Comunism vs fascism

Trimis la data: 2003-12-10 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Miruna Luca Dimensiune: 566kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Secolul XX a fost unul al marelor dezastre. Conflicte militare dar şi ideologice, masacre, genociduri, toate au făcut acest secol cel mai sângeros, din câte a avut a le trăi omenirea. Lumea a fost dominată de lideri ce stăteau în fruntea unor regimuri totalitare. Lideri care, prin pârghiile imense de care dispuneau, duceau o politică cruntă întru ideea ce o promovau.

Secolul XX a fost unul al marelor dezastre. Conflicte militare dar şi ideologice, masacre, genociduri, toate au făcut acest secol cel mai sângeros, din câte a avut a le trăi omenirea. Lumea a fost dominată de lideri ce stăteau în fruntea unor regimuri totalitare. Lideri care, prin pârghiile imense de care dispuneau, duceau o politică cruntă întru ideea ce o promovau.
La cele două extremităţi ideologice se aflau nazismul german şi comunismul sovietic. Esenţa ideii naziste consta în promovarea idelor superioritaţii rasei germane şi a xenofobismului, a antisemitismului şi deci a exterminării tuturor evreilor din Europa, a unei politici agresive de expansiune la nivel mondial şi deci a dominării lumii. Aceste scopuri şi idei se conţineau în cartea celui ce avea să devină lider al Germaniei, Adolf Hitler , „Mein Kampf”.Esenţa ideii comuniste consta în traducerea în viaţă a ideilor lui Marx, Engels, iar mai apoi şi Lenin, idei ce presupuneau făurirea unei societăţi uniformizate, cu membri nediferenţiaţi ca avuţie, în care banii nu şi-ar mai fi avut rostul. Aceasta idee trebuia să fie tradusă în viaţă prin lupta de clasă, un element indispensabil în preluarea puterii de catre mase.

Svastica – străvechi simbol religios indian folosit apoi ca simbol al nazismului


Seceră şi ciocan – simbol folosit de mişcarea comunistă, simbolizând unitatea oamenilor muncii, a maselor


Adolf Hitler ovaţionatNaziştii vin la putere în Germania pe fonul Germaniei distruse de primul război mondial, cu datorii imense şi cu o societate disperată. Prin promovarea intensă a ideei superiortăţii rasei germane ei readuc încrederea în forţele proprii acestui popor. S-a reuşit în mod miraculos ridicarea economiei germane din ruine, achitarea pagubelor de război. Deja în 1935 Hitler introduce serviciul militar obligatoriu şi începe construcţia Wehrmachtului, adică a armatei germane ce ar fi capabilă să poarte un război mondial. Astfel, prin ocuparea Zonei Renane în 1936, demarează punerea în aplicare a planurilor sale expansioniste. La 1 septembrie 1939 Germania atacă Polonia, declanşând astfel cel de- al doilea război mondial.
În Rusia, după lovitura de stat din 1917, bolşevicii instaurează un regim totalitar de reprimare şi dictatură. Ţara însă era complet ruinată, populaţia demoralizată, ceea ce a condus la nemulţumiri sociale ce au derivat până la răscoale răzleţe (Tambov, Kronştadt). Autorităţile au luat măsuri prompte pentru a înăbuşi aceste fenomene. Totuşi, bolşevicii au instituit „Noua Politică Economică”, ce prevedea anularea constrângerilor economice şi iniţierea unor stimulente în acest domeniu. Mai tarziu, în 1929-1933 a fost colectivizată forţat agricultura . Dictatura unei clase sociale s-a transformat treptat în dictatura unui singur om – Iosif Stalin.
Elementul comun esenţial al acestor două dictaturi a fost prezenţa unui lider puternic, ferm şi carismatic în fruntea statului. Acest lider simboliza statul. Imaginea i-a fost creată cu ajutorul maşinilor propagandistice ale acestor state, dar şi prin hotărârea şi cruzimea de care dădeau dovadă aceşti lideri. Un popor se lasă condus de un regim autoritar şi de un tiran atunci când individul ce face parte din acest popor se simte slab şi neîncrezut. Anume aşa se simţeau germanii după un război pierdut şi ruşii dupa nişte schibări sociale majore, rezultatul benefic al cărora întârzia să apară. Pe fondul acestor predispuneri psihologice, cultul personalităţii a dat roade. Conducătorul statului însemna totul pentru fiecare şi, desigur, era îndreptăţit să elimine pe cei ce nu acceptau acest fapt sau pe cei care ar fi putut sta în calea unui viitor luminos.
Ambele regimuri au conştientizat necesitatea recurgerii la militarizare pentru a-şi atinge scopurile. Surse imense din bugetele acestor ţări au fost alocate armatei pentru perfecţionarea ei întru pregătirea de o eventuală confruntare militară puternică. Întreaga industrie era şi ea pusă pe picior de război – marea majoritate a producţiei industriale era destinată armatei. Prin implicarea forţei de

Iosif Stalin ovaţionat


Hitler discutând planurile sale de militarizare


O paradă din Germania interbelică


Hitler şi Mussolini
muncă în aceste ramuri s-a reuşit reducerea şomajului, ceea ce avea un caracter relativ populist. S-ar părea că întregul popor îi susţinea în întregime. Însă atât regimului nazist, cât şi celui comunist, îi erau caracteristice represiuni nemiloase îndreptate asupra celor care erau consideraţi drept periculoşi pentru mersul programat al lucrurilor. Aceste măsuri au fost înterprinse atât pe teritoriile originare, cât şi pe cele ocupate.
În URSS, spre exemplu, căutarea „duşmanilor poporului” a devenit politică de stat. Nici un individ nu mai era sigur pe ziua de mâine. Mai grav este faptul că această psihologie de masă a pătruns tot mai adânc în toate păturile poporului, ajungându-se la denunţări din interiorul unei singure familii, „pentru binele poporului”. Pe această cale erau intimidaţi şi oamenii incomozi. Înscenările comise de oamenii fideli puterii pentru a demonstra vinovăţia unui ins incomod deveniseră foarte frecvente. Aceşti oameni erau în marea lor majoritate deportaţi în lagăre de concentrare, unde erau supuşi unor munci inumane până la epuizare şi moarte. Conform statisticilor, doar în anii ’30 au fost reprimaţi de la 8 până la 20 milioane de oameni. În total în perioada stalinistă au fost supuşi represaliilor peste 40 milioane de oameni.
După cum am menţionat, regimului fascist îi erau de asemenea caracteristice represaliile de masă, însă spre deosebire de cel comunist, epurările din interior erau mai puţin frecvente, ele fiind îndreptate mai ales asupra evreilor şi ale teritoriilor nou-cucerite.
O psihologie de masă puternică a fost comună ambelor regimuri. Ideea de stat era atât de puternică, încât individul nu mai apela deloc la personalitate, locul ei fiind luat de „gândirea” de masă. Individul nu mai comportă ceva important în sine, el are valoare doar în grup. Paradele de masă demonstrează perfect acest fenomen: mii de oameni executând gesturi în unison, împinşi de puterea înfricoşătoare a acestui regim. Manipularea societăţii avea un efect miraculos.
Adevăratele cruzimi ale acestor regimuri au avut loc, însă, în timpul celui de-al doilea război mondial. Miza era enormă pentru ambele părţi, scopul scuza orice mijloace, oricât de crude nu ar fi fost ele.
În aceşti ani s-a accentuat fenomenul numit Holocaust, adică nimicirea evreilor. Evreii erau impuşi să trăiască în lagăre de concentrare, în ghetouri. Asupra lor se efectuau tot felul de experimente medicale şi militare, introducându-li-se substanţe experimentale în sânge pentru a urmări efectul lor, expunându-i în camere de intoxicări cu gaze, arşi în crematorii. Corpurile lor neînsufleţite puteau fi încărcate în camioane şi duse spre crematorii asemeni celui mai ordinar gunoi. Copiii şi femeile ajunse în aceste lagăre nu erau excluşi de la tratamente inumane: erau desparţiţi de ceilalţi membri ai familiilor lor, erau impuşi la munci istovitoare pe fond de malnutriţie, schilidoţi de către gardieni, iar în caz de hotărâri ale unor funcţionari, arşi în crematorii, înpuşcaţi şi aruncaţi într-o groapă comună cu cea mai mare cruzime. În anii războiului victime ale fascismului au devenit peste 50 milioane de oameni. Prizonierii de război aveau şi ei parte de tratamente similare.
În lagărele de concentrare staliniste situaţia era la fel de deplorabilă. Tratamentele inumane erau aplicate tuturor deţinuţilor, fără a ţine cont de vârsta sau sexul lor. Drumul până la aceste lagăre era la fel de inuman. Oamenii putea fi încărcaţi cu zecile sau chiar

Copii privind din spatele gardurilor de sârmă ghimpată


Alţi copii condamnaţi la dispariţie


Lagărul de concentrare

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles