Furtuni ciclonice

Trimis la data: 2005-06-16 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Adina Dumitru Dimensiune: 151kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ciclonul este o zonă cu presiune atmosferică scăzută şi cu o circulaţie circulară a aerului.Ciclonii sunt exprimaţi grafic prin izobare concentrice de formă ovală, de regulă alungite pe o axă NE-SV. Ciclonii se deplasează în medie cu 40 – 50 km/h. Înnourările şi precipitaţiile sunt în general situate în jumătatea estică sau sud-estică, porţiunea nord-vestică fiind de obicei o zonă cu vreme în curs de îmbunătăţire. În emisfera nordică aerul din interiorul ciclonului circulă în sens invers acelor de ceasornic, pe când în emisfera sudică direcţia este opusă.

Ciclonul este o zonă cu presiune atmosferică scăzută şi cu o circulaţie circulară a aerului.Ciclonii sunt exprimaţi grafic prin izobare concentrice de formă ovală, de regulă alungite pe o axă NE-SV. Ciclonii se deplasează în medie cu 40 – 50 km/h. Înnourările şi precipitaţiile sunt în general situate în jumătatea estică sau sud-estică, porţiunea nord-vestică fiind de obicei o zonă cu vreme în curs de îmbunătăţire.

În emisfera nordică aerul din interiorul ciclonului circulă în sens invers acelor de ceasornic, pe când în emisfera sudică direcţia este opusă.
O regiune corespunzătoare, de presiune ridicată, este cunoscută ca anticiclon; ea apare între ciclonii succesivi.

Foarte adesea vremea schimbătoare de la latitudinile medii şi înalte este asociată cu deplasarea ciclonilor. Convergenţa maselor de aer către aceste centre este însoţită de ridicarea aerului şi de răcirea adiabatică a acestuia care, la rândul lor, produc înnorări şi precipitaţii. Prin contrast, vremea frumoasă şi însorită este adesea asociată cu deplasarea anticiclonilor. În acest caz aerul tinde să coboare şi să se răspândească, producând o încălzire adiabatică, care nu permite dezvoltarea norilor şi a precipitaţiilor.

Ciclonii pot fi de intensitate foarte mică, însoţiţi de o simplă perioadă de înnorare, sau de ploaie şi zăpadă slabă. Pe de altă parte, dacă gradientul baric este puternic, ciclonul poate fi întovărăşit de vânturi de tărie moderată până la puternică. Astfel de fenomene poartă numele de furtuni ciclonice.

Ciclonii migratori se împart în trei categorii generale: ciclonul extratropical, caracteristic latitudinilor medii şi înalte, care poate varia de la o uşoară perturbaţie atmosferică până la o furtună puternică; ciclonul tropical, care se întâlneşte la altitudini joase, deasupra întinderilor de ocean şi poate varia de la o vreme uşor agitată până la distrugătorul uragan sau taifun; tornada, deşi este o furtună de proporţii foarte reduse, reprezintă un vârtej ciclonic cu vânturi extrem de puternice.

Ea este mult mai mică decât celelalte tipuri de cicloni şi va fi tratată separat.Furtuna cu descărcări electrice este o perturbaţie locală, asociată cu un mare nor cumulonimbus în care se produce o ridicare convectivă rapidă a aerului. Ea nu prezintă un circuit ciclonic spiral al vânturilor. Într-o singură furtună ciclonică se pot produce numeroase furtuni cu descărcări electrice, iar uneori în aceste furtuni se dezvoltă simultan tornade.

FRONTURI RECI ŞI CALDE
O zonă de contact frontal, în care aerul rece invadează regiunea cu aer cald se numeşte front rece. Masa de aer rece, care este mai grea, rămâne în contact cu solul şi obligă masa de aer cald să se ridice deasupra ei. Panta suprafeţei frontului rece este de 1/80 ( ceea ce înseamnă că înclinarea creşte pe verticală cu 1 m la fiecare 80 m de distanţă orizontală ).

Fronturile reci sunt asociate cu puternice perturbaţii atmosferice, întrucât aerul dislocat ( cald ) care se ridică dă naştere adesea unor furtuni violente. În anumite cazuri aceste furtuni violente au loc pe o linie situată cu mult înaintea frontului rece, linia de vijelie. Aceste linii de furtună pot fi observate pe ecranele de radar.

Într-un front cald regiunea cu aer rece este invadată de o masă de aer cald. Şi aici masa de aer rece rămâne în contact cu solul, iar aerul cald este obligat să se înalţe ca şi cum ar urca pe o rampă lungă. Fronturile calde au pante mai mici decât fronturile reci, de ordinul 1/80 până la 1/200. În plus, fronturile calde sunt de regulă însoţite e condiţii atmosferice stabile, neprezentând turbulenţe de aer ce caracterizează fronturile reci. Fireşte, dacă aerul cald este instabil, el va genera celule de convecţie, care vor produce averse puternice şi furtuni însoţite de descărcări electrice.

Fronturile reci se mişcă de obicei de-a lungul solului cu o viteză superioară celei a fronturilor calde. Ca atare, când ambele tipuri se află în aceeaşi regiune, aşa cum se întâmplă în cazul furtunilor ciclonice, frontul rece poate depăşi frontul cald, rezultând o combinaţie curioasă, care se numeşte front oclus. aerul mai rece, care se deplasează rapid, rămâne lângă sol, obligând atât aerul cald cât şi aerul mai puţin rece să se înalţe deasupra lui. Masa de aer cald este complet desprinsă de sol.

FURTUNI TROPICALE
Furtuna tropicală reprezintă un sistem meteorologic compus dintr-un grup de vijelii cu descărcări electrice şi vânturi ale căror viteze se încadrează între 63 şi 119 km/h.Furtunile tropicale iau naştere din aşa numitele depresiuni tropicale, în care viteza vântului este sub 63 km/h.

FORMAREA. Majoritatea se formează deasupra apelor calde ale oceanelor din zonele tropicale. În aceste regiuni aerul umed şi cald se ridică formând o zonă de presiune scăzută şi dând naştere unor furtuni cu tunete şi fulgere. aerul care se deplasează spre centrul de presiune scăzută trece pe deasupra apelor calde ale oceanului şi este umezit la rândul său, întreţinând astfel furtuna.

Pe măsură ce aerul cald şi umed se ridică vaporii de apă condensează şi formează nori şi ploaie. Când vaporii condensează se eliberează energie. Această energie se numeşte căldură latentă, sau căldură de condensare, şi reprezintă cantitatea de căldură care este absorbită sau eliberată de o substanţă când aceasta trece printr-o schimbare de fază – în acest caz transformarea vaporilor în lichid.

O furtună este ca un motor caloric. Căldura latentă alimentează o furtună şi o intensifică. Aceasta se va intensifica atât timp cât aerul cald şi umed va circula către centrul ei, care, în schimb va continua să-l atragă. În plus, schimbarea direcţiei şi vitezei vântului cu altitudinea trebuie să fie mică ( mai puţin de 27 km/h ) astfel încât căldura din interiorul furtunii să rămână în centru.

Rotaţia Pământului afectează de asemenea mişcarea aerului. În emisfera nordică aceasta deviază aerul de la stânga către dreapta, în timp ce în emisfera sudică îl deviază de la dreapta la stânga. Această deviere se numeşte Efectul Coriolis. Pe măsură ce aerul înaintează spre un centru de presiune scăzută, devierea provoacă rotirea lui în jurul centrului în locul pătrunderii în acesta. Această spiralare a aerului determină formarea unor inele de furtuni cu descărcări electrice, precum şi vânturi circulare.

Aceste vânturi se rotesc din ce în ce mai repede către centru. Forţa centrifugă aruncă aerul spre exterior.Pe măsură ce furtuna se intensifică aerul atinge o viteză care nu-i mai permite să ajungă în centru. Regiunea corespunzătoare puterii maxime de pătrundere a aerului se numeşte perete al ochiului. Aici se înregistrează cele mai ridicate viteze. Înăuntrul acestui inel de-abia format ia naştere o zonă calmă cunoscută ca ochi.

aerul din centru circulă cu peste 119 km/h. Acum furtuna s-a transformat într-un uragan. O diferenţă majoră între o furtună tropicală şi un uragan este tocmai prezenţa ochiului din interior.

Până în 5( latitudine furtunile tropicale şi uraganele nu se formează, în ciuda frecventelor furtuni cu fulgere şi tunete. Motivul acestei absenţe este Efectul Coriolis foarte slab la aceste latitudini. Aici aerul se deplasează direct în regiunea cu presiune atmosferică scăzută şi o elimină. Acest proces opreşte formarea deplasării circulare a aerului.

Furtunile tropicale şi uraganele nu se formează nici în sudul oceanului Atlantic sau în partea estică a oceanului Pacific din cauza temperaturii scăzute a apei şi a diferenţelor mari de viteză a aerului la altitudini diferite.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles