Automobile

Trimis la data: 2004-04-30 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Robert Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
ROLUL ŞI DESTINAŢIA SUSPENSIEISuspensia automobilului este destinată să atenueze sarcinile dinamice ce se transmit de la drum să imprime oscilaţiilor caracterul dorit şi să transmită forţele care acţionează asupra roţilor şi cadrului.Oscilaţiile ce apar la trecerea automobilului peste neregularităţile drumului influenţează calităţile tehnice de exploatare ale acestuia, în primul rând caracterul de mers lin al acestuia, calităţile de tracţiune , stabilitatea ,maniabilitatea şi durabilitatea.

UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ-NAPOCA
FACULTATEA DE MECANICĂ
CATEDRA MA-AR
SECŢIA AUTOMOBILE
PROIECT DE AN LA CONSTRUCŢIA AUTOMOBILELORPROIECTAREA SUSPENSIEI SPATE LA AUTOTURISMUL WARTBURG 353 W.
STUDENT: COORDONATOR:

SZABÓ ERNŐ conf.dr.ing.Cuprins

Cap.1…………………………Tema proiect.
Cap.2…………………………Rolul şi destinaţia suspensiei.
Cap.3…………………………Cerinţe şi condiţii impuse.Regimul de funcţionare.
Cap.4…………………………Clasificare.Tipuri constructive.Descriere.Părţi componente.
Cap.5…………………………Alegerea variantei constructive.Justificarea alegerii.
Cap.6…………………………Memoriul justificativ de calcul.
Stabilirea reacţiunilor dinamice pe cele două punţi.
Calculul arcurilor elicoidale.
Calculul amortizoarelor.
Dimensionarea cordonului de sudură al şurubului inferior.
Cap.7…………………………Norme de exploatare şi întreţinere.Protecţia muncii.

Anexa 1………………………Fişa tehnică a autovehiculului.
Anexa 2………………………Lista standardelor consultate.
Anexa 3………………………Desenul de ansamblu.
Anexa 4………………………Desen de execuţie.
CAP. 2. ROLUL ŞI DESTINAŢIA SUSPENSIEI

Suspensia automobilului este destinată să atenueze sarcinile dinamice ce se transmit de la drum să imprime oscilaţiilor caracterul dorit şi să transmită forţele care acţionează asupra roţilor şi cadrului.
Oscilaţiile ce apar la trecerea automobilului peste neregularităţile drumului influenţează calităţile tehnice de exploatare ale acestuia, în primul rând caracterul de mers lin al acestuia, calităţile de tracţiune , stabilitatea ,maniabilitatea şi durabilitatea.
Suspensia automobilelor este compusă din elementele elastice , dispozitivele de ghidare, şi elementele de amortizare.
Elementele elastice contribuie la micşorarea sarcinilor, idnamice verticale, provocând oscilaţiile caroseriei de amplitudine şi frecvenţe cît mai suportabile pentru pasageri şi care să nu dăuneze încărcăturii care se transportă.
Dispozitivele de ghidare transmit componentele orizontale ale forţelor dintre roţi şi drum, şi momentele acestor forţe la caroserie ,determinînd şi caracterul deplasării roţilor ăn raport cu caroseria automobilului şi ăn raport cu drumul.
În figura 2.1.se reprezintă forţele datorită interacţiunii dintre roţi şi drum precum şi momentele acestor forţe.
Fig 1.2. Forţele datorită interacţiunii dintre roţi şi drum şi momentele acestora.


Forţele verticale Z şi momentele Mx se transmit la caroserie prin intermediul elementului elastic al suspensiei .
Elementele de amortizare au rolul de amortiza oscilaţiile care iau naştere evitînd apariţia fenomenului de rezonanţă.


CAP .3. CERINŢE ŞI CONDIŢII IMPUSE SUSPENSIEI.


Condiţiile principale pe care trebuie să le indeplinească suspensia unui automobil sunt următoarele :
Să aibă o caracteristică care asigură un comfort corespunzător , cu înclinări transversale reduse fără lovituri în tampoanele limitatoare şi cu o stabilitate bună .
Caracteristica amortizorului să corespundă cu cea cerută de comfortabilitate.
Să asigure transmiterea forţelor orizontale şi a momentelor reactive de la roată la caroserie .
Să aibe o durabilitate elementele elastice , care fac parte din elementele cele mai solicitate ale automobilului.
Să aibe o greutate minimă .

Pentru asigurarea unui comfort corespunzător , parametrii suspensiei trebuie să fie aleşi ţinănduse seama de anumite condiţii şi anume:
Frecvenţa oscilaţiilor proprii pentru autoturisme să fie de 50-70 oscilaţii pe minut.Frecvenţa oscilaşiilor proprii depinde de săgeata statică a suspensiiloer şi a pneurilor şi poate fi determinată cu relaţia :

ν =300/√f [oscilaţii/minut]
în care f=fs+fp [cm] este săgeata statică datorită suspensiei fs şi pneurilor fp.
Rigiditatea elementelor elastice a suspensiei să fie pe cât posibil mai reduse pentru a rezulta frecvenţe proprii mici.
Amortizarea oscilaţiilor terbuie să fie suficientă astfel încât după o perioadă amplitudinile să se micşoreze de 3 până la 8 ori.
Indicele de bază al mersului lin al unui automobil este valoarea medie pătratică a acceleraţiilor verticale măsurate în locuri caracteristice.(STAS 6926/13-74).
CAP . 4 . CLASIFICARE . TIPURI CONSTRUCTIVE . DESCRIERE . PĂRŢI COMPONENTE .


Suspensiile automobilelor se clasifică după tipul dispozitivului de ghidare , după tipul elementului elastic şi după tipul caracteristicii suspensiei .
După tipul dispozitivului de ghidare suspensiile pot fi dependente şi independente (vezi fig. 4.1.)
a.)Suspensie dependentă b.) Suspensie independentă

fig. 4.1.Suspensia dependentă este caracterizată printr-o legatura rigidă intre roţile din dreapta şi din stânga , iar ridicarea sau coborârea unei roţi , produsă de denivelările căii , provoacă schimbarea poziţiei şi pentru cealaltă roată
La suspensia independentă lipseşte legătura directa dintre roţile automobilului iar schimbarea poziţiei unei roţi nu influenţează şi cealalta roată .
Suspensia independentă prezintă faţă de suspensia dependentă avantajele : inbunătaţirea confortului prin reducerea masei nesuspendate ; ţinuta de drum mai bună deoarece deplasările roţilor nu se influenţează reciproc ; micşorarea oscilaţiilor de ruliu ale caroseriei şi mărirea stabilitaţii automobilului
După tipul elementului elastic , suspensiile se clasifică în suspensii cu elemente : metalice , pneumatice , hidropneumatice şi mixte .
După tipul caracteristicii elastice suspensiile pot fi : suspensii cu caracteristică liniară ( fig. 4.2. a.) şi suspensii cu caracteristică în trepte (fig. 4.2.b.) sau progresivă (fig.4.2.c.)

Fig.4.2. a. b. c.
Caracteristica elastica a suspensiilor

Caracteristica elastica a suspensiilor reprezinta dependenta dintre sarcina verticala pe roata şi deformaţia suspensiilor . Cu ajutorul caracteristicii elastice se apreciaza elementul elastic a suspensiei utilizând următorii parametrii : săgeata statică fst ; săgeţile dinamice fd1 şi fd2 , până la limitatorul inferior şi limitatorul superior ; rigiditatea suspensiei ks ; coeficientul dinamic kd şi forţele de frecare.
Curbele de comprimare şi destindere nu coincid din cauza frecării din elementele suspensiei . Drept caracteristică a suspensiei se consideră in mod convenţional linia medie (intrerupta) . La autoturisme este indicat ca săgeata statica să fie cuprinsă intre limitele 200-250 mm. Pentru asigurarea unui mers lin al automobilului , fara oscilaţii pe planul longitudinal trebuie ca raportul dintre săgeţile statice ale suspensiei posterioare fst2 suspensiei anterioare fst1 , să se afle intre limitele 0,8-0,9.
Fig.4.3.

În cazul săgeţilor mai mari ca f2 şi mai mici ca f1 , braţul suspensiei sau arcul lamelar vin în contact cu limitatoarele
Coeficientul dinamic este definit de raportul dintre sarcina maximă ce se transmite prin suspensie Fmax şi sarcina statică Gs :

kd = Fmax / Gs


La valori reduse ale coeficientului dinamic , probabilitatea loviturilor (şocurilor) in limitator este mai mare , la deplasarea automobilului pe un drum cu neregularităţi . Pentru automobile coeficientul dinamic kd = 1,7-1,8


CAP.5. ALEGEREA VARIANTEI CONSTRUCTIVE . JUSTIFICAREA ALEGERII.

Suspensia automobilului Wartburg a fost proiectată cu scopul de a oferi comfortul necesar , siguranţa în funcţionare ,fiabilitate şi reparabilitata uşoară .Deoarece acest autoturism este o limuzină de familie ,este necesar ca să îndeplinească cîteva condiţii:
Să atenueze sarcinile dinamice ce se tranmit de la drum.
Să imprime oscilaţiilor caracterul dorit (asigurînd prin aceasta confortabilitatea necesară).
Să transmită forţele care acţionează asupra roţilor şi asupra cadrului ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles