Configuratia Hard a PC de tip IBM

Trimis la data: 2005-01-16 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Natalia Vladescu Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Încă din cele mai vechi timpuri omul a simţit nevoia să cunoască spaţiul înconjurător , şi materializarea gîndirii sale într-un limbaj matematic de bază . Odată cu evoluţia omului au evoluat şi problemele acestuia , solutia la aceasta a fost inventarea unei masini de calcul ce îi va scimba modul de viaţă radical .

Încă din cele mai vechi timpuri omul a simţit nevoia să cunoască spaţiul înconjurător , şi materializarea gîndirii sale într-un limbaj matematic de bază . Odată cu evoluţia omului au evoluat şi problemele acestuia , solutia la aceasta a fost inventarea unei masini de calcul ce îi va scimba modul de viaţă radical .

Primul pas a reprezentat inventarea primei masini de calcul mecanice de către Blaire Pascal în anul 1642 , al doilea pas fiind ENIAC , prima maşină de calcul elctronică , în a cărui structură se regăsecte calculatorul modern .

Deoarece ENIAC ocupa un volum foarte mare , urmatorul obiectiv al omului fiind micşorarea fizică a componentelor acest lucru realizîndu-se prin inventarea tranzistorului în 1948 .

De la tranzistor următorul pas în timp a fost inventarea circuitului integrat în 1959 de către inginerii de la Texas Instruments , care a declanşat orientarea spre micşorare ce continuă şi astăzi .

Trebuie să subliniem ca pentru buna functionare a unui calculator nu este responsăbila o singura componenta ; fiecare componenta participa activ sau pasiv la realizarea unei functionalitati sătisfacatoare .
Def: Un calculator este un sistem electonic specializat în prelucrarea datelor pe bază de program.

Sau mai putem defini computerul ca un aparat de facut calcule sau de controlat operatii care sunt accesibile in termeni numerici sau logici. Cu toate ca definitia este exacta, nu reuseste, ca orice alta definitie data de orice alt dictionar, sa diferetieze abilitatile si functile diferitelor tipuri de computere, contemporane cat si viitoare.

Alte definiti :„masina” electrica , programabila, automata de procesat informati
aparat electric care executa comenzile unui program
aparat electronic care poate executa, salva si procesa informatile introduse – PC La orce calculator putem deosebi două componente de bază :componente hardware;componente software

Componenta hardware se poate defini ca un ansamblu de elemente fizice ce compun calculatorul din punct de vedere electronic ; componentele electronice si dispozitivele mecanice , într-o frază totaitatea dispozitivelor materiale , palpabile ale unui calculator.

Componenta software cuprinde totalitatea programelor pe care calculatorul le foloseşte prin care se asigură funcţionalitatea si exploatarea uzuală a sistemului de calcul.

Prin această componentă se mai poate înţelege tot ce este imaginar sau logic (nepalpabil fizic) într-un calculator , iar prin intermediul acestei componente utilizatorul gestionează resursele computerului , poate counica cu maşina direct prin diferite limbaje sau direct în cod maşină .

Procesorul este componenta hardware care executa instructiunile ce constau în prelucrari logice sau în calcule matematice simple (adunari, inmultiri etc.) asupra datelor şi transmite rezultatele prin memoria interna catre system. De fapt, el nu face altceva decat să “proceseze” bitii de 1 si 0 primiti de la memoria RAM a sistemului.

Procesorul este fizic format dintr-o scemă complicată de circuite logice (şi , sau) cu tranzictore ce execută funcţiile logice faţă de o matrice de funcţionare stbilită de sistemul de operare implementată fizic procesorului prin placa de bază . El contine mai multe componente: ALU (Arithmetic-Logical Unit) , Controm Unit (Unitatea de Control ) , Decding Unit (Unitatea de Decodare) , Prefeach Unit , Bus Unit , Data Cache , Instruction Cache , Registers , Memoria tampon a procesorului.

1 ALU sau unitatea de prelucrare matematică aceasta ştie operaţiile matematice de bază cu numere din algebra Booleană operaţii logice and , or , not .
2 Control unit are rolul de a da comenzi lui ALU .
3 Decoding unit transformă instrucţiunile complexe scrise de programator în instrucţiuni de bază pe care ALU şi Registers le poate înţelege .
4 Prefetch are rolul de a ordona instrucţiunile şi de a le trimite către Control Unit

5 Bus Unit este o punte de legătură între procesor şi memoria de bază
6 Data Cache , lucrează cu ALU şi Registers şi are rolul de a păstra instrucţiunile cele mai utilizate pentru a mări viteza de execuţie a programului .
7 Instruction Cache este o memorie intermediară în care se stochează instrucţiunile înainte de a intra în procesor pentru prelocrare .
8 Registers sau regiştrii reprezintă o zonă de stocare folosită de ALU pentru a executa comenzile date de Control Unit .

9 Memoria tampon este folosită de procesor ca o zonă de stocare a informaţiilor de intrare ieşire pe care procsorul le vehiculază .
Procesoarele au avut evolutie rapidă de la 8088,8086…80486 , productia fiind asigrată în principal de firma Intel , printre primii producatori de procesoare destinate utilizatorilor privati . Alte firme producatoare sunt AMD , Cyrix , ITD . Procesoarele produse de AMD si Cyrix sunt mai ieftine decât cele produse de Intel si au o arhitectura compatibila cu cele produse de Intel , insă se dezvolta separat .

Procesorul i386 a fost primul processor care a inclus 6 faze de executie paralela , la procesorul 80486 s-a dezvoltat mai mult paralelismul executiei prin expandarea unitatilor de decodificare a instructiunii si de executie intr-o banda de asmblare (pieline) cu cinci nivele , astfel ajungându-se la 11 faze paralele . In plus , procesorul 486 are un cache intern de date si instructiuni de nivel L1 de 8Ko pentru a mari procentul instructiunilor ce pot fi executăte la viteza de o instructiune pe impuls de tact . La acest processor a fost pentru prima data integrata unitatea de calcul in virgula flotanta (coprocesorul) in acelasi cip cu CPU-ul .

Amd a lansat în aceeasi perioada procesorul 486 DX5 cu frecvente pîna la 133 , fara prea mult success. Surprinzator , dupa 486 nu a urmat 586 , decât pentru Cyrix si AMD . Intel a decis să schimbe formatul numelui trecând la Pentium .
Procesorul Pentium a adaugat o a doua banda de asămblare pentru a obtine performante superioare (cele doua benzi de asmblare (U,V) pot execută doua instructiuni pe un impuls de tact); memoria cache s-a dublat , existând un cache de 8 Ko pentru cod si unul similar pentru date .

Pentru îmbunatatirea executiei ramificatiilor din programe s-a implementat conceptul de predictie a sălturilor, introducându-se un tabel pentru memorarea adreselor cele mai probabile la care se fac sălturile . Registrele principale au ramas pe 32 de biti , caile interne fiind pe 128 sau 256 de biti , magistrala de date externa – 64 biti . Procesorul Pentium are integrat un controller de intreruperi avansăt (APIC) folosit in sistemele multiprocessor .
Amd a lansat intr-o perioada intermediara procesorul 586 , apoi K5 . dupa 586 pentru Cyrix urmând 6x86 .

Amd si Cyrix au ramas multa vreme intr-un con de umbra al lui Intel , mai ales ca procesoarele intel Pentium (lansate la frecvente de 75Mhz) s-au dezvoltat rapid , de la frecventa de 166 Mhz fiind adaugate instructiunile MMX (-un set de 57 noi instructiuni , patru tipuri noi de date si un nou dst de registrii pentru a accelera performantele aplicatiilor multimedia si de comunicatii ; MMX se bazeaza pe o arhitectura SIMD (Single Instruction,Multiple Data) , permitând imbunatatirea performantelor aplicatiilor ce folosesc algoritmi de calcul intensivi asupra unor mari siruri de date simple (procesoare de imagini 2D/3D) .

Dupa Pentium urmeaza Pentium Pro care are o arhitectura superscalara pe trei cai- poate execută trei instructiuni intr-un impuls de tact având un cache L2 de 256 Kb strâns legat de CPU printr-o magistrala dedicata pe 64 de biti. Procesoarele Pentium si Pentium Pro au fost dezvoltate pâna la frecvente de 233 Mhz , urmatorul pas fiind Pentium II (este un PentiumPro cu MMX) si Pentium III.

Revenind la AMD , a lansat procesorul Amd K6 ce avea in plus 32kb cache level 1 fata de K5 . Urmatorul pas a fost AMD K6-2 , care a dat o replica MMX-ului de la Intel cu un set de instructiuni numite !3D NOW ; trebuie amintit ca si procesoarele K6 au inglobat instructiuni MMX frecventa maxima atinsă fiind de 500Mhz . AMD K6-3 inglobeaza 256kb level 1 cache ceea cea aduce un spor de viteza substantial

Cyrix a ramas in urma , unui 6x86 la 200Mhz corespunzându-i un Pentium la 150Mhz , pe când la AMD seria K6 –K62 a fost extrem de reusita , depasind pe alocuri procesoarele Intel la frecvente echivalente . Fiecare procesor din seria x86 este compatibil fizic cu placa de baza , astfel procesoarele se introduc intr-un soclu de pe placa de baza , ce are un numar standard de pini (321) .

Pentru a descuraja concurenta , Intel a schimbat modul de conectare a procesoarelor Pentium II-III , conectarea la mainboard facându-se printr-un nou tip de soclu – Sec – Slot 1 ; Intel nu a dat drept de productie (licenta) a acestui soclu firmelor AMD si Cyrix. Ca replica ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles