Gestiunea trezoreriei intreprinderii

Trimis la data: 2007-03-05 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 8
Autor: Florin Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Gestiunea trezoreriei intreprinderii
Necesitatea şi conţinutul gestiunii trezoreriei întreprinderii
Trezoreria constituie un element esenţial al gestiunii pe termen scurt. Aceasta constituie un instrument de acţiune pentru realizarea obiectivelor strategice. Trezoreria poate fi utilizată fie pentru achiziţionarea echipamentelor indispensabile creşterii interne, fie pentru procurarea titlurilor de participaţie care vizează creşterea externă. Trezoreria constituie deci, gajul flexibilităţii întreprinderii. Conceptul de trezorerie este unul dintre cele mai greu de definit în domeniul financiar. El poate fi analizat din două puncte de vedere şi anume:

Referat despre Gestiunea trezoreriei intreprinderii
Conceptul de trezorerie este unul dintre cele mai greu de definit în domeniul financiar.

El poate fi analizat din două puncte de vedere şi anume:
- organizatoric, trezoreria fiind un serviciu ce reprezintă o parte componentă în organigrama unei entităţi economice, căreia îi revin sarcini şi atribuţii, are personal de specialitate şi funcţionează după reguli bine stabilite;
- structural, în funcţie de elementele patrimoniale componente ale acesteia.

Din acest punct de vedere, trezoreria poate fi definită din două puncte de vedere:
l) ca ansamblul disponibilităţilor ce includ lichidităţile din: casierie, conturi de la bănci, acreditive, conturi alimentate special pentru carnete cec cu limită de sumă şi titluri de plasament susceptibile de a se transforma în bani;
2) ca diferenţă între:
- necesarul de active circulante (NFR) şi fondul de rulment (FR)
- încasări şi credite bancare pe termen scurt
NFR = FR + CT => CT = NFR - FR

Într-o accepţiune globală, trezoreria se poate defini ca diferenţă între active le şi datoriile a căror lichiditate şi exigibilitate sunt imediate. Puterea de cumpărare la nivel macroeconomic este rezultatul eforturilor individuale conservate de fiecare firmă în produsele şi serviciile sale.

Puterea de cumpărare reuşită de o firmă depinde de următorii factori:
- calitatea procesului de transformare - conservare (producţie, consum), dar şi de calitatea resurselor financiare atrase prin repartiţia financiară;
- obiectivitatea activităţii de evaluare a produselor şi serviciilor (preţ, respectiv tarif).

În ambele cazuri pot apărea abateri cu efecte negative asupra puterii de cumpărare a întreprinderii şi mai departe, asupra puterii de cumpărare la nivel naţional. Astfel, abaterea de la valoarea reală conservată în produsele de producţie şi prin indisciplina muncii şi reducerea calităţii, face ca în bunurile rezultate la un preţ constant, valoarea efectivă să se reducă. Această abatere poate fi cauzată şi de inflaţia ascunsă în produsele şi serviciile care intră în aceste procese.

Plata lor trebuie însoţită de o analiză şi recepţie calificate, pentru a constata corelaţia dintre preţul plătit şi potenţialul sau valoarea reală cuprinsă în serviciile şi produsele cumpărate pentru producţie sau consum.

Obiectivitatea activităţii de evaluare este şi ea afectată de influenţa unor procedee care sfidează legile pieţei, mai ales în prezent, când în ţara noastră concurenţa este departe de a fi realizată la cote suficiente. Monopolul producătorului dar şi specula intermediarilor face ca preţul să crească, fără o corespondenţă în privinţa valorii reale din produs sau serviciu, reducând puterea de cumpărare la nivelul întreprinderii.

Rolul serviciului financiar, în faza de proiectare şi de execuţie, se concretizează în măsurile de control şi reglare privind corectitudinea intrărilor, transformărilor şi conservărilor de potenţial prin producţie şi consum, precum şi în privinţa evaluării obiective a bunurilor livrate.

Printre obiectivele sale, se pot menţiona următoarele:
- evitarea pierderilor zilnice de valoare, fapt care necesită o bună cunoaştere a condiţiilor de creditate impuse de bancă, a sistemelor de preţuri şi tarife şi negociere;
- obţinerea de credite în condiţii de minimizare a costului capitalului de împrumut;
- asigurarea "soldului zero" al trezoreriei - când a fost realizată la timp fuziune a conturilor prin compensarea soldurilor creditoare cu cele debitoare şi s-a reuşit reducerea finanţărilor în perioade de excedente de fonduri sau au fost utilizate cele mai ieftine credite, în perioada de deficit de trezorerie .
- utilizarea într-o manieră profitabilă a fondurilor, în sensul că trezorierul are sarcina obţinerii celui mai bun plasament al disponibilităţilor băneşti excedentare, în vederea degajării unui profit maxim.

Gestiunea de trezorerie ocazionează intervenţia simultană, atât a deciziei de finanţare, cât şi a celei de plasament. Dacă trezoreria este pozitivă alegerea formelor de plasament pe termen scurt va fi prioritară; spre deosebire, când trezoreria este negativă, accentul va cădea pe alegerea modalităţilor de finanţare pe termen scurt.
Gestiunea trezoreriei acţionează în următoarele trei direcţii componente fundamentale şi anume:
l) accelerarea încasărilor şi reducerea fondurilor neutilizate existente în conturi bancare;
2) alegerea mijloacelor de plată adaptate nevoilor întreprinderii;
3) optimizarea trezoreriei.

Accelerarea încasărilor este o preocupare care începe încă din faza de negociere a contractului economic, moment în care se stabilesc termenele şi instrumentele de plată ce se vor utiliza. Furnizorul poate acţiona în direcţia accelerării creanţelor de recuperat, cointeresând clienţii să plătească mai repede, oferind în schimb bonificaţii sau cote de rabat încă de la efectuarea livrărilor.

Alegerea mijloacelor de plată urmăreşte selectarea instrumentelor de decontare şi a termenelor reale• de plată adecvate necesităţilor întreprinderii. Procesul de alegere corectă poate avea ca efect fie accelerarea intrărilor de fonduri, fie amânarea termenelor de plată. De exemplu, plata cu cecuri efectuată de un client, nu înseamnă că furnizorul poate dispune imediat de suma respectivă. Între ordinul de plată dat băncii de un client şi înscrierea sumei respective în contul furnizorului, se scurge un anumit interval de timp, numit în literatura de specialitate, float.

Acest termen reprezintă numărul de zile în care banii se găsesc în circuitul poştal şi bancar. Altfel spus, float-ul reprezintă ansamblul sumelor intrate în sistemul bancar, fără a fi apărut în creditul contului întreprinderii, pentru a dispune de ele. Float-ul depinde de elementele materiale şi administrative, durata circuitului poştal al documentelor, practica bancară şi numărul zilelor de bancă. Zilele de bancă apar ca urmare a datei calendaristice folosite de bancă pentru înscrierea în cont a operaţiunii, în scopul calculării dobânzii debitorului.

Optimizarea trezoreriei se întemeiază pe trei principii:
- utilizarea corespunzătoare a creditelor, după ce în prealabil, au fost selectate cele mai ieftine şi mai flexibile;
- promovarea unor tehnici adecvate de plasament a excedentelor de trezorerie;
- evitarea, pe cât posibil, a utilizării de conturi debitoare (care comportă anumite costuri) sau de conturi creditoare (care trebuie remunerate).

O îndatorare optimă pe linia trezoreriei urmăreşte un credit redus şi o supleţe sporită a utilizării respectivei posibilităţi de creditare. Când se apreciază costul creditului trebuie să se ţină cont de: nivelul dobânzii, numărul şi valoarea diverselor comisioane bancare (de angajament, de neutilizare, de circuit bancar) . În ceea ce priveşte plasamentele pe termen scurt, trebuie să se aibă în vedere trei direcţii: randament ridicat, lichiditate bună şi risc redus. Însă plasamente care să întrunească cumulativ aceste trei condiţii nu există; prin urmare, întreprinderea trebuie să accepte un oarecare compromis, urmărind realizarea a una/două din condiţiile enumerate.

Optimizarea trezoreriei presupune, de asemenea, ca întreprinderea să-şi organizeze într-o asemenea manieră relaţiile cu banca, încât să evite, pe cât posibil, deschiderea mai multor conturi în acelaşi timp. Unele dintre ele au solduri debitoare, ceea ce reflectă o folosire mai puţin eficientă a fondurilor, în sensul că disponibilităţile în conturi nu aduc decât dobânda bonificată de bancă. Alte conturi au solduri creditoare, reprezentând fonduri împrumutate, care comportă un cost superior ratei dobânzii practicate de bancă.

1.2. Fluxurile de trezorerie ale întreprinderii
Fluxurile de trezorerie ce decurg din desfăşurarea activităţii întreprinderilor din ţări cu economie concurenţială, inclusiv în practica financiar-contabilă din România, se foloseşte noţiunea anglo-saxonă de "cash-flow". De-a lungul timpului, conceptul de cash-flow a cunoscut interpretări şi modalităţi diferite de calcul.

Cash-ul se referă la ansamblul de disponibilităţi, este asimilat cu trezoreria netă şi cunoaşte două forme:
- cash efectiv care se referă la disponibilităţile băneşti în conturi bancare curente şi în casă;
- cash echivalent care se referă la disponibilităţi cvasilichide cum ar fi valorile mobiliare de plasament, respectiv titlurile financiare (acţiuni, obligaţiuni etc.) şi titluri monetare (certificate de depozit bancar, certificate de trezorerie etc.) cumpărate pentru valorificarea tempo ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles