Calcularea coeficientului de deteriorare intelectuala (QD)

Trimis la data: 2006-02-21 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Alina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Calcularea coeficientului de deteriorare intelectuala (QD)
In clinica, psihologul este în situatia sa calculeze nu doar Q.I. global, ci si o serie de coeficienti absolut necesari în stabilirea diagnosticului psihologic si medical. Astfel pe foaia de notare este prevazut de asemenea un spatiu disponibil calcularii coeficientului de deteriorare. Procedeul de calcul este urmatorul:
1. Se totalizeaza notele standard ale subtestelor care, ,,tin cu vârsta”; - Informatie, Vocabular, Completare imagini si Asamblare (reprezentand grupa A).

Referat despre Calcularea coeficientului de deteriorare intelectuala (QD)
2. Se totalizeaza notele standard ale subtestelor care ,,nu tin cu vârsta”; - Rationament aritmetic, Memorie, cifre, Cuburi, Cod (reprezentand grupa B).

3. Dupa formula se calculeaza coeficientul de deteriorarea psihometrica.

4. Din valoarea deteriorarii psihometrice se scade coeficientul de deteriorare în functie de vârsta, rezultatul reperezentand procentul de deteriorare patologica. Corectia sau deteriorarea psihica în functie de vârsta, calculata pe baza rezultatelor esantionului folosit pentru etalonare se utilizeaza conform tabelului de mai jos:

Coeficientii de deteriorare medie (normala) la diferite varste (în %)

De exemplu: daca o persoana obtine la testele care ,,tin cu vârsta” un total (în nota standard) de 47 si la testele care ,,nu tin cu vârsta” un total de 42, aplicând formula vom obtine valoarea deteriorarii psihometrice egala cu 10%.

Alt exemplu: daca persoana este în varsta de 42 ani, iar ,,corectia” la aceasta vârsta este de 8, rezulta ca ea are un procent de deteriorare (sau pierdere) de 2%, si respectiv, un procent de eficienta intelectuala prezenta de 98%.

Semnificatia valorii procentului de deteriorare patologica data de D. Wechsler este urmatoarea:

Pâna la 10% – corespunde unei deteriorari nesemnificative
între 10-20% – corespunde unei deteriorari probabile (medie)
peste 21% – corespunde unei deteriorari certe.

În vederea realizarii profilului (mai exact a Scatterului) performantelor intelectuale ale unei persoane, pe baza rezultatelor obtinute cu Scala Wechsler-Bellevue clasifica notele standard – care se extind pe o scara de 20 de puncte în urmatoarele clase (sau nivele):
0 – 3 foarte slab
4 – 7 slab
8 – 11 mediu
12 – 15 bine
16 – 19 foarte bine.

Foaia de notare include de asemenea, cele 5 rubrici corespunzatoare acestor nivele care dau posibilitatea repartizarii în final a Scatterului.

Bateria ,,Wechsler-Bellevue“ – caracteristici diagnostice si clinice

Cu toate ca un examen de testare a inteligentei are ca scop esential sa dea o masura valabila si sigura a capacitatii intelectuale globale a unui subiect se poate gândi în mod rezonabil ca orice Scala de Inteligenta bine cunoscuta va furniza ceva mai mult decât un simplu Q.I. sau o ,,vârsta mintala“. De fapt, majoritatea probelor de inteligenta, administrate individual reflecta un anumit numar de date privind modul de reactie al subiectului, aptitudinile sale si incapacitatile sale particulare, si destul de des anumiti indicatori ai trasaturilor de personalitate. În prezent importanta acestui tip de date auxiliare ce pot fi deduse dintr-o proba de inteligenta depind într-o mare masura de experienta clinica si perspicacitatea personala a examinatorului.

Fara îndoiala aceasta observatie va ramane întotdeauna mai mult sau mai putin exacta. Oricum examinarea si prognoza lor depinde la fel de mult de meritele intrinseci si de posibilitatile de diagnosticare ale testelor însesi. Comentariile urmatoare trebuie sa ne conduca la discutarea acelor caracteristici ale Scalei Wechsler-Bellevue a caror analiza preliminara si experienta ulterioara le-au relevat valoarea clinica sau diagnostica. Caracteristica cea mai evident utila a Scalelor Wechsler-Bellevue este împartirea lor în doua parti: una Verbala, cealalta de Performanta. Valoarea sa a priori consta în aceea ca ea permite compararea facilitatii unui subiect de a folosi cuvinte si simboluri cu aptitudinea de a se servi de obiecte si a percepe scheme (patternuri) vizuale. În practica, aceasta separare este justificata prin diferentele între capacitatile asumate si aptitudinile profesionale diverse.

În general, functionarii de birou si profesorii reusesc mai bine la testele verbale, în timp ce lucratorii manuali si muncitorii reusesc mai bine la testele de performanta. Aceste corespondente sunt suficient de ridicate pentru a avea o valoare de orientare profesionala, mai ales când este vorba de adolescenti din licee sau din facultati. În afara raportului lor posibil cu aptitudinile profesionale, divergentele între notele testelor Verbale si cele ale testelor de Performanta, mai ales când – aceste diferente – sunt importante intereseaza în special pe clinician. Aceasta deoarece asemenea dezacorduri sunt în mod frecvent asociate cu anumite tipuri de patologie mintala. De fiecare data când o tulburare mintala produce o schimbare în capacitatea de functionalitate a individului, în general ,,pierderea“ care rezulta nu este uniforma, ci afecteaza mai mult unele aptitudini decat altele.

Acest fapt este frecvent utilizat în mod sumar în psihiatrie si neurologie, unde tulburarile sau deficientele specifice sunt considerate ca simptome patognomonice ale diverselor tipuri (clase) de boli. Tulburarile de gen ,,fuga de idei” din psihoza maniaco-depresiva si tulburarile de memorie din alcoolismul cronic (psihoza Korsakoff) sunt exemple bine cunoscute. În limitele semnificatiei diagnostice a diferentelor mari dintre aptitudinile verbale si aptitudinile de performanta în ansamblul lor, constatarea generala este în majoritatea tulburarilor mintale, ca alterarea functiei este mai mare în domeniul Performantei decât în domeniul Verbal. Aceasta observatie este valabila pentru toate tipurile de psihoze, maladiile organice ale creierului si într-un anumit grad mai mic dar tot sensibil, în majoritatea psihonevrozelor. Numai doua grupe contrazic aceasta constatare generala; cea a personalitatii psihopatice a adolescentului si cea a debilitatii mintale profunde.

Cele doua grupe reusesc mai bine la testele de Performanta decât la testele Verbale. Este interesant de notat ca cele doua grupe: psihopati adolescenti si debili mintal se deosebesc de celelalte stari psihopatice prin aceea ca deficienta lor de functionalitate este datorata mai curând unei ,,lipse” decât unei perturbari sau a unei dezorganizari a capacitatii de functionabilitate (apud Wechsler, D., 1954).

În momentul evaluarii diferentelor între notele testelor verbale si testelor de perfor-manta trebuie bine înteles sa se tina seama de variabilitate, chiar pentru indivizi normali. Printre indivizii care au un Q.I. destul de apropiat de medie, o variatie de 8-10 puncte între nota Verbala si nota de Performanta, într-un sens sau în celalalt este în limita normala. La fel ca si totalul, directia diferentei variaza, de asemenea, în functie de vârsta si de nivelul intelectual al individului. Subiectii cu o inteligenta superioara reusesc în genere mai bine la testele verbale si subiectii cu o inteligenta inferioara realizeaza note mai bune la subtestele de performanta (ibidem).

O a doua caracteristica a Scalei Wechsler-Bellevue, utila din punct de vedere clinic este posibilitatea de a compara între ele si la orice nivel de functionalitate, diferitele aptitudini mintale testate de aceasta Scala. Acest lucru a fost realizat prin faptul ca, pe de o parte acelasi tip de material este utilizat în întreaga Scala si pe de alta parte, ca subtestele izolate ale Scalei au o importanta egala în contributia lor la nota globala. Compararea notelor subiectului la testele izolate a devenit astfel posibila, la fel ca si cercetarea patternurilor de teste semnificative.

Pentru analiza oricarui pattern este necesar sa cunoastem care este nota subtestului pentru oricare nota totala data si variatiile acestei note care se modifica odata cu vârsta. Dat fiind faptul ca subtestele au fost egalizate între ele, în ceea ce priveste importanta lor, nota medie presupusa la un subtest dat în raport cu oricare nota totala data poate fi obtinuta cu o buna aproximatie, împartind nota totala la 10. Astfel ca, daca un subiect obtine nota totala de 95, media presupusa pentru oricare subtest dat este de 9,5. Totusi notele verbale si cele de performanta nu contribuie într-o maniera identica prin semne egale la nota totala; o aproximare mai buna, într-un anumit fel se obtine prin împartirea sumei totale la punctele testelor verbale si respectiv a testelor de performanta prin 5.

Astfel pentru un subiect care a obtinut o nota totala (este vorba, bineînteles, de note ponderate) de 95 constituite din note pentru testele verbale si note pentru performanta, respectiv, de 50 si 45, mediile presupuse vor fi: pentru testele verbale 10 puncte si pentru testele de performanta 9 puncte.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles