Cum ne afecteaza leul greu

Trimis la data: 2005-04-10 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Madalina Dobre Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Momentul introducerii leului greu se apropie şi o data cu aceasta cresc şi temerile românilor legate de noua emisiune monetară.Denominarea monedei naţionale, prin tăierea a patru zerouri din „coada” leului, începând cu 01 iulie 2005, lansează deja semnale, pe de o parte de îngrijorare a populaţiei care se întreabă “cât va trebui să plătească pentru leul greu", iar pe de altă parte din partea instituţiilor statului şi a agenţilor economici, care cred “că vor întâmpina unele dificultăţi în activitatea financiar-contabilă, legate de evidenţierea preţurilor în contabilitate, încheierea situaţiilor financiare şi raportarea acestora”.

Ne afectează introducerea leului greu ?
Momentul introducerii leului greu se apropie şi o data cu aceasta cresc şi temerile românilor legate de noua emisiune monetară. Denominarea monedei naţionale, prin tăierea a patru zerouri din „coada” leului, începând cu 01 iulie 2005, lansează deja semnale, pe de o parte de îngrijorare a populaţiei care se întreabă “cât va trebui să plătească pentru leul greu", iar pe de altă parte din partea instituţiilor statului şi a agenţilor economici, care cred “că vor întâmpina unele dificultăţi în activitatea financiar-contabilă, legate de evidenţierea preţurilor în contabilitate, încheierea situaţiilor financiare şi raportarea acestora”.

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României şi însăşi Guvernatorul acesteia Mugur Isărescu ne asigură că trecerea la leul greu nu va crea dificultăţi majore în plan economic, ci mai degrabă va avea un efect psihologic. În acest sens, specialiştii apreciază că s-ar putea să apară un impact inflaţionist datorită tendinţei de rotunjire a preţurilor, însă fără repercusiuni certe.

Din punct de vedere economic, apreciem că nu este o soluţie fericită ca în perioada introducerii leului greu să existe scumpiri succesive la produse şi servicii (în luna iulie a.c. al doilea val putând ajunge de până la 8%), deoarece inflaţia va fi mai greu de controlat şi însăşi măsurile fiscale corective pot să nu producă efectele scontate.

În acelaşi timp, vom putea constata că efectele leului greu se pot extinde destul de uşor asupra pieţei de capital. Ne referim la faptul că preţurile la acţiunile jos cotate se pot rotunji şi pot provoca creşteri de 10-15%. Spre exemplu, o acţiune la o societate comercială, care în prezent se tranzacţionează la preţul de 885 lei, ar putea fi cotată, după introducerea leului greu, la 0,08 lei.

Dacă se va proceda astfel, atunci preţurile vor creşte pentru că investitorilor li se va părea probabil un chilipir să cumpere aceste acţiuni. Este deci posibil ca, pentru societăţile solide şi cu rezultate financiare favorabile, cotaţiile să se aprecieze cu 10-20% numai datorită trecerii la leul greu.

Problema acţiunilor care au acum preţuri scăzute - sub 1.000 lei - poate fi rezolvată tehnic fie prin tranzacţionarea unor blocuri de acţiuni, de exemplu 1.000 de acţiuni - fie prin exprimarea cursului de tranzacţionare şi prin fracţii (1/2, 1/4 sau chiar 1/8). Pe de altă parte, este posibil să înregistrăm, ţinând cont de valorile mult mai scăzute la care se vor tranzacţiona acţiunile în condiţiile introducerii leului greu, creşteri bazate pe factori psihologici, ştiut fiind faptul că un preţ scăzut atrage mai mulţi investitori.

Trebuie să recunoaştem, că leul greu nu este un remediu universal şi nici o soluţie “perfectă” pentru perioada pe care o parcurge economia noastră. Succesul “operaţiunii” poate veni doar dacă vom înregistra o dezinflaţie continuă, dacă restructurarea va continua, dacă arieratele vor fi atacate cu curaj şi dacă actuala reformă fiscală va da economiei naţionale impulsul aşteptat, încât să permită creşterea ofertei şi implicit a nivelului de trai.

Concret, ce se va întâmpla? Pentru o perioadă de 18 luni vor circula în paralel cele două monede (1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006), iar pentru o perioadă de trei ani se vor putea preschimba vechile monede (1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2009). Astfel, calendarul denominării cuprinde următoarele termene:
1 martie 2005 - preţurile şi tarifele bunurilor şi serviciilor vor fi afişate atât în monedă nouă, cît şi în monedă veche;
1 iulie 2005 - leul nou este introdus în circulaţie şi circulă în paralel cu vechile bancnote şi monede;

31 decembrie 2006 - încetează puterea circulatorie a actualelor bancnote şi monede;31 decembrie 2009 - data-limită până la care leii vechi se pot preschimba cu lei noi.În perioada octombrie 2004-iunie 2005, conturile băncilor continuă să fie alimentate cu cantităţile necesare de monedă nouă. Noile cupiuri sunt destinate exclusiv seifurilor instituţiilor de credit, fără a putea fi utilizate nici măcar pentru calibrarea aparatelor electronice, modificarea bancomatelor fiind permisa doar după data de 1 iulie 2005.

Anul 2006 va reprezenta etapa de finalizare a înlocuirii treptate a vechii structuri de cupiuri, iar până la finele lui, urmează a se finaliza preschimbarea a jumătate din numerarul actual. Din experienţa Poloniei şi Bulgariei, care au realizat denominarea în anii 1995 şi respectiv 1999, se speră ca şi în ţara noastră, schimbul de monedă să se producă în proporţie de 80-90 la sută în primele şase luni după denominare, ceea ce ar constitui un aspect deosebit de favorabil pentru stabilitatea inflaţiei.

Ar fi recomandat, ca numerarul să fie eliberat numai în monedă nouă, deoarece va fi foarte complicat pentru ATM-uri să elibereze atât monedă nouă, cât şi veche. Deşi actualele cupiuri îşi vor pierde puterea circulatorie de la 1 ianuarie 2007, acestea vor putea fi preschimbate potrivit calendarului mai sus menţionat, pe o perioadă de trei ani de la acea dată, înţelegându-se că, denominarea nu urmăreşte nici un „impact confiscativ” asupra economiilor populaţiei.

De la 1 iulie 2005, noile bancnote vor exprima valori de un leu (10.000 lei vechi), 5 lei (50.000 lei vechi), 10 lei (100.000 lei vechi), 50 lei (500.000 lei vechi), 100 lei (1.000.000 lei vechi) si 500 de lei (echivalentul a 5.000.000 lei). Diviziunile leului greu vor fi un ban (100 lei vechi), cinci bani (500 lei vechi), 10 bani (1000 de lei vechi) şi 50 de bani (5000 lei vechi).

Grafica şi culorile noilor bancnote vor fi asemănătoare cu ale celor vechi corespunzătoare şi vor fi tipărite tot pe polimer, deoarece au o securitate crescută, rezistenţă în circulaţie, se pot procesa mai bine, sunt mai curate şi se pot recicla. Bancnotele noi, însă, vor fi mai mici, identice cu bancnotele corespondente în euro, ceea ce va permite băncilor să nu mai modifice bancomatele la momentul trecerii la euro, pentru perioada 2012 - 2014.

Bancnota care nu are corespondent este cea de 500 de lei, va avea reprezentat portretul lui Mihai Eminescu şi va valora echivalentul cuprins între 100 - 180 de euro. Subdiviziunile "leului greu" vor fi un ban (100 lei vechi) de culoare galbenă, cinci bani (500 de lei vechi) de culoare roşiatică, 10 bani (1000 de lei vechi) de culoare albă şi 50 de bani (5000 de lei vechi) de culoare galbenă, toate din aliaj de cupru sau oţel placat cu nichel, de dimensiuni mai mici decât cele actuale şi diferite de monedele euro.

"Nimeni nu pierde, nimeni nu câştigă - totul se simplifică, iar banii îşi păstrează valoarea", a declarat în această privinţă guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu.În vederea pregătirii populaţiei pentru introducerea noii monede, toate preturile vor fi afişate, începând din data de 1 martie 2005, atât în bani noi, cât şi în bani vechi.

Comercianţii care nu vor afişa preţul în ambele monede vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 10-30 milioane de lei (lei vechi). Costurile denominării vor fi suportate în mare parte de Banca Naţională. Băncile comerciale vor suporta si ele o parte din costuri, indirect, aceasta însemnând adaptarea ATM-urilor şi a sistemelor informatice. Bancherii se aşteaptă la o cerere mare de bancnote noi din partea clienţilor încă din primele luni ale denominării şi, în cazul în care banca centrala nu alimentează băncile suficient de repede cu moneda nouă, s-ar putea ca în rândul clienţilor să se inducă o percepţie negativa asupra sistemului bancar.

Totuşi, este destul de dificil dacă ar funcţiona bancomate noi şi bancomate vechi, în monedă diferită, pentru că va fi îngreunată activitatea bancară, ar spori personalul angajat şi s-ar prelungi perioada de denominare. Ne aşteptăm însă, la introducerea de noi bancomate (inclusiv modernizări ale celor vechi) care să livreze numai monedă nouă şi la o nouă tehnologie bancară, care să fie perfect adaptabilă în viitor, la moneda euro.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles