Contractul de asigurare

Trimis la data: 2010-03-13 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 31
Autor: Ramonik Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Contractul de asigurare
Definitia si trasaturile contractului de asigurare
Art.942 din Codul civil roman defineste contractul in felul urmator:”acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic”. Codul civil prevedela art.1365:”contractul aleatoriu este conventia reciproca ale carei efecte ,in privinta beneficiilor si a pierderilor pentru toate partile,sau pentru una sau mai multe dintre ele,depinde de un eveniment incert”.Contractul de asigurare este primul care se incadreaza in aceasta categorie.

Referat despre Contractul de asigurare
Contractul de asigurare este actul juridic consensual, aleatoriu, sinalagmatic,cu titlu oneros si cu executare succesiva,prin care asiguratul se obliga sa plateasca o anumita suma de lei numita prima de asigurare,in schimbul careia asiguratorul isi asuma obligatia ca la producerea evenimentului (riscul asigurat) sa plateasca siguratului sau beneficiarului despagubirea de sigurare sau suma asigurata,in limitele convenite,precum si onorarea obligatiilor de raspundere civila ce revin asiguratilor fata de terti.

După cum apreciază unii autori, contractul de asigurare are două funcţii :
- introducerea riscului într-o mutualitate, în sensul că, deşi rămâne individual, riscul este contopit într-un ansamblu, în simbioză cu celelalte riscuri admise;
-stabilirea unei legături individuale între societatea de asigurare şi purtătorul riscului, prin acordul de voinţă dintre ei.

Contractul de asigurare are o serie de particularităţi faţă de contractele ce vizează alte domenii de activitate:
1. este un contract personal - obiectul asigurarii poate fi o proprietate,un bun sau un interes;prin contractul de asigurare se asigura persoana sau persoanele si proprietatea.Daca asiguratul vinde proprietatea asigurata,noul proprietar nu este asigurat in baza aceluiasi contract,decat daca societatea de asigurari accepta acest lucru.

2. este un contract consensual – se incheie valabil prin simplul consimtamant al partilor,fara sa fie nevoie de vreo forma speciala de exprimare a vointei acestora.

3. are caracter sinalagmatic – da nastere unor obligatii reciproce intre parti,inca de la incheierea sa.Asiguratul se obliga sa declare exact bunurile si riscurile,sa plateasca prima de asigurare,iar societatea de asigurari sa ofere protectie pentru riscul asigurat,fapt care se concretizeaza in despagubirea sau suma asigurata platite pentru pagubele produse de riscul asigurat.

4. este un contract cu caracter aleatoriu – efectele sala depind de un eveniment incert,producerea riscului.La incheierea contractului partile nu cunosc existenta sau intinderea avantajelor patrimoniale ce vor rezulta pentru ele din contract.In cazul asigurarii,evenimentul produce numai pierdere,situatie in care societatea de asigurari plateste o indemnizatie de asigurare mult mai mare decat prima incasata.

5. este un contract cu titlu oneros – fiecare parte urmareste sa obtina un folos,un avantaj,o contraprestatie in schimbul obligatiei pe care si-o asuma.Pentru asigurat avantajul consta in faptul ca in schimbul primei de asigurare platite,el obtine protectia pentru sume mai mari pe toata durata contractului,fapt ce ii asigura stabilitatea financiara.Societatea de asigurari are avantajul ca fructifica primele de asigurare prin alimentarea fondului de asigurare,prin efectuarea de investitii,etc.

6. este un contract cu executare succesiva - prestaţiile prevăzute în contract din partea participanţilor nu se efectuează dintr-o dată, ci în mod treptat şi în timp, până la expirarea valabilităţii sale.Asiguratul stie care este perioada in care va primi despagubirea sau suma asigurata daca se produce riscul asigurat. Concomitent, societatea de asigurari solicita incasarea primei de asigurare la termenele stabilite si acorda continuu despagubiri si sume asigurate in toata perioada de valabilitate a asigurarii.Rezulta ca partea care si-a indeplinit obligatia are dreptul sa beneficieze de contraprestatia prevazuta in contract,pana la expirarea valabilitatii contractului.

7. este un contract de adeziune - clauzele contractului sunt stabilite de asigurător, cealaltă parte (asiguratul) putând numai să le accepte, sau să nu contracteze.Datorita faptului ca exista mai multe societati de asigurari pe piata si a dorintei lor de a-si atrage cat mai multi clienti exista o anumita flexibilitate in ceea ce priveste adaptarea ofertelor la nevoile specifice.In acelasi timp,asigurarea nu mai este un monopol.Asiguratul are posibilitatea sa aleaga societatile si conditiile contractului pe care le considera cele mai avantajoase pentru el.

8. contractul de asigurare este unic pentru intreaga sa durata – unicitatea contractului de asigurare se mentine pe toata durata prevazuta a contractului.In cadrul unei perioade de asigurare determinata,contractul de asigurare poate fi modificat la cererea asiguratului pentru includerea unui risc suplimentar.In acest caz se calculeaza si se achita o prima de asigurare suplimentara.

9. este un contract de buna-credinta – incheierea si executarea acestuia trebuie sa se realizeze cu buna credinta intre parti.Raporturile contractuale din asigurari sunt fundamentate pe principiul denumit al celei mai mari bune credinţe. Incalcarea acestui principiu conduce la decaderea din drepturi a asiguratului.

Suma asigurata
Suma asigurata este partea din valoarea de asigurare pentru care asiguratorul isi asuma raspunderea in cazul producerii fenomenului, evenimentului pentru care s-a incheiat asigurarea.Suma asigurata reprezinta in toate cazurile limita maxima a raspunderii asiguratorului si constituie unul dintre elementele care stau la baza calcularii primei de asigurare.

In asigurările de bunuri suma asigurată se stabileşte în principiu în funcţie de valoarea bunurilor asigurate. Operaţiunea se numeşte evaluare de asigurare iar rezultatul ei valoare de asigurare.O importanta deosebita o are evaluarea cat mai corecta a bunurilor asigurate.Dacă suma asigurată este mai mica decat valoarea reala a bunului asigurat, eficienţa economică a asigurării respective va fi mai redusă decât în cazul acoperirii integrale. Nu se admite o sumă asigurată mai mare decât valoarea reală a bunului asigurat, deoarece aceasta ar putea trezi interesul asiguratului pentru producerea riscului, întrucât ar obţine un beneficiu.

In asigurările facultative suma asigurată se stabileşte în general de către asigurat.La asigurările obligatorii in schimb, asiguratul nu-şi mai poate stabili singur suma asigurată, aceasta fiind prevăzută de lege si poarta denumirea de normă de asigurare. In acest caz,asiguratul îşi poate alege suma asigurată dintre alternativele pe care legea i le oferă.
Ex: la clădirile ce aparţin unor persoane juridice, valoarea de asigurare se stabileşte pornind de la valoarea de inventar, dar se poate actualiza în funcţie de coeficientul de inflaţie. La animale aceasta se stabileste in funcţie de preţurile pieţei locale la data încheierii asigurării. In limbajul international de asigurare nu exista o terminologie comuna cu privire la evaluarea de asigurare,folosindu-se termeni ca:”valoarea bunului”,”valoarea din nou”,”valoarea de inlocuire”,”valoarea agreata”.Acesti termeni sunt de regula precizati si explicati in conditiile de asigurare elaborate de fiecare societate de asigurare.

Conditiile de valabilitate ale contractului de asigurare
Conform prevederilor Codului civil roman (art. 948), pentru a fi valabil,contractul de asigurare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: -Partile s aiba capacitatea de a contracta. Orice persoană poate contracta, dacă nu este declarată necapabilă de lege .Sunt inapti de a contracta:minorii,interzisii judecatoresti si,in general,toti cei carora legea le-a interzis anumite contracte,respectiv persoanele care nu au capacitate de exercitiu.Fiecare persoana poate incheia contracte de asigurare daca a implinit varsta de 14 ani si nu este pusa sub interdictie.Persoanele minore cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani au capacitate restransa si pot incheia acte juridice personale,insa numai cu incuviintarea parintelui sau a autoritatii tutelare.În asigurările de persoane, vârsta minimă necesară pentru încheierea asigurării este, de regulă, de 16 ani.Asigurarile de accidente pot fi contractate si de persoanele in varsta de 14 ani,daca dobandesc venituri din munca proprie.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles