană.

Oceanele sunt însă mult mai mari decât oricare continent. De fapt, ele înconjoară suprafeţele de uscat şi nu invers. O singură excepţie o formează Oceanul Arctic care, conform definiţiei generale, este o mare mediterană.

Repartiţia apei oceanice pe glob este inegală. Circa nouă zecimi se grupează pe o jumătate din sfera Terrei, având polul situat în SE-ul Insulei Noua Zeelandă (lângă Insula Antipodes). Aceasta se numeşte emisfera oceanică (90% apă). Opusul ei este emisfera continentală, cu polul la gura fluviului Loire (pe insula Dumet) şi în care apa ocupă totuşi 53%.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK