David Hilbert

Trimis la data: 2005-03-27 Materia: Matematica Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Lucian Mihalcea Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
David Hilbert a fost cu adevărat unul dintre cei mai mari matematicieni ai timpului. Lucrările sale şi însăşi personalitatea lui entuziasmată până în prezent au influenţat adânc dezvoltarea ştiinţelor matematice. Intuiţia sa pătrunzătoare, puterea creatoare şi originalitatea irepetabilă a gîndirii matematice, interesele multilaterale l-au făcut explorator în multe domenii ale matematicii. Acesta a fost unicul într-un sens, personalitate adânc cufundată în lucrul său, complet devotat ştiinţei, neobosit profesor şi conducător de cel mai înalt rang.

David Hilbert a fost cu adevărat unul dintre cei mai mari matematicieni ai timpului. Lucrările sale şi însăşi personalitatea lui entuziasmată până în prezent au influenţat adânc dezvoltarea ştiinţelor matematice. Intuiţia sa pătrunzătoare, puterea creatoare şi originalitatea irepetabilă a gîndirii matematice, interesele multilaterale l-au făcut explorator în multe domenii ale matematicii. Acesta a fost unicul într-un sens, personalitate adânc cufundată în lucrul său, complet devotat ştiinţei, neobosit profesor şi conducător de cel mai înalt rang.

Autobiografia şi cronica familiară porneşte din faptul, că datorită reuşitei combinări de gene ale lui Otto Hilbert şi soţiei sale Maria la 23 ianuarie 1862 s-a născut un copil deosebit de talentat, pe care l-au numit David. Copilăria lui David Hilbert, ca şi majorităţii copiilor din Königsberg, s-a petrecut într-o atmosferă de admiraţie a ideilor lui Kant, fecior remarcabil al acestui oraş. În fiecare an la 22 aprilie, la aniversarea naşterii marelui filozof, cavoul lui aflat lângă catedrală se deschidea pentru public.

În acele zile David o însoţea pe mamă-sa, care era înzestrată cu idei filozofice, pentru a omagia memoria lui Kant. Tot mamă-sa avea să-i atragă atenţie feciorului la constelaţiile cereşti şi să-l conducă în lumea numerelor interesante. Datorită tatălui instruirea prematură a lui David avea amprenta calităţilor prusiene a punctualităţii, prudenţei, devotamentului, stăruinţei, disciplinei şi respectării legii.

În şcoala pegătitoare a Friedrich Collegiului Regal David a studiat primele lecţii necesare pentru Gimnaziul Umanitar. Aici el trebuia să fie admis, dacă solicita de a primi specialitate, rang duhovnicesc sau să devină profesor universitar. Aceste lecţii includeau în sine citirea şi scrisul în alfabetul latin şi gotic, caligrafia, părţile vorbirii, analiza propoziţiilor, istorii biblice, aritmetica elementară.

Gimnaziul, care a fost ales de părinţi pentru David se considera cel mai bun în Königsberg – şcoala particulară cu tradiţii vechi, înfiinţată la începutul secolului şaptesprezece, care l-a avut absolvent însuşi pe Kant. Alegerea gimnaziului însă n-a fost reuşită. În Königsberg în acel timp se acumulase un viitor de talente. Gimnaziul Alitstadt paralel îl frecventau Max şi Willi Wien, Arnold Sommerfeld şi Hermann Minkowski. Însă David, care frecventa Friedrich College, n-a avut ocazia în anii de şcoală să facă cunoştinţă nici cu unul din aceşti băieţi.

David din copilărie avea slabe capacităţi de a învăţa pe derost, dar în Friedrich College studierea şi învăţatul pe de rost erau lucruri echivalente. Unul din prietenii săi spunea, că "clasele umanitare îi provocau mai multă mâhnire decât bucurie". Nu prea repede David asimila şi materialul nou. Dar necătând la toate greutăţile, el niciodată n-a rămas în urmă de colegii săi, fiindcă era foarte sârguincios şi clar îşi dădea seama desrpe sistema prusiacă de învăţământ. Spre deosebire de Einstein, el a învăţat la gimnaziu pînă la urmă, susţinând Abiturul (examen, după susţinerea căruia se permitea admiterea la universitate).

În Gimnaziul Wilhelm David se simţea mult mai fericit. În sfârşit învăţătorii l-au apreciat şi-i stimulau personalitatea lui originală. După susţinerea exclusiv de reuşită a examenelor în scris, el fusese eliberat de la examenele orale de absolvire. Pe partea verso a diplomei de absolvire a gimnaziului era remarcată atitudinea şi "interesul serios faţă de ştiinţă": "Ce priveşte matematica, el întotdeauna a manifestat un interes viu şi o înţelegere profundă: la cel mai înalt nivel a însuşit materialul, şi-l aplică cu succes".

Astfel pentru prima dată se pomeneşte despre Hilbert ca matematician.
O fericire pentru Hilbert a fost faptul, că universitatea din oraşul său natal, deşi îndepărtată de centrul evenimentelor din Berlin, după tradiţiile ştiinţifice se considera cea mai renumită din Germania. Aici a citit lecţiile sale Iacobi, care pe timpurile lui Gauss era considerat matematicianul numărul doi în Europa. Adeptului său Richelot îi aparţine meritul descoperirii geniului Karl Weierstrass, pe când ultimul lucra simplu profesor în şcoală.

Când în toamna anului 1880 Hilbert a fost admis la Universitatea din Königsberg, Weierstrass era cel mai remarcabil matematician în Germania; Iacobi şi Richelot decedase de-acum, iar Frantz Neumann, care a trăit pînă la o sută de ani, putea fi întânit la şedinţele universitare şi chiar citea şi lecţii. În pofida dorinţei tatălui David s-a înscris nu la facultatea de juridică, dar la specialitatea de matematică, ce era în cadrul facultăţii de filozofie.

Pe parcursul primului semestru al universităţii Hilbert a ascultat lecţii referitor la calculul integral, teoria determinanţilor şi curbura suprafeţelor. În semestrul al doilea, urmând obiceiul de a călători prin universităţi, el a plecat la Universitatea din Gheideliberg, cea mai simpatică şi romantică din universităţile germane. Aici Hilbert a frecventat lecţiile lui Lazarus Fuchs, numele căruia era sinonim cu teoria ecuaţiilor diferenţiale liniare. În semestrul următor Hilbert putea să plece la Berlin, unde se afla o constelaţie de învăţaţi aşa ca Weierstrass, Kummer, Kronecker şi Helmholtz.

Dar semănând tatălui său, care era strâns legat de oraşul natal, el se întoarce la Universitatea din Königsberg. În acel timp în Königsberg se afla un singur profesor universitar în matematică. Acesta era Heinrich Weber, un om foarte erudit şi talentat, adept demn al lui Iacobi şi Richelot. La el Hilbert a ascultat cursul de teorie a numerelor, teoria funcţiilor şi teoria invarianţilor, cea mai actuală teorie matematică a timpului.

În primăvara anului 1882 Hilbert a făcut cunoştinţă cu un tânăr de acum recunoscut ca matematician Hermann Minkowski. În afară de o dragoste înflăcărată faţă de matematică, ei împărtăşeau un optimism profund şi sigur.
Absolvind cursul universitar de opt semestre necesar pentru obţinerea titlului de doctor, Hibert a început să chibzuiască asupra temelor pentru disertaţie. Problema, propusă de Lindemann pentru disertaţie, consta în stabilirea proprietăţilor invariante ale unor forme algebrice.

Problema era destul de complicată, dar nu într-atât că nu se putea aştepta soluţia ei. Dând dovadă de originalitate, Hilbert a rezolvat-o printr-o metodă absolut diferită de ceea ce se aştepta. Aceasta a fost o lucrare foarte bună. Lindemann a rămas satisfăcut.

Devenind docent, Hilbert a hotărât să citească lecţii pe diferite teme fără a se repeta, în aşa mod învăţându-i nu numai pe studenţi, dar şi pentru perfecţionarea sa. Numai lecţiile de teorie a invarianţilor au adunat numărul de studenţi necesar pentru obţinerea dreptului de a avea clasă în universitate. "Unsprezece docenţi, care depind de cam tot atâţia studenţi", – îi spunea el nemulţumit lui Minkowski.

Deoarece în Königsberg erau puţini studenţi-matematicieni, Hilbert, în afară de şedinţele matematice, frecventa şi şedinţele naturaliştilor. Königsbergul era foarte bogat cu tineri apropiaţi sufletului lui Hilbert. Atmosfera de salon aici era foarte activă. Hilbert era un tânăr vesel cu reputaţia de "dansator energic" şi "atrăgător".

Paralel el flirta cu mai multe domnişoare, dar cea mai îndrăgită parteneră era Kathe Jerosch, fiica unui comersant din Königsberg. La 12 octombrie 1892 Hilbert şi Kathe Jerosch s-au căsătorit. La începutul anului 1893 Hilbert a dat o demonstraţie nouă a transcendenţei numerelor e (prima dată demonstrată de Hermite) şi (demonstrată de Lindemann). Demonstraţia lui reprezenta un progres enorm în comparaţie cu cele iniţiale, fiind totodată foarte simplă şi clară. La momentul când Hilbert a început să se deprindă cu situaţia sa de om căsătorit şi profesor-asistent cu salariu permanent, au venit noutăţi plăcute. El a fost numit în funcţie de profesor.

La 11 august 1893 la staţiunea balneară Crantz în familia Hilbert s-a născut primul copil pe care l-au numit Frantz. După câteva săptămâni după naşterea feciorului Hilbert a plecat în München la adunarea anuală a Societăţii Germane a Matematicienilor, care avea ca scop stabilirea unor contacte mai strânse între diferite domenii ale matematicii.

Aici Hilbert a prezentat două demonstraţii noi ale descompunerii numerelor algebrice în ideale simple. Necătând la faptul că aceştia erau doar primii paşi în teoria numerelor algebrice, competenţa lui în aceste întrebări i-a impresionat pe ceilalţi membri ai Societăţii. ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles