Corporatii transnationale

Trimis la data: 2006-06-07 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 79 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Anca-evelina Dimensiune: 113kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Corporatii transnationale
În primul capitol voi arăta importanţa Corporaţiilor Transnaţionale (CTN) în economia mondială actuală şi definirea conceptului de CTN, următorul capitol va căuta să explice de ce nu există o teorie atotcuprinzătoare a factorilor determinanţi ai activităţii CTN, să prezinte principalele teorii formulate asupra acestui subiect şi să puncteze câteva din rezultatele testărilor acestor teorii.

Corporatii transnationale
Imposibilitatea elaborării unei teorii complete este argumentata, în al doilea capitol, prin existenta mai multor tipuri şi subtipuri de activităţi întreprinse de CTN, fiecăruia asociindu-se motivaţii diferite. Nivelul şi structura activităţilor generatoare de valoare adăugată, din străinătate, ale unei firme, vor depinde de satisfacerea progresivă a patru condiţii, toate formele de producţie din străinătate ale tuturor firmelor din toate ţările putând fi explicate prin referire la aceste condiţii. Ele sunt:

Corporatii transnationale
- posesia de avantaje de proprietate, notate cu “O”:
“O” = avantaje de proprietate; sunt active tangibile sau intangibile, create sau câştigate de firma străină care îi dau un atu faţă de firmele indigene din ţara gazdă; sunt active specifice de firmă, real transferabile în cadrul firmei şi la distanţă.
- Adăugarea de valoare la avantajele O, adică avantaje de internalizare (“I”):
“I” = avantaje de internalizare; sunt avantaje ce rezulta din controlul ierarhic; exprimă modul de folosire a avantajelor “O”; arată de ce firma preferă investiţiile directe străine şi nu licenţierea – cu alte cuvinte, arată circumstanţele în care firmele păstrează sub control propriu folosirea în străinătate a avantajului lor, mai degrabă decât să extindă asupra firmelor indigene acest drept de folosire a activului lor intangibil.

- avantaje de localizare (“L”):
“L” = avantaje de localizare; sunt variabile ce determină alegerea unei anumite localizări pentru producţia în străinătate; explică de ce firma preferă investiţiile străine directe şi nu exportul; se referă la caracteristicile ţării gazdă.
- compatibilitatea strategiei de marketing, pe termen lung, cu producţia în străinătate. Aceste avantaje O, I şi L sunt, de fapt, tipuri de factori ce determină activitatea CTN.

Corporatii transnationale
Paradigma eclectică poate fi o abordare statică, dar şi dinamică, a producţiei în străinătate. Ea oferă un cadru general pentru determinarea modelului şi extensiei producţiei în străinătate. Testarea acesteia se realizează, în fapt, prin testarea teoriilor pe care le poate include, şi care sunt teorii complementare dar şi testarea altor ipoteze ce pot fi formulate, de exemplu, cu privire la anumiţi factori determinanţi şi la efectul lor asupra deciziei de investiţii directe străine.

Corporatii transnationale
Putem identifica, în practica, trei tipuri de cercetare:
a) studiul de teren – prin chestionare, interviuri directe;
b) analiza şi interpretarea datelor statistice secundare;
c) analiza şi interpretarea informaţiilor obţinute direct sau indirect de la CTN. Capitolul trei se vrea a fi o succintă prezentare asupra francizei, precum şi a activităţii în plan cronologic a societăţii sau corporaţiei transnaţionale McDonald's şi mai în amănunt o referire la contractul de franchising încheiat de această companie. Lucrarea se va încheia prin enumerarea câtorva concluzii şi propuneri rezultate din problemele abordate.

CAPITOLUL I
Corporatii transnationale
GENERALITĂŢI PRIVIND CORPORAŢIILE TRANSNAŢIONALE

1.1. Locul corporaţiilor transnaţionale în economia mondială
1.2. Definirea corporaţiilor transnaţionale
1.1. Locul corporaţiilor transnaţionale în economia mondială

Prin natura lor, CTN (Corporaţii Transnaţionale) integrează producţia la nivel internaţional şi, în acest mod, joacă un rol central în creşterea economică. Aceste firme sunt principalii factori în dezvoltarea şi răspândirea tehnologiei care se consideră a fi de o mai mare importanţă ca determinant al competitivităţii internaţionale şi progresului naţiunilor.

Corporatii transnationale
CTN contribuie şi la formarea de capital, furnizează pregătirea profesională şi joaca un rol important în comerţ, joacând un rol pivot în organizarea activităţilor economice internaţionale şi susţine considerabil bunăstarea economică şi socială a ţărilor gazdă şi de origine în sens pozitiv.

Corporatii transnationale
Ţările gazdă privesc CTN că o sursă suplimentară de investiţii, tehnologie, inovaţie, angajare, modernizare a managementului, calificare a forţei de muncă, creştere a puterii concurenţiale naţionale, o mai mare integrare în economia mondială şi oportunitatea unor noi pieţe de export, precum şi venituri din încasări şi taxe.
Prin contribuţia la aceste obiective CTN pot aduce un aport important la dezvoltarea ţării gazdă, dar pe de altă parte ele pot înăbuşi dezvoltarea indigenă printr-o varietate de practici de afaceri care pot afecta în sens opus întreprinderile autohtone.

Corporatii transnationale
Majoritatea guvernelor au redus sau au eliminat restricţiile asupra investiţiilor directe spre interior şi au introdus noi stimulente fiscale sau de altă natură pentru a le atrage. CTN au propriile lor obiective pe termen lung, când întreprind operaţii peste frontiere; înainte de a investi intr-o anume ţară, ele iau în considerare mărimea şi creşterea pieţei locale sau regionale, alte localizări alternative, costurile de producţie şi climatul general de investire.
În practică, 80% din investiţiile străine directe sunt îndreptate spre ţările dezvoltate. Ţările în curs de dezvoltare - gazdă se confruntă cu o provocare politică privind creşterea atractivităţii lor ca localizare pentru investiţiile străine directe, precum şi în ceea ce priveşte asigurarea ca astfel de investiţii contribuie la îndeplinirea obiectivelor lor naţionale de dezvoltare.

1.2. Definirea Corporaţiilor Transnaţionale
Corporatii transnationale
Ca şi firmele cu activitate de comerţ exterior, CTN întreprind tranzacţii peste frontierele ţărilor lor de origine dar, diferit de acestea, ele deţin proprietatea şi controlul facilitaţilor lor de producţie din străinătate.

Corporatii transnationale
Pe de altă parte, CTN operează cu doua sau mai multe unităţi de producţie şi intermediază tranzacţii între aceste unităţi, dintre care cel puţin una din aceste unităţi de producţie e situată intr-o ţară străină, iar pieţele sunt mai degrabă transnaţionale decât interne. CTN (corporaţii multinaţionale, întreprinderi multinaţionale) se poate defini ca o firmă care exercită control managerial asupra operaţiunilor efectuate în mai mult de o piaţă naţională.

Corporatii transnationale
O corporaţie poate exercita control managerial efectiv şi asupra firmelor unde deţine un pachet minoritar de acţiuni, sau chiar asupra firmelor străine unde nu deţine nici o acţiune dar operează pe baza contractelor de management sau a altor tipuri de contracte.
De exemplu, Departamentul de Comerţ defineşte o firma în SUA, ca fiind sub control străin dacă cel puţin 10% din acţiunile sale sunt deţinute de un investitor străin.

Corporatii transnationale
Dar o CTN poate fi definită ca orice firmă ce controlează operaţiuni într-o altă naţiune decât cea în care se constituie piaţa principală a firmei, chiar dacă aceste operaţiuni sunt foarte mici relativ la operaţiunile ei interne. În principiu, CTN sunt definite ca fiind entităţi economice formate din unităţi legate între ele prin relaţii de proprietate sau de altă natura, care operează în doua sau mai multe ţări, după un sistem de luare a deciziilor (într-unul sau mai multe centre) permiţând elaborarea unor politici coerente şi a unei strategii comune, în cadrul cărora una sau mai multe dintre respectivele unităţi exercită o influenţă importantă asupra activităţii celorlalte, în special pe linia utilizării resurselor, a asumării responsabilităţilor, a folosirii informaţiilor.
Dezvoltarea CTN reprezintă o formă calitativ nouă a expansiunii externe a monopolurilor, prin natura organizării lor, prin investiţii directe sau de portofoliu, prin zonele de comerţ liber care sunt, totodată, zone investiţionale, CTN desfăşurându-şi activitatea pe mari spaţii, intensificând procesul de internaţionalizare a capitalurilor şi sporind gradul de concentrări şi centralizare a acestora.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles