Calitatea mediului in orasul Sannicolau Mare si calitatea vietii

Trimis la data: 2008-09-10 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 88 Nota: / 10 Downloads: 922
Autor: Dana Dimensiune: 134kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
De ani de zile, întreaga populaţie a lumii îsi pune tot mai des aceleaşi întrebări: Se află omenirea într-un stadiu de moarte lentă? Se pune problema unei degradări a mediului înconjurător? Sunt resursele naturale, atât de indispensabile vieţii, pe cale de dispariţie? Începe aerul să devină impropriu vieţii? Ce se va întâmpla cu urmaşii noştri? Vor fi ei condamnaţi să trăiască într-un mediu în care condiţiile optime de viaţă se degradează treptat? Aceste întrebări sunt adresate atât de oamenii de stiinţă, cât şi de oamenii de rând.Pentru geografi, protejarea şi conservarea mediului înconjurător constituie o preocupare permanentă.

Elaborarea acestei lucrări se datorează în principal necesităţii de a scoate în evidenţă efectele negative ce pot avea repercursiuni asupra locuitorilor în cazul poluării mediului în care aceştia trăiesc. În vederea efectuării acestui studiu, am ales oraşul Sânnicolau Mare, un oraş de talie mică, cu un număr de aproximativ 14 000 de locuitori, aşezat din punct de vedere geografic în apropierea graniţei cu Ungaria şi Serbia.

Prin lucrarea pe care am realizat-o, am încercat să scot la lumină problema caliăţii mediului, privită din perspectiva poluării aerului, a apei şi a solului, cu urmări asupra vieţii atât din punct de vedere medical, cât şi social. Lucrarea este structurată în două părţi, care prezintă într-o succesiune logică aspectele temei abordate. Prima parte prezintă cadrul natural al oraşului Sânnicolau Mare, unde au fost efectuate cercetările care constituie subiectul acestei lucrări. Partea a doua, prezintă starea de calitate a atmosferei, a apelor, a solurilor, precum şi aspecte ale protejării mediului în Sânnicolau Mare.

Sunt prezentate principalele surse şi factori de poluare, elementele poluante. efectele poluării asupra populaţiei şi sistemul de monitorizare a activităţii de protecţie a mediului. La baza întocmirii acestei lucrări am folosit date statistice oferite de: Primăria Oraşului Sânnicolau Mare, Spitalul Oraşului Sânnicolau Mare, Staţia Meteorologică Timişoara, SC GOSAN SRL, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Timişoara, cărora le mulţumesc pentru sprijinul acordat.

Doresc să-i mulţumesc coordonatorului ştiinţific, domnului profesor universitar doctor, Gheorghe Ianoş, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect şi nu în ultimul rând doresc să adresez mulţumiri întregii Catedre de Geografie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, pentru cei patru ani de zile în care mi-au îndrumat paşii pe culmile Geografiei.

1. AŞEZAREA GEOGRAFICĂ SI SUPRAFAŢA

Localitatea Sânnicolau Mare este cel mai vestic oraş al României şi al judeţului Timiş. Este situat în sud-estul Câmpiei Panonice, în nord-vestul Banatului si a judeţului Timis, in Câmpia Mureşului Inferior, pe râul Aranca, un vechi braţ al râului Mureş. Este localizat la 90 m altitudine, la 63 km nord-vest de Municipiul Timişoara, la 25 km de graniţa cu Ungaria şi la 19 km de frontiera cu Serbia(Ghinea,2000).

Pe aceast areal, din cele mai vechi timpuri au existat condiţii naturale prielnice şi o configuraţie a terenului adecvata desfăşurării activiţătii umane, situată pe vechiul drum european Timişoara – Viena, localitatea a devenit un centru nodal important pentru zona central vestică a României.

Aşezarea sa îi conferă un potenţial natural bogat, fiind la 5 km de Lunca şi râul Mureş. Poziţia geografică este marcată de întretăierea paralelei de 46°04’46’’ latitudine nordică cu meridianul de 20°37’41’’ longitudine estică, aflându-se în fusul orar al Europei Centrale.

Din punct de vedere geomorfologic, oraşul este plasat în Câmpia Mureşului, care este o forma tipică de subsidenţa fluvio-lacustră, cu văi puţin adânci, cu numeroase albii părăsite, rezultate în urma regularizării cursurilor de apă şi a desecării, cu o altitudine cuprinsă între 80 şi 85m. Partea nordică este situată în fosta luncă a Mureşului, iar partea de sud în fosta luncă a vechiului pârâu Aranca, astăzi regularizat şi canalizat.

Aşezarea apare menţionată prima oară în 1247 în Diploma Ioaniţilor, apoi este consemnată în 1256 şi în 1334 cu numele de Sanctus Michael. Denumirea actuală datează din secolul al XVIII- lea
odată cu instaurarea stăpânirii habsburgice în Banat. În 1241 localitatea suferă mari pagube provocate de invazia tătarilor. În august 1552, cetatea de aici a fost ocupată de turci, iar întreg Banatul intră sub stăpânire habsburgică. În 1752 în această zonă au fost colonizate numeroase familii germane.Este declarat oraş în 1950(Ghinea.D, 2000).

Oraşul este unicat în istoria universală, când în plină conflagraţie mondială (al II- lea război mondial), o comună germană se uneşte cu o comună românească prin Decret lege 495/26.06.1942, formând oraşul cel mai vestic al României, oraşul Sânnicolau Mare.

Sânnicolau Mare se întinde pe o suprafaţă de 13.483 ha, deţinând 1.55% din suprafaţa judeţului Timiş, dintre care 12.380 ha. reprezintă terenul agricol. Zonele agricole ale oraşului au o suprafaţă de 12.717 de ha, din care, teren arabil 10.696 ha, păşune 1.687 ha, fâneţe 48 ha, livezi 354 şi vii 12 ha.

Hotarul oraşului se învecinează la est cu hotarul comunei Saravale (la 7 km), la sud cu hotarul comunei Tomnatic (la 12 km distanţă), în sud-vest cu hotarul satului Nerău (comuna Teremia Mare, la 13 km distanţă), în vest (la 12 km distanţă) cu hotarul comunei Dudeştii Vechi, iar la nord- vest (la 6 km distanţă) cu hotarul comunei Cenad.

Localitatea se află la 35 km de punctul cel mai vestic al ţarii, borna TRIPLEX CONFINIUM, borna de frontieră ce marchează graniţa între cele trei state: România, Serbia şi Ungaria.

Oraşul are un număr de 112 străzi, cu o lungime de 60,85 km, dispuse perpendicular unele pe altele. Lungimea oraşului este de 4 km, iar lăţimea de 3,3 km.

Sânnicolau Mare se înscrie în categoria oraşelor de rangul III (conform L.489/04.07.2001), cu o populaţie de 14.644 locuitori, cu un număr de 13 naţionalităţi, cu un potenţial economic dezvoltat, bazat pe investiţii străine de peste 150 milioane dolari, cu un buget anual de peste 95 miliarde lei vechi. Într-un clasament al celor 174 oraşe sub 25.000 locuitori, Sânnicolau Mare se înscrie între primele 3 oraşe.

2. CONDIŢII GEOLOGICE, LITOLOGICE ŞI GEOMORFOLOGICE

Bazinul Aranca face parte din punct de vedere geologic din Depresiunea Panonică formată prin scufundarea masivului hercinic care se întindea între Carpaţii Meridionali şi Dinarici.

Geografic, face parte din unitatea de relief ,”Câmpia Tisei” ce s-a format prin colmatarea Lacului Panonic. Fiind o câmpie de acumulare are la bază sedimente ale mărilor terţiare, peste care s-au depus sedimente ale Lacului Panonic, iar mai târziu aluvunile râurilor, îndeosebi cele ale Mureşului.

Fundamentul, constituit din şisturi cristaline şi roci eruptive, este fragmentat în mai multe locuri de mişcările epirogenetice la care a fost supus. Depozitele terţiare se caracterizează litologic prin predominarea sedimentelor marno-argiloase (miocene) şi celor nisipoase (pliocene).

Ca subdiviziune, apare Câmpia Mureşului ce se desfăşoară la nord şi la sud de râul Mureş şi prezintă două sectoare. În cadrul acestei câmpii apare, ca subunitate, Câmpia Aranca. Din punct de vedere geologic, Câmpia Aranca are ca bază un fundament carpatic cristalin acoperit de o cuvertură sedimentară, deasupra cărora au fost depuse materiale fluviatile de cele mai diverse tipuri (nisipuri, pietrişuri, mâluri). Pe acestea apar nisipurile dunificate şi rocile lutoargiloase, ultimele conducând la stagnarea apelor meteorice. În urma forărilor fântânilor arteziene pe teritoriul oraşului, la adâncimi de până la aproximativ 300 m, s-a constatat că straturile sunt formate din alternanţe de argilă vânătă, argilă galbenă şi nisip.

Morfologic reprezintă o câmpie joasă subsidentă, de luncă şi de divagare, care se continuă către sud-vest cu lunca Mureşului, în amonte de Periam. De la acest punct, Mureşul şi unele braţe ale sale au baleiat spre sud-vest, vest şi nord-vest, rămânând până azi ca urmă distinctă, Pârâul Aranca (Posea,1997).

Câmpia Aranca este situată în partea cea mai de vest a ţării, între râul Mureş şi Câmpia loessică a Jimboliei, fiind cea mai nouă şi cea mai joasă câmpie mureşană . Teritoriul este amplasat în Câmpia Mureşlui, care este formă tipică de subsidenţă fluvio-lacustră, cu văi puţin adânci, cu ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles