Dezechilibrele economice si orientarile sociale ale dezvoltarii economice

Trimis la data: 2010-03-18 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Georgiana Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Dezechilibrele economice si orientarile sociale ale dezvoltarii economice
1.Teoria echilibrului economic general şi formele lui de manifestare
Din punct de vedere teoretic, echilibrul la nivel macroeconomic reflectă acea stare a economiei în care, toate pieţele sunt simultan în echilibru, fără existenţa excesului de cerere sau de ofertă.In condiţiile economiei de piaţă, echilibrul economic se manifestă sub forma unei stări proprii pieţei, generată de acţiunea agenţilor economici în calitatea lor de producători-vânzători şi de cumpărători-consumatori. Agenţii economici producători urmăresc maximizarea profiturilor lor, în timp ce agenţii economici consumatori satisfacerea trebuinţelor lor. De aici şi reiese esenţa conceptului de echilibru economic general.

Referat despre Dezechilibrele economice si orientarile sociale ale dezvoltarii economice
Echilibrul economic general exprimă acea stare spre care tinde piaţa naţională în ansamblul său (piaţa bunurilor economice, piaţa muncii, piaţa monetară şi piaţa capitalului) caracterizată printr-o concordanţă relativă a cererii şî ofertei agregate, decalajele dintre forţele pieţei nedepăşind anumite limite considerate normale, nesemnificative pentru producerea de dificultăţi, de dezechilibre.

Echilibrul economic se manifestă sub o multitudine de forme, care se clasifică după anumite criterii:
a)după modul de manifestare în timp se distinge: echilibrul economic static, care se caracterizează prin absenţa schimbărilor şi este considerat doar o ipoteză, neexistând practic în realitate ;

b) echilibrul economic dinamic, ce se manifestă prin modificarea permanentă a raporturilor dintre forţele care se confruntă, concordanţa lor realizându-se în timp, ca tendinţă dominantă şi care poate fi privit ca un echilibru pe termen scurt (se manifestă în condiţiile unor schimbări nesemnificative sau al modificării unor restricţii posibil de ameliorat pe termen scurt) şi pe termen lung (admite posibilitatea schimbărilor în toate variabilele sistemului, progresul tuturor factorilor de producţie, ceea ce presupune depăşirea unor dezechilibre temporare prin atragerea unor forţe de compensare existente în sistem sau în afara lui);din punctul de vedere al sferei de cuprindere (al pieţelor la care se referă), echilibrul economic poate fi parţial şi
genera.

In raport cu nivelurile agregării economiei naţionale se distinge: echilibrul microeconomic, care se referă la nivelul verigilor primare, al agenţilor economici şi al unităţilor administrativ-teritoriale de bază;
- echilibrul mezoeconomic care se referă la structurile de ramură şi zone teritoriale (judeţe, landuri etc);
- echilibrul macroeconomic, care integrează agregat primele două forme de echilibru pe ansamblul economiei naţionale şi al teritoriului naţional.

In funcţie de conţinutul proceselor economice şi de modul de exprimare a rezultatelor se distinge: echilibrul economic material, care exprimă acea stare de concordanţă relativă între volumul, structura şi calitatea producţiei (oferta globală), pe de o parte, şi nevoile de consum final şi de producţie (cerere globală), sub aspect cantitativ, structural şi calitativ, pe de altă parte (de ex., pentru a asigura o anumită cantitate de energie electrică e necesară o cantitate determinată de combustibil, într-o anumită structură şi putere calorică);
- echilibrul economic valoric, care exprimă concordanţa relativă între
diferite structuri valorice ale rezultatelor economice, între acestea şi eforturile depuse, şi în cadrul căruia se disting următoarele forme speciale:
- echilibrul bănesc (monetar), care exprimă concordanţa relativă dintre expresia bănească a volumului de bunuri economice existente pe piaţă şi cantitatea de bani aflată în circulaţie;
- echilibrul financiar, care reflectă concordanţa relativă între sursele financiare şi necesităţile de plată ale agenţilor economici; echilibrul bugetar, care reflectă concordanţa relativă între veniturile şi cheltuielile bugetare;
- echilibrul valutar, care evidenţiază concordanţa relativă între încasările şi plăţile în valută; echilibrul resurselor de muncă, care exprimă concordanţa relativă dintre cantitatea, structura şi calitatea factorului uman activ disponibil şi necesităţile de resurse de muncă ale utilizatorilor (mai ales ale unităţilor economice).

In unitatea lor, aceste forme concrete de manifestare a echilibrului economic asigură desfăşurarea procesului creşterii economice, concretizat în sporirea dimensiunilor rezultatelor macroeconomice.
Starea de echilibru economic este o expresie a compatibilităţii, a concordanţei relative a deciziilor luate de agenţii economici producători şî, respectiv, consumatori, aceasta menţinându-se într-o anumită perioadă de timp, până în momentul în care intervin factori perturbatori, cu acţiune contrarie.Pentru ca economia unei ţări să se afle în stare de echilibru este necesară respectarea anumitor condiţii, în cazul diferitelor pieţe:
a)în cazul pieţei bunurilor economice oferta agregată de mărfuri şi servicii trebuie să fie egală cu cererea agregată de mărfuri şi servicii;

b)în cazul pieţei monetare oferta monetară agregată trebuie să fie egală cu cererea monetară agregată;

c)în cazul pieţei muncii oferta de locuri de muncă trebuie să fie egală cu cererea de locuri de muncă la nivel macroeconomic.

Echilibrul economic general sau echilibrul macroeconomic caracterizează, aşadar, acea situaţie generală a economiei unei ţări în care proporţiile şi corelaţiile dintre mărimile sau variabilele macroeconomice permit desfăşurarea normală a fluxurilor reale şi monetare în economie, o funcţionare performantă a sistemului care dă satisfacţie subiecţilor economici. In raport de această stare a economiei, a pieţei naţionale în ansamblu, sunt formulate şi obiectivele politicii macroeconomice spre care tind toate ţările: o creştere economică pozitivă şi durabilă, ocuparea deplină a forţei de muncă, stabilitatea nivelului general al preţurilor, balanţe comerciale şi de plăţi externe echilibrate pe termen mediu şi lung.Economia în orice ţară este dominată de dezechilibrare.

Dezechilibrele economice sunt expresia modificărilor limitelor resurselor şi tehnologiilor, a restricţiilor consumatorilor privind cumpărarea de bunuri şi servicii, inclusiv a unor greşeli de politică economică generală pe termen lung, reflectând neconcordanţa dintre cererea şi oferta agregată. Dinamica forţelor care se interacţîonează conferă dezechilibrelor economice un caracter permanent, normale sau anormale din punctul de vedere al intereselor agenţilor economici, în calitatea lor de vânzători, sau de cumpărători. Dezechilibru! economic se manifestă în formă de crize economice, de deficit bugetar, şomaj şi inflaţie.

2.Şomajul şi formele Iui de manifestare
Ocuparea forţei de muncă în activităţile economico-sociale şi şomajul reprezintă modul cum funcţionează piaţa muncii într-o perioadă sau la un moment dat. Raportul dintre cererea şi oferta de forţă de muncă determină ocuparea sau şomajul în anumite condiţii de timp şi de spaţiu. Problematica ocupării şi şomajului constituie o latură importantă a echilibrului macroeconomic şi o componentă indispensabilă a politicilor marcoeconomice şi macrosociale.

Şomajul reprezintă un fenomen social-economic concretizat dtntr-un dezechilibru important al pieţei muncii, prin care apare un excedent al ofertei forţei de muncă (cererea de locuri de muncă) faţă de cerere (oferta de locuri de muncă). Şomeri sunt considerate persoane ce fac parte din categoria populaţiei active disponibile şi care doresc să lucreze şi caută un ioc de muncă retribuit, cât şi aceie persoane care şi-au pierdui locul de muncă pe care I-au avut, precum şi noile generaţii de ofertaţi de muncă, ce nu găsesc unde să se angajeze.

Şomerii, în conformitate cu criteriile Biroului Internaţional al Muncii (organizaţie din sistemul Naţiunilor Unite), sunt persoanele de 15 ani şi peste care în cursul perioadei de referinţă corespund simultan următoarele condiţii:
a .sunt apţi de muncă;
b. nu au loc de muncă şi desfăşoară o activitate în scopul obţinerii unor venituri;
c. sunt disponibile de muncă salariată;
d. sunt în căutarea unui loc de muncă, utilizând în ultimele săptătmâni diferite metode pentru a-1 găsi.

Sunt incluse, de asemenea:
a. persoanele fără loc de muncă, disponibile să lucreze, care aşteaptă să fie rechemate la lucru sau ce au găsit un loc de
muncă şi urmează să înceapă lucrul la o dată ulterioară perioadei de referinţă;

b. persoanele,care în mod obişnuit fac parte din populaţia inactivă (copii, elevi, studenţi, pensionari), dar care au declarat că sunt în căutarea unui loc de muncă şi sunt disponibile să înceapă lucrul.
Şomeri înregistraţi sunt persoanele apte de muncă, care nu au loc de muncă, un alt venit legal şi sunt înregistraţi la oficiile forţei de muncă ca persoane în căutare de lucru şi care dau dovadă că doresc să se încadreze în muncă.în termenii pieţei muncii, şomajul este un fenomen macroeconomic opus ocupării, reprezentând un surplus relativ de populaţie activă faţă de acea care poate fi angajată în condiţii de rentabilitate, impuse de piaţă.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles