Calitatea motrica - viteza

Trimis la data: 2013-01-30 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Dan Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Calitatea motrica poate fi definita ca insusire esentiala a activitatii musculare, exprimataprin intermediul actelor motrice, conditionata de structura si capacitatile functionale alediferitelor aparate si sisteme ale organismului. Viteza se refera in principal la "rapiditatea efectuarii miscarii sau a actuluimotric in unitate de timp". Se apreciaza in m/sec. sau in unitati de timp.Cercetarile efectuate si experienta practica au demonstrat ca viteza este puternicdeterminata genetic, depinzand deci, foarte mult de zestrea ereditara a subiectilor;Viteza este, in principal o caracteristica spatio-temporala a miscarilor, care nu poate fidiscutata fara a face referiri si la alte caracteristici temporale ale miscarilor, cum sunt:tempoul si ritmul.

VITEZA DE REPETITIE sau frecventa miscarilor consta in capacitatea de aputea executa un numar de miscari identice intr-un timp prestabilitEa priveste miscarile ciclice (in atletism alergarile pe plat) si reprezintacapacitatea de a putea executa un numar de miscari identice, intr-un timp cat mai scurt.Se masoara prin numarul miscarilor efectuate intr-un timp dat. Frecventa miscarilor fiind considerata de Gh. Carstea o varianta a vitezei deexecutie.

Este conditionata de tempoul si ritmul miscarii; cu cat tempoul si ritmul suntmai mari, cu atat viteza este mai mare, crescand proportional si intensitatea efortului. Legata de acest tip de viteza este si capacitatea de accelerare a subiectului, saude a atinge cat mai rapid o viteza maxima. In probele de sprint aceasta este influentata inmare masura de forta membrelor inferioare si lungimea pasului (foule), mobilitateaarticulara si elasticitatea musculo-ligamentara.
FACTORII care conditioneaza viteza de repetitie: mobilitatea scoartei cerebrale,izocronismul neuro-muscular, existenta stereotipului dinamic corespunzator, coordonareneuromusculara, rezistenta scoartei, rezistenta fizica specifica. Dezvoltarea vitezei derepetitie se poate realiza pe baza educarii miscarii in regim de viteza maxima.

VITEZA DE ACCELERARE reprezinta aptitudinea de a dezvolta viteza pana lanivelul vitezei limita, pentru individul respectiv, intr-un timp cat mai scurt; este o formacombinata de manifestare fiind conditionata de concentrarea proceselor nervoase,capacitatea de concentrare a atentiei si de mobilizare voluntara pentru efort, nivelul forteidinamice in raport cu rezistenta care trebuie invinsa, perceperea si aprecierea corecta avitezei de deplasare, pragul absolut si diferential al sensibilitatii kinestezice. Dezvoltareaacestei forme de manifestare a vitezei depinde de educarea simtului accelerarii o data cuperfectionarea coordonarii neuromusculare.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK