Drept Roman

Trimis la data: 2011-12-13 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 4275
Autor: Florea Cristian Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul roman a marcat evolutia generala a ideilor si institutiilor juridice fiind preluat si adaptat la realitatile societatii feudale , pentru ca apoi sa constituie principalul izvor de inspiratie in procesul elaborarii codurilor moderne. Dreptul roman a ajuns la apogeu spre sfarsitul republicii si in prima faza a imperiului in conbazin al marii mediterane , imperiu in care se desfasoara un comert infloritor in acelasi timp cu dezvoltarea capitalului camataresc.

1 OBIECTUL DREPTULUI PRIVAT ROMAN
1 OBIECTUL DREPTULUI PRIVAT ROMAN CUPRINDE TOTALITATEA NORMELOR CE REGLEMENTEAZA
RELATIILE DINTRE CETATENII ROMANI.

2 IMPORTANTA DREPTULUI PRIVAT ROMAN
2 DREPTUL ROMAN A MARCAT EVOLUTIA GENERALA A IDEILOR SI INSTITUTIILOR JURIDICE
FIIND PRELUAT SI ADAPTAT LA REALITATILE SOCIETATII FEUDALE , PENTRU CA APOI SA CONSTITUIE PRINCIPALUL
IZVOR DE INSPIRATIE IN PROCESUL ELABORARII CODURILOR MODERNE .DREPTUL ROMAN A AJUNS LA APOGEU SPRE SFARSITUL REPUBLICII SI IN PRIMA FAZA A IMPERIULUI IN CON BAZIN AL MARII MEDITERANE , IMPERIU IN CARE SE DESFASOARA UN COMERT INFLORITOR IN ACELASI TIMP CU DEZVOLTAREA CAPITALULUI CAMATARESC.

3 DIVIZIUNILE DREPTULUI ROMAN
3 IN CONCEPTIA ROMANILOR DREPTUL CUNOASTE DOUA DIVIZIUNI FUNDAMENTALE: DREPTUL PUBLIC SI DREPTUL PRIVAT. DREPTUL PUBLIC REGLEMENTEAZA ORGANIZAREA STATULUI , PRECUM SI RAPORTURILE DINTRE PARTICULARI SI STAT. DREPTUL PRIVAT SE APLICA NUMAI RAPORTURILOR DINTRE PARTICULARI.
DREPTUL PRIVAT SE COMPUNE DIN TREI PARTI :DREPTUL CIVIL , DREPTUL GINTILOR SI DREPTUL NATURAL.
IUS CIVILE. LA INCEPUT ROMANII INTELEGEAU PRIN DREPT CIVIL DREPTUL QUIRITAR DESTINAT SA REGLE-
-MENTEZE IN EXCLUSIVITATE RAPORTURILE DINTRE CETATENII ROMANI. LA INCEPUT DREPTUL CIVIL ERA CARACTERIZAT DE UN FORMALISM RIGUROS,INCHEIEREA ACTELOR SE FACEA IN CADRU SOLEMN UTILIZANDU-SE
NUMEROASE FORMULE SI SIMBOLURI. IUS CIVILE SI-A PASTRAT ACEASTA INFATISARE DE DREPT SOLEMN CARE
SA-L FACA INACCESIBIL STRAINILOR ,PANA SPRE SFARSITUL REPUBLICII, CAND PRODUCTIA DE MARFURI A CUNOSCUT UN MARE AVANT, ATUNCI FIIND NEVOIE CA LA ACESTE ACTE SA PARTICIPE SI STRAINII ASTFEL EFECTUINDU-SE O SERIE DE REFORME IN CADRUL DREPTULUI CIVIL
IUS GENTIUM. DREPTUL GINTILOR CUPRINDE NORMELE JURIDICE CARE SE APLICAU IN RAPORTURILE DINTRE CETATENI SI STRAINI. ACESTE NORME S-AU FORMAT CA URMARE A EXTINDERII RELATIILOR CU STRAINII,INCONDITIILE INFLORIRII FARA PRECEDENT A PRODUCTIEI DE MARFURI SI A VIETII COMERIALE.
ASTFEL,IUS GENTIUM APARE CA O REPLICA LA DREPTUL CIVIL , CARE DEVENISE ANACRONIC IN ACESATA SITUATIE.DIN ACEST MOTIV,DREPTUL GINTILOR INCEPE SA FIE TOT NAI MULT FOLOSIT SI INTRE CETATENII ROMANI. FIIND UN SISTEM DE DREPT EVOLUAT , IUS GENTIUM S-A IMPUS CA UN DREPT GENERAL , INLATURIND DIN VIATA JURIDICA VECHIUL DREPT AL CETATENILOR ROMANI.
IUS NATURAE.ROMANII VEDEAU IN DREPTUL NATURAL UN SISTEM DE PRINCIPII JURIDICE VALBIL PENTRU TOATE POPOARELE SI PENTRU TOATE TIMPURILE.

4. APARITIA STATULUI ROMAN.REFORMA LUI SERVIUS TULLIUS.
4.POTRIVIT VECHILOR ISTORICI , STATUL ROMAN S-A FORMAT PE LA JUMATATEA SEC VI.I.E.N. CA URMARE A REFORMEI LUI SERVIUS TULLIUS. IN FAPT REFORMA LUI SERVIUS A FOST O REVOLUTIE SOCIALA CACI ODATA CU EA S-A PUS CAPAT DEMOCRATIEI MILITARE, LEGATURILOR PERSONALE DE SANGE,ORGANIZARII GENTILICE. VECHEA ARISTOCRATIE , INTEMEIATA PE APARTENENTA LA GINTI, ESTE INLOCUITA CU O ARISTOCRATIE A AVERII, DREPTURILE INDIVIDULUI FIIND DE ATUNCI IN FUNCTIE DE AVEREA LUI SI NU DE RUDENIA DE SANGE. LA PROTESTELE PLEBEILOR CARE AJUNSESERA LA O SITUATIE ECONOMICA INFLORITOARE DAR NU AVEA ACCES LA ADUNAREA CURIATA, NEAVAND GINTI ,SRVIUS A CREEAT O NOUA ADUNARE NUMITA COMITIA CENTURIATA DIN CARE FACEAU PARTE ATAT PATRICIENII CAT SI PLEBEII.

TOTI BARBATII CARE PURTAU ARME SI DISPUNEAU DE AVERE ERAU INCLUSI IN ACEASTA ADUNARE, INDIFERENT DE ORIGINEA LOR. MEMBRII COMITIEI CENTURIATA ERAU IMPARTITI IN CINCI CATEGORII SOCIALE, IN FUNCTIE DE AVEREA LOR. LA RANDUL LOR ERAU IMPARTITE INTR-UN NUMAR DE CENTURII, ELE FIIND SI UNITATI MILITARE. ORGANIZAREA COMITIEI CENTURIATA SI MECANISMUL VOTARII FAVORIZAU PATURILE AVUTE ALE POPULATIEI. FIECARE CENTURIE DISPUNEA DE UN VOT, DAR PRIMA CATEGORIE SOCIALA DESI ERA CEL MAI PUTIN NUMEROASA DISPUNEA DE UN NUMAR MAI MARE DE VOTURI SI ASTFEL ISI ASIGURA LEJER MAJORITATEA IN CADRUL ADUNARII.

TOTODATA S-A INFAPTUIT SI O REFORMA ADMINISTRATIVA,TERITORIUL ROMEI FIIND IMPARTIT IN PATRU TRIBURI , NUMITE URBANE,LA CARE S-AU ADAUGAT APOI 17 TRIBURI RURALE. TERMENUL DE TRIB NU DESEMNEAZA O FORMA DE COMUNITATE UMANA, CI O SUBDIVIZIUNE TERITORIALA(UN CARTIER ).
ACESTE SUBDIVIZIUNI TERITORIALE INGLOBAU INTREAGA POPULATIE A ROMEI , IMPARTIND-O IN ACELASI TIMP PE CARTIER, ASA INCAT,DUPA REFORMA LUI SERVIUS, APARTENENTA LA CETATE NU MAI ERA IN FUNCTIE DE LEGATURA DE SANGE, CI DE APARTENENTA LA UNUL DIN CARTIERE.

5. ORGANIZAREA SOCIALA SI POLITICA A STATULUI ROMAN IN EPOCA REGALITATII.
5. CONFLICTUL DIN EPOCA PRESTATALA DINTRE PATICIENI SI PLEBEI SE INTENSIFICA.
DESI PLEBEII OBTINUSERA ACCESUL LA COMITIA CENTURIATA, PLEBEII SE AFLAU INTR-O STARE DE INFERIORITATE IN RAPORT CU PATRICIENII.ASTFEL,”AGER PUBLICUS”PAMANTUL CUCERIT DE LA DUSMANI SI AFLAT IN PROPRIETATEA STATULUI, ERA EXPLOATAT IN EXCLUSIVITATE DE CATRE PATRICIENI FAPT DE NATURA SA AGRAVEZE INEGALITATEA PE PLAN ECONOMIC DINTRE CELE DOUA CATEGORII SOCIALE. O ALTA EXPRESIE A INEGALITATII PE PLAN SOCIAL , CASATORIILE DINTRE PATRICIENI SI PLEBEI ERAU INTERZISE.

ESTE INTERESANT CA LA ROMANI GINTA A SUPRAVIETUIT APARITIEI STATULUI JUCAND UN ANUMIT ROL IN VIATA PRIVATA.
ALATURI DE PLEBEI SI PATRICIENI , CARE ERAU OAMENI LIBERI,IN ACEASTA EPOCA ISTORICA APAR SI SCLAVII DOMESTICI, TRATATI CA MEMBRII FAMILIEI.
DESI SCLAVIA TINDE SA CAPETE PONDERE TOT MAI MARE, VIATA ECONOMICA A ROMEI SE BAZEAZA INCA PE MUNCA OAMENILOR LIBERI.
ORGANIZAREA STATULUI. ATRIBUTIUNILE DE CONDUCERE ALE STATULUI ERAU INDEPLINITE DE CATRE URMATORII FACTORI POLITICI: REGELE ,SENATUL,”COMITIA CENTURIATA” SI “COMITIA CURIATA”.

REGELE .DEVINE DUPA REFORMA LUI SERVIUS UN VERITABIL SEF DE STAT.REGELE CUMULA ATRIBUTIILE DE JUDECATO SUPREM, SEF AL ADMINISTRATIEI, SEF AL RELIGIEI SI CONDUCATOR AL ARMATEI.PUTEREA REGELUI DESI ERA APROAPE NELIMITATA NU SE TRANSMITEA URMASILOR. LA MOARTE REGELUI PUTEREA TRECEA ASUPRA SENATULUI, IAR IN TIMPUL IN CARE LOCUL PE TRON ERA VACANT , PANA LA ALEGEREA UNUI NOU REGE DE CATRE POPOR,FIECARE SENATOR EXERCITA FUNCTIIA DE REGE TIMP DE CINCI ZILE.

SENATUL. ERA ALCATUIT DIN SEFII GINTILOR SI AVEA ROLUL DE A RATIFICA HOTARIRILE ADUNARII POPORULUI SI DE A-L CONSILIA PE REGE. ERA CONSIDERAT PASTRATORUL TRADITIILOR SI DATINILOR POPORULUI ROMAN.
COMITIA CENTURIATA. ERA PRINCIPALUL FACTOR LEGISLATIV,DAR AVEA SI ATRIBUTIUNI ELECTIVE SI JUDECATORESTI. INTRUCAT COMITIA CENTURIATA CUPRINDEA PE TOTI CETATENII CARE PURTAU ARME, LOCUL SAU DE INTRUNIRE ERA FIXAT IN AFARA ROMEI, PE CAMPUL LUI MARTE.
COMITIA CURIATA. CONTINUA SA SE INTRUNEASCA SI DUPA REFORMA LUI SERVIUS,CONSTITUIND UNUL DIN ORGANISMELE POLITICE PRIN CARE PATRICIENII ISI ASIGURAU POZITIA DOMINANTA IN STAT.

6.EPOCA REPUBLICII.
6.DUPA ANUL 509 CAND A FOST INSTAURATA REPUBLICA CONFLICTUL DINTRE PLEBEI SI PATRICIENI INCEPE SA SE AMELIOREZE, DESI PLEBEII NU PUTEAU PARTICIPA LA LUCRARILE COMITIEI CURIATA,REZERVATA IN CONTINUARE PATRICIENILOR. PE DE ALTA PARTE MAGISTRATURILE ERAU DETINUTE NUMAI DE PATRICIENI, PLEBEII FIIND EXCLUSI DE LA ACESTE FORME DE ACTIVITATE ALE STATULUI. TOTODATA NORMELE DREPTULUI CONTINUA SA FIE TINUTE IN SECRET DE CATRE PONTIFI SI DUPA FONDAREA REPUBLICII, IAR ACESTIA LE INTERPRETAU DUPA INTERESUL PATRICIENILOR, DIN RANDUL CARORA ERAU ALESI .
SPRE SFARSITUL REPUBLICII, IN CONDITIILE REVOLUTIEI ECONOMICE,CAND PRODUCTIA SI CIRCULATI DE MARFURI CUNOASTE O DEZVOLTARE FARA PRECEDENT, APAR NOI DISTINCTII,INTEMEIATE IN PRIMUL RAND PE FACTORI DE NATURA ECONOMICA. IN ACEASTA EPOCA ,VARFURILE CLASEI DOMINANTE SE GRUPEAZA IN DOUA MARI CATEGORII: CAVALERII SI NOBILII.

CAVALERII. DIN ACEASTA CATEGORIE SOCIALA FACEAU PARTE CEI IMBOGATIT DIN URMA COMERTULUI, CEI CARE EXECUTAU LUCRARI PUBLICE SAU FURNITURI PENTRU ARMATA SAU CEI CARE ARENDAU STRANGEREA IMPOZITELOR STATULUI. CAVALERII ERAU INTERESATI DE CREAREA UNUI STAT AUTORITAR SI CENTRALIZAT, IN MASURA SA ASIGURE O CONDUCERE UNITARA, PRECUM SI ORDINEA ATAT DE NECESARA DESFASURARII COMERTULUI.

NOBILIMEA. ERA O CATEGORIE SOCIALA FORMATA DIN INALTII FUNCTIONARI DE STAT,PRECUM SI DIN URMASI ACESTORA. INTRUCAT DETINEAU PRINCIPALELE PARGHII ALE PUTERII POLITICE, NOBILII APARAU ACEASTA FORMA DE ORGANIZARE A STATULUI SI ISI REALIZAU PRINCIPALELE INTERESE ECONOMICE, LEGATE DE STAPANIREA LUI “ AGER PUBLICUS”.
IN SEC. I I.E.N. INTRE NOBILI SI CAVALERI AU LOC PATRU RAZBOAIE CIVILE CASTIGATE DE CATRE CAVALERI CARE AU INLATURAT REPUBLICA SI AU INTEMEIAT IMPERIUL.

PROLETARII. CUVANTUL PROLETAR VINE DE LA “PROLES” (COPII), INTRUCAT LA ORIGINE ERAU CONSIDERATI PROLETARI OAMENII SARACI, CARE NU AVEAU ALTA AVERE DECAT COPII, PE CARE II VINDEAU STATULUI.
CU TIMPUL IN ACEASTA CATEGORIE VOR INTRA SI MICII AGRICULTORI SI MESTESUGARI ,RUINATI DEOARECE ERAU ADUSE DIN TERITORIILE CUCERITE BUNURI LA PRETURI MULT MAI MICI. ACESTI MESTESUGARI APUCA DRUMUL ROMEI UNDE SE STABILESC DEOARECE ACOLO SE IMPARTEAU BUNURI GRATUIT, ASTFEL PROLETARII DEVENIND ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles