Conditia juridica a strainului

Trimis la data: 2015-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: lavvw Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Strain - persoana care nu are cetatenia statului pe teritoriul caruia se afla. Declaratia Universala a Drepturilor Omului in art. 1 stipuleaza ca termenul de strain se aplica "oricarui individ care nu poseda nationalitatea statului in care se gaseste". Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 194/2002, privind regimul strainilor in Romania, republicata, defineste:
a) strainul ca fiind persoana fara cetatenie romana;
b) apatridul ca persoana care nu are cetatenia unui stat;
c) rezident este strainul titular al unui permis de sedere temporara sau al unei carti de rezidenta, acordate in conditiile prezentei ordonante de urgenta;

Prin conditia juridica a strainului se intelege ansamblul normelor juridice care reglementeaza capacitatea defolosinta a strainului, adica drepturile si obligatiile pe care acesta le are intr-un anumit stat, in calitate de strain. Se refera la drepturile si obligatiile ce tin de anumite ramuri de drept in care acestea se manifesta avandu-si izvoarele in reglementarile interne, in cele internatioale, precum si in normele cutumiare de drept international.
Intrarea strainilor pe teritoriul unui stat necesita, in general o autorizare prealabila sau o viza speciala, aplicata de organele abilitate ale statului primitor, pe documentul de identitate recunoscut international al persoanei respective. Orice stat are dreptul de a expulza un strain de pe teritoriul sau pentru motive temeinice, precum si de a-l extrada in cazul in care acesta savarseste o infractiune.

Intr-o opinie, conditia juridica a strainului este privita lato sensu (cuprinzand toate normele specifice aplicabile strainilor) si stricto sensu (folosita spre a delimita o alta insitutie, cea a confilctului de legi, care reglmenteaza legea dupa care sa se exercite drepturile si obligatiile strainului). Fiind instituita de statul de resedinta a strainului, conditia juridica a strainului are un caracter unilateral, dar si unul bilateral, cand sunt incheiate conventii internationale referitoare la regimul juridic al strainului. Intotdeauna este prealabila confilictului de legi.

2. Conditia juridica a strainului si conflictele de legi
Conditia juridica a strainilor este distincta de conflictele de legi in domeniul starii si capacitatii persoanelor. Sub un prim aspect, delimitarea e data de faptul ca normele ce reglementeaza conditia juridica a strainului sunt materiale, pe cand conflictul de legi se solutioneaza prin normele conflictuale. Sub alt aspect, drepturile si oligatiile strainului sunt stabilite de legea statului unde se afla si nu de legea lui personala. Asadar conditia juridica a strainului se refera la capacitatea de folosinta, iar conflictul de legi la capacitatea de exercitiu.

Conflictul de legi intervine numai dupa ce se recunoaste strainului un anumit drept, iar problema conditiei strainului apare intotdeauna inaintea acestuia. Problema legii aplicabile include dreptul suveran al fiecarui stat de a reglementa conditia juridica a strainilor pe teritoriul sau. Legea statului pe teritoriul caruia se gaseste strainul va determina regimul sau juridic. Continutul capacitatii de folosinta a straiului se stabileste de statul unde se afla si nu de care apartine.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK