Drept Comercial

Trimis la data: 2005-06-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 5574
Autor: Viorel Pintea Dimensiune: 53kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Drept Comercial:Prin izvor de dr. comercial se intelege forma de exprimare a normelor juridice care reglementeaza materia comerciala.Drept Comercial

IZVOARELE DR. COMERCIAL
Prin izvor de dr. comercial se intelege forma de exprimare a normelor juridice care reglementeaza materia comerciala.
Art. 1 din C. com. Prevede: “In comert se aplica legea de fata. Unde ea nu prevede se aplica C. civ.” Izvoarele dr. com. sunt:- C. comercial si legile speciale;- Dr. civil;- Uzul, cutuma si obiceiul juridic.

1.C. com., ca izvor principal de drept comercial nu este un izvor original, ci numai un izvor specific de drept in materie comerciala, el creeaza drepturi numai in functie de specificul activitatii comerciale. Legile comerciale speciale, L.31/1990, privind soc. com.; L nr.26/1990, privind registrul comertului.

3.Uzul, cutuma sau obiceiul juridic, reprezinta o practica indelungata (atitudini, comportari), care au un anumit grad de vechime, repetabilitate si stabilitate aplicata unui nr. nedeterminat de comercianti, care poate avea sau nu caracter de izvor de drept.

Uzurile prezinta un caracter general colectiv, impersonal si repetabil aplicandu-se unui nr. nedeterminat de comercianti, pe un anumit teritoriu, sau cu privire la o anumita categorie de produse. Ele sunt reguli de conduita create de comercianti in practica lor comerciala, deci nu sunt edictate si nici sanctionate de catre stat.

Uzurile au si un caracter obiectiv, in sensul ca se concretizeaza in acte juridice si fapte materiale care sau aplicat in mod repetat intr-o perioada mai lunga de timp.

Drept Comercial
CLASIFICAREA UZURILOR
Cea mai importanta clasificare a uzurilor se face in functie de forta lor juridica, in:
a.uzuri normative ( legale, de drept, cutume);
b.uzuri conventionale (interpretative, de fapt)

Drept Comercial
Uzurile normative . Particularitatile uzurilor normative se exprima in generalitate, impersonalitate si obligativitate. Aceste uzuri constituie izvor de drept si se aplica intocmai ca o norma juridica. Ele determina drepturile si obligatiile partilor, fie reglementand raporturile sociale inca neprevazute de lege, fie interpretand dispozitiile legii.

Obiectul de reglementare al uzurilor normative se prezuma a fi cunoscut intocmai ca si legea, urmand a fi aplicate de judecator, chiar din oficiu.Uzurile conventionale (interpretative). Au forta juridica asemanatoare clauzelor contractuale, iar fundamentul lor consta in principiul libertatii de vointa a partilor. Ele se aplica cu titlu de clauza contractuala si reprezinta vointa expresa sau tacita (prezumata), a partilor. Rolul uzurilor interpretative este acelasi ca si in cazul celor normative si anume stabilrea drepturilor si obligatiilor partilor.

Uzurile conventionale intervin :
in legatura cu incheierea contractului comercial ( o anumita comportare semnifica consimtamant);
in legatura cu continutul contractului ( complectarea clauzelor stabilite in contract );
in faza de executare a obligatilor contractulale ( sanctiuni aplicate debitorului pentru neexecutarea obligatiilor );

Din punct de vedere probatoriu, uzurile conventionale trebuie dovedite cu orice mijloc de proba, ca orice situatie de fapt.
2. Un alt criteriu de clasificare a uzurilor se refera la intinderea aplicarii lor in spatiu, conform caruia pot fi:
- locale (se aplica pe o anumita piata comerciala);
- speciale (cele care se aplica la o anumita ramura de activitate);
- general (cand se aplica tuturor raporturilor comerciale).

CAP. II
FAPTELE ( ACTELE ) DE COMERT
Notiune
Faptul de comert este orice activitate care da nastere la raporturi juridice guvernate de legea comerciala si care se intemeiaza pe ideea de schimb de marfuri si valori, fiind calificata ca o activitate de intermediere in operatiunile de schimb.

Clasificarea faptelor de comert
Faptele de comert pot fi clasificate urmarind cele doua sisteme consacrate in diferitele legislatii, respective, sistemul obiectiv propriu legislatiei franceze si italiane si sistemul subiectiv, insusit de legislatia germana si de celelalte sisteme de drept de inspiratie germana.
-Faptele de comert obiective; sunt acele operatiuni prevazute de legiuitor in art. 3 din C.comercial, calificate astfel in functie de natura sau functia lor economica si, in unele cazuri de forma lor. In art. 3 din C. commercial este prevazut un numar de 20 de operatii pe care legiuitorul le califica drept fapte de comert.

Categori de fapte de comert:
operatiuni de intermediere in schimb asupra marfurilor si titlurilor de credit, care pot fi denumite fapte (acte) obiective constitutive de comert;
acte de intermediere in operatiunile de schimb purtand asupra muncii organizate (intreprinderile);
fapte de comert conexe (accesorii).

Subcategorii:
1 Operatiuni de intermediere in schimb.Din aceasta categorie fac parte:
a) cumpararea si vanzarea comerciala, art. 1294 din C.civ. Potrivit art. 3 pct. 1si 2 C.com. “legea considera ca fapte de comert”:
Cumparaturile de producte sau marfuri spre a se revinde fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucratsa pus in lucru, ori numai spre a se inchiria, asemenea si cumpararea spre a se revinde obligatiuni ale Statului sau alte titluri de creante circuland in comert;

Vanzarile de producte, vanzarile si inchirierile de marfuri in natura sau lucrate si vanzarile de obligatiuni ale statului si alte titluri de credit circuland in comert . Regula este urmatoarea: cumpararea este comerciala cand a fost facuta cu intentia de a revinde si vanzarea este comerciala atunci cand a fost precedata de o cumparare comerciala, adica facuta cu intentia de a revinde .

b) operatiunile de punere in consignatie a marfurilor sau productelor in scop de vanzare (L. nr.78/1934)
c) operatiunile pe termen asupra titlurilor de credit. Reportul. Operatiunile de bursa.
d) operatiuni relative la subscrierea, cumpararea si vanzarea de parti sociale si actiuni ale societatilor comerciale;
e) operatiunile de schimb si banca;
f) cambiile si ordinile de producte sau marfuri;
g) operatiunile asupra imobilelor in scop de speculatie.

2) Acte de intermediere in operatiunile de schimb purtand asupra muncii organizate (intreprinderile)
Art. 3 din C.comercial prevede diferite categorii de intreprinderi:
intreprinderile de furnituri de lucruri, marfuri etc.( pag 27);
intreprinderile de spectacole publice;
intreprinderile de comisioane ;
intreprinderlile de agentii si oficii de afaceri;
intreprinderile de constructii;
intreprinderi de fabrici de manufactura si imprimerie;
intreprinderile de editura, librarii si obiecte de arta cand altul decat autorul sau artistul vinde;
intreprinderile de transport persoane sau de lucruri, pe apa sau pe uscat;
intreprinderile de asigurare;
depozite in docuri si antrepozite.


3)Fapte de comert conexe (accesorii). Sunt acele fapte care au un caracter civil, numai ca datorita legaturii stranse cu un fapt calificat de comert dobandesc caracter comercial potrivit regulii “ accesorium sequitur pricipale”. Din aceasta categorie fac parte:
a) operatiunile de mijlocire in afaceri comerciale;
b) expeditiunile maritime si toate contractele privitoare la comertul pe mare si la navigatie;
c) depozitele pentru cauza de comert;
d) contul curent si cecul.

FAPTELE DE COMERT UNILATERALE
Potrivit art. 56 din C. com. “ daca un act este comercial numai pentru una din parti, toti comerciantii sunt supusi in ce priveste acest act, legii comerciale, afara de dispozitiile privitoare la persoana chiar a comerciantilor, si in cazurile in care legea nu dispune altfel”. Un exemplu de fapt de comert unilateral sau mixt este acela prevazut in art. 6 al. 1:”Asigurarile de lucruri sau stabilimente care nu sunt obiectul comertului si asigurarile asupra vietii sunt fapte de comert numai in cei priveste pe asiguratori “.

CAP III
SUBIECTELE DR. COMERCIAL
Intr-o formulare generala subiectele in dreptul comercial sunt participantii la raporturile comerciale , in principal comerciantii, fie ca sunt persoane civile fie ca sunt persoane juridice, respective societati comerciale si grupuri de interes economic . Potrivit art. 7 din C. com. “ sunt comercianti aceia care fac fapte de comert avand ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale”.

Conform Legii nr. 505 /2003 comerciantii sunt:
persoanele fizice si asociatiile familiale care efectueaza in mod obisnuit acte de comert, societatile comerciale, companiile nationale, regiile autonome, grupurile de interes economic cu caracter comercial si organizatiile cooperatiste. Regiile autonome si organizatiile cooperatiste pot fi asimilate comerciantilor numai in privinta obligatiilor pe care le au, de a cere inregistrarea in momentul inceperii activitatii, in timpul ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles