BNR - prezentare, obiective si atributii

Trimis la data: 2006-07-12 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1439
Autor: Horia Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Banca Naţională a României (BNR) înfiinţată în anul 1880 este banca centrală a României, având personalitate juridică. Aceasta este o instituţie publică independentă, cu sediul central în municipiul Bucureşti şi poate avea sucursale şi agenţii atât în municipiul Bucureşti, cât şi în alte localităţi din ţară. Reţeaua teritorială a BNR cuprinde pe lângă unitatea centrală şi 19 sucursale1. Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Principalele atribuţii ale BNR sunt2:

1. elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb;
2. autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, promovarea şi monitorizarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi pentru asigurarea stabilităţii financiare;
3. emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
4. stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia;
5. administrarea rezervelor internaţionale ale României.

BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

BNR utilizează proceduri şi instrumente specifice pentru operaţiuni de piaţă monetară şi de creditare a instituţiilor de credit, precum şi mecanismul rezervelor minime obligatorii.

Banca Naţională a României este unica instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României. Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul.

În cadrul politicii sale monetare şi de curs de schimb, Banca Naţională a României poate acorda instituţiilor de credit credite pe termene ce nu pot depăşi 90 de zile, garantate cu, dar fără a se limita la:
a. titluri de stat provenite din emisiuni publice, prin remiterea lor în portofoliul Băncii Naţionale a României, sau
b. depozite constituite la Banca Naţională a României sau la alte persoane juridice agreate de Banca Naţională a României.

Conducerea BNR este asigurată de un Consiliu de administraţie, compus din nouă membri, iar conducerea executivă a BNR se exercită de către guvernator, prim-viceguvernator şi de cei doi viceguvernatori. Membrii Consiliului de administraţie al BNR, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiţi de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Situaţiile financiare ale BNR sunt întocmite conform principiilor şi regulilor contabile prevăzute de standardele internaţionale de contabilitate, aplicabile băncilor centrale, recunoscute de Banca Centrală Europeană şi trebuie să cuprindă: bilanţul, contul de profit şi pierdere şi notele explicative.

Membrii consiliului de administraţie şi salariaţii Băncii Naţionale a României sunt obligaţi să păstreze secretul profesional asupra oricărei informaţii nedestinate publicării, de care au luat cunoştinţă în cursul exercitării funcţiilor lor, şi nu vor folosi aceste informaţii pentru obţinerea de avantaje personale, orice abatere fiind sancţionată conform legii. Aceştia sunt obligaţi să păstreze secretul profesional şi după încetarea activităţii în cadrul băncii, orice încălcare fiind sancţionată în condiţiile legii3.

In ceea ce priveste inflatia, multi analisti economici apreciaza deciziile luate de BNR. BNR, care are ca principal obiectiv tinerea inflatiei sub control, dar care are ca obiectiv secundar si aderarea Romaniei la euro - si deci tinerea cursului leu/euro intr-un culoar bine stabilit - ei bine, BNR este o institutie independenta care ia decizii asa cum crede ca este necesar, in functie de informatiile pe care le detine in privinta economiei precum si a politicilor guvernului.In Anglia, Banca Angliei a obtinut independenta doar dupa 1997 si este criticata de catre industria prelucratoare ca duce o politica prea drastica de tintire a inflatiei si dauneaza producatorilor si exportarilor locali.De asemenea, deciziile BCE nu sunt de putine ori criticate de oficiali guvernamentali din diferite tari membre4.

BCE - prezentare, obiective si atributii
Banca Centrală Europeană este cea mai nouă instituţie a Uniunii Europene şi reprezintă pilonul central al Uniunii Economice şi Monetare. A fost înfiinţată oficial la data de 1.06.1998. Împreună cu băncile centrale ale celor 15 state membre UE, BCE face parte din Sistemul European de Bănci Centrale (SEBC), al cărui ţel principal este menţinerea stabilităţii preţurilor. Principalele sarcini ale BCE includ definirea şi punerea în practică a politicii monetare pentru zona Euro, realizarea de tranzacţii internaţionale în devize, păstrarea şi administrarea rezervelor valutare ale statelor membre5.

Baza legală pentru politica monetară unică o constituie Tratatul de instituire a Comunităţii Europene şi Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) şi al Băncii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului şi al SEBC, îndeplinind împreună cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite.

Sistemul European al Băncilor Centrale include BCE şi băncile centrale naţionale ale statelor membre UE, indiferent dacă acestea au adoptat sau nu moneda unică. Eurosistemul include BCE si băncile centrale naţionale ale acelor state membre care au adoptat euro. Zona euro este constituită din acele state membre care au adoptat moneda euro6.

Obiectivele BCE7:
- obiectivul fundamental al BCE este menţinerea stabilităţii preţurilor
- fără a duce atingere obiectivului fundamental, SEBC va susţine politicile economice generale ale Comunităţii în vederea obţinerii unui nivel înalt al ocupării forţei de muncă şi al unei creşteri sustenabile neinflaţioniste.

Structurile de conducere ale BCE sunt: Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Executiv şi Consiliul General.
Zona euro se confruntă cu un risc de încetinire a ritmului de creştere economică şi de accentuare a inflaţiei în 2008, ceea ce reprezintă o dilemă pentru Banca Centrală Europeană (BCE) în ce priveşte politica monetară, a spus marţi comisarul european pe probleme monetare.

Riscurile inflaţioniste s-au accentuat pe fondul scumpirii petrolului şi alimentelor, dar şi al nivelului salariilor, a declarat comisarul european pe probleme monetare, Joaquin Almunia, în faţa unui comitet al Parlamentului European. BCE trebuie să menţină stabilitatea preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei imediat sub plafonul de 2%.

Uniunea Europeană a redus în această lună previziunile de creştere economică în 2008 pentru cele 13 state din zona euro, de la 2,6% la 2,2% 8. Sarcinile de bază ale BCE9:
- definirea şi implementarea politicii monetare pentru zona euro;
- efectuarea operaţiunilor valutare;
- deţinerea şi administrarea rezervelor valutare oficiale ale ţărilor din zona euro;
- promovarea funcţionării în bune condiţii a sistemelor de plăţi.

„În prezent, politica BNR este în concordanţă cu politica BCE, afirmă deputatul PSD. Armonizarea cu structura, normele şi directivele BCE este aproape completă, în special după 1 ianuarie 2007. Acest fapt constituie un factor de stabilitate. Procesul de convergenţă pentru adoptarea euro în 2014 va consolida coordonarea politicii monetare a BNR cu politica BCE10.” Banca Centrală Europeană (BCE) a vândut, ieri, băncilor, titluri în valoare totală de 94,8 miliarde de euro, pentru a suplimenta lichidităţile din sectorul financiar.

Această măsură vine pe fondul problemelor existente pe pieţele de creditare. Titlurile au o dobândă fixă de 4% iar termenul scadent este de o zi. BCE a anunţat că intenţionează să onoreze cererile din piaţă în proporţie de 100%. În urma acestui anunţ, dobânda overnight a coborât la circa 4,1%, uşor peste ţinta de 4% a BCE, dar cu mult sub nivelul precedent, de 4,62%11.

Coordonarea participarii BNR la structurile BCE
Din perspectiva integrării europene, semnarea Tratatului de aderare la 26 aprilie 2005 a reprezentat evenimentul principal al anului 2005 care a marcat adâncirea procesului de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană. Conferirea statutului de observator activ pentru participarea la structurile şi substructurile forurilor europene a determinat demararea unui amplu proces naţional de pregătire instituţională, la care BNR a circumscris încă din luna mai 2005, atât pentru participările multi-instituţionale, în cazul reuniunilor aferente politicilor şi serviciilor financiare derulate sub egida Comisiei Europene, cât şi direct, prin participările la structurile şi substructurile Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC).

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles