Asamblari cu pene si caneluri

Trimis la data: 2005-06-02 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Ofelia Dimensiune: 1224kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asamblarea este operatia de reuniune, intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unui sistem tehnic, in scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.Asamblarile nedemontabile se caracterizeaza prin faptul ca nu se pot demonta fara deteriorare cel putin a unuia dintre elementele asamblarii. La asamblarile prin presare, forta de frecare ce apare intre cele doua suprafete creeaza o presiune de contact. Cand deformatiile suprafetelor in contact sunt elastice, asamblarea este demontabila. Daca apar si deformatii plastice, asamblarea va intra in categoria asamblarilor nedemontabile.

PROIECT

pentru certificarea competentelor
profesionale

Domeniul : mecanic

Calificare profesionala : technician pentru
intretinere si
reparatii.

Tema :
Asamblari cu pene
si caneluri
Asamblari si organe de asamblare
1. Prezentare generala:

Asamblarea este operatia de reuniune, intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unui sistem tehnic, in scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.
Rezutatul fizic al operatiei de asamblare poarta numele tot de asamblare.
Dupa modul in care se pot demonta cu sau fara deteriorarea a cel putin unuia dintre elementele componente, se pot defini urmatoarele grupe de asamblari:


- prin nituire

- prin sudare
1. Nedemontabile:
- prin lipire

- prin presare

Asamblari:

- prin filet

- cu pene
2. Demontabile:
- canelate

- cu elemente elastice
Asamblarile nedemontabile se caracterizeaza prin faptul ca nu se pot demonta fara deteriorare cel putin a unuia dintre elementele asamblarii. La asamblarile prin presare, forta de frecare ce apare intre cele doua suprafete creeaza o presiune de contact. Cand deformatiile suprafetelor in contact sunt elastice, asamblarea este demontabila. Daca apar si deformatii plastice, asamblarea va intra in categoria asamblarilor nedemontabile.

2. Penele longitudinale pot fi:

a) De fixare (cu prestrangere) (Figura 1).
Pene inclinate cu nas
Pene fara nas (a)
Pene plate (b)
Pene concave (c)
Pene tangentiale (d)
Sunt utilizate la transmiterea momentelor mari si a turatiilor joase.b) De ghidare (fara prestrangere) ( Figura 2).

Pene paralele: - Obijnuite (Figura 9)

- Drepte (Figura 3)


Penele paralele au fetele opuse paralele. Efortul se transmite numai pe fetele laterale fara efect de impanare.
Uneori se fixeaza pe arbore cu ajutorul surubburilor. Se calculeaza la fel ca penele inclinate cand transmit efortul numai pe fetele laterale.
Cand este necesara o mai mare capacitate de transmitere se folosesc doua sau trei pene, montate pe arbore in acelasi plan si decalate cu 120 grade.
Lungimea aproximativa a penei este de (1,1….1,3)d.


Pene disc (Figura 4)


Penele disc se folosesc la imbinari cu arbori avand diametrul d < 40 mm si se monteaza dupa cum se indica in Fig. 11. Lungimea “ l ” se determina pentru a rezista la strivire pe suprafata laterala si la forfecare


Penele transversale pot fi :
Cu o faţă înclinată
Cu două feţe înclinate
Cu secţiune rotunjită
Cu secţiune dreptunghiulară


2. ASAMBLĂRI PRIN PENE LONGITUDINALE
Penele longitudinale – organe de asamblare demontabile care transmit momente de torsiune – se folosesc la fixarea pe arbori a roţilor dinţate, roţilor de curea sau de lanţ, semicuplajelor, volanţilor, etc.

3. Asamblari prin pene longitudinale

4. Asamblări prin pene longitudinale montate cu strângere. La penele longitudinale montate cu strângere suprafeţele active sunt faţa superioară – înclinată cu 1:100 – şi faţa inferioară, între feţele laterale ale penei şi canalul de pană existând jocuri, fac excepţie penele tangenţiale. Ca urmare a montării prin batere se obţine o asamblare capabilă să preia forţele axiale. Se folosesc numai la turaţii mici şi medii, când nu se impun condiţii severe de coaxialitate, deoarece – prin batere – se produce o dezaxare a pieselor asamblate.


Pene longitudinale cu strângere se clasifică în:
înalte, denumite şi înclinate (figura 6a);
plate (figura 6b);
concave (figura 6c);
tangenţiale (figura 6d).


Figura 6


Pot fi cu sau fără călcâi (nas), călcâiul uşurând montarea şi demontarea; sunt standardizate.La penele înalte cu capetele rotunjite (figura 7a), canalul din arbore are forma şi dimensiunile penei, montarea obţinându-se prin baterea sau presarea butucului.

.

Figura 7a

La penele înalte cu capetele drepte (figura 7b), montajul se poate realiza prin baterea penei în lungul canalului.

Figura 7b

Mărimea forţei de batere este limitată de rezistenţa la strivire a suprafeţei de batere, penele cu călcâi permiţând forţe de batere mai mari.


Q= mărimea forţei de batere ;
F = forta normala rezultanta pe suprafetele active ale penei;
α = unghiul de inclinare al fetei superioare la penele cu strangere;
α = unghiul la varf al conului;
φ = unghiul de frecare.

Momentele de torsiune transmise de asamblările prin pene plate – care se folosesc în cazul arborilor cu d≤230 mm – sunt inferioare celor transmise de asamblarea prin pană înaltă.

Asamblările cu pene concave – transmiţând momente de torsiune mai mici comparativ cu asamblările prin pene înalte sau plate – se folosesc pentru arbori cu d≤150 mm; se întrebuinţează şi în cazurile în care – din motive de rezistenţă – nu se admite executarea canalului de pană în arbore. La momente mari de torsiune se pot folosi două pene montate la 1200.

Penele tangenţiale se montează perechi: pană şi contrapană (vezi figura 6d).

Asamblările prin pene tangenţiale transmit momente mari de torsiune, folosindu-se în construcţia de maşini grele şi, în special, la sarcini dinamice mari (figura 7).

Figura 8Mt cap = momentul de torsiune capabil;
t = grosimea penei;
l = lungimea penei;
d = diametrul arborelui;
σas = rezistenta admisibila la strivire a materialului;
lc = lungimea de calcul a penelor sau a butucului;

O pereche de pene tangenţiale transmite momentul de torsiune într-un singur sens, pentru cazul modificării sensului de rotaţie în timpul funcţionării trebuind montată o a doua pereche de pene (figura 9).


Figura 9


5. Asamblări prin pene longitudinale montate fără strângere. Din această categorie fac parte asamblările prin pene paralele, pene disc şi pene cilindrice (figura 10) :

Figura 10


La penele paralele momentul de torsiune se transmite prin feţele laterale ale acestora, jocul radial fiind prevăzut între faţa superioară a penei şi fundul canalului din butuc. Se execută cu capetele drepte sau rotunjite (figurile 11 si 12).

Figura 11


Figura 12


(pentru asamblări fixe)

(pentru asamblări mobile)

În funcţie de rolul lor funcţional, penele paralele se împart în: obişnuite, de ghidare şi mobile. Penele paralele obişnuite se întrebuinţează pentru transmiterea momentului de torsiune când butucii sunt fixaţi în direcţie axială. În cazul pieselor mobile – în direcţie axială – se folosesc penele de ghidare, care se fixează pe arbore prin intermediul unor şuruburi (figura 13).

Figura 13

Lungimea penelor de ghidare se alege în funcţie de deplasarea necesară a butucului. Folosirea şuruburilor trebuie limitată la cazurile strict necesare, existenţa găurilor micşorând mult rezistenţa la oboseală a arborilor.
Penele paralele se folosesc pe scară largă în construcţia de maşini având avantajul neovalizării butucului, comparativ cu penele longitudinale montate cu strângere.

Penele disc necesită executarea unui canal adânc în arbori, din acest motiv folosindu-se, mai ales, la montarea roţilor dinţate sau de curea pe capetele arborilor; se întrebuinţează în construcţia de maşini-unelte, autovehicule şi maşini agricole (figura 14).

Figura 14
σs = efortul unitar de strivire;
Mt = momentul de torsiune;
dc = diametrul arborelui de calcul;
l = lungimea penei;
σas = rezistenta admisibila la strivire a materialului;
lc = lungimea de calcul a penelor sau a butucului;

Penele cilindrice sunt – de fapt – ştifturi cilindrice dispuse longitudinal. Se folosesc în cazul amplasării pieselor la capătul arborilor şi transmit momente mici de torsiune; se întrebuinţează şi în cazul ajustajelor presate, ca element de siguranţă (figura 15).Figura 15σs = efortul unitar de strivire;
Mt = momentul de torsiune;
d = diametrul arborelui de calcul;
d1 = diametrul penei;
z = numarul de pene ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles