Gibonii

Trimis la data: 2005-06-07 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 319
Autor: Mihaileanu maria Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Junglele din estul Asiei şi din Oceania sunt aproape unicele medii de viaţă ale acestor maimuţe superioare, sau antropoide, ce aparţin faunei din zona de climă ecuatorială şi tropicală. Ele sunt grupate în nouă specii, ce trăiesc în special în Sumatra, Peninsula Malaieziană şi Thailanda, precum şi în alte insule sau ţări din sud-estul marelui continent. Dintre aceste specii, mai importante sunt: Siamangul, Gibonul Mână-Albă, Gibonul cu păr pe creştet, Gibonul Klass, Gibonul Unkava, etc.

Deşi sunt maimuţe antropoide, maimuţele asiatice (urangutanii, gibonii, etc.) nu se aseamănă cu omul la fel de mult ca antropoidele africane. Gibonii nu au păr pe faţă, a cărei piele este de culoare închisă, în schimb majoritatea speciilor au faţa încadrată de un “chenar” de blană de culoare diferită de cea a restului corpului. Femelele au de obicei aceeaşi mărime ca masculii, dar la majoritatea speciilor diferă culoarea părului. De asemenea chiar speciile gibonilor pot fi recunoscute după păr, la cele mai multe blana având o culoare cafenie cu nuanţe de gri-argintiu, însă blana gibonului Mână-Albă este auriu-roşcată.

Gibonii sunt animale arboricole, deci modul lor de deplasare, adaptat mediului de viaţă, este brachiaţia, adică atârnarea în braţe. Pentru a se deplasa astfel, ei au braţe lungi şi puternice, terminate cu degete lungi, ce se agaţă de ramurile copacilor ca nişte cârlige. De asemenea, palmele sunt asemănătoare celor ale omului, cu degetul mare mai depărtat de celelalte degete; tălpile picioarelor sunt late şi au şi ele degete lungi. Astfel, când sare de pe o creangă pe alta, gibonul are o viteză atât de mare, încât parcă zboară.

Animale diurne, gibonii sunt activi mai ales dimineaţa şi după-amiaza, odihnindu-se în timpul orelor caniculare. Folosind frunze şi ramuri, ei îşi fac un culcuş confortabil printre crengile copacilor, unde dorm în timpul nopţii. Majoritatea speciilor trăiesc în adevărate “societăţi”, ce cuprind numeroase familii, alcătuite de obicei dintr-un mascul, o femelă şi maxim patru urmaşi. S-a constatat că masculul şi femela din aceste familii nu se despart până la sfârşitul vieţii lor. Grupurile de familii au anumite teritorii proprii, pe care le apără, neîngăduind prezenţa altor specii de giboni acolo. Gibonii umblă zilnic pe teritoriile lor, parcurgând în medie un kilometru, în căutarea hranei. Sunt animale omnivore şi se hrănesc de obicei cu fructe, ele fiind hrana lor favorită, frunze, insecte, păianjeni, etc.

Împerecherea are loc la aproximativ 2-3 ani. Gestaţia durează 7-8 luni, iar după aceea femela naşte un singur pui, pe care îl ţine un timp agăţat de corpul ei. Mama îl alăptează regulat în primul an, de-abia la începutul celui de-al doilea an ea separându-se de el şi lăsându-l “pe cont propriu”. Deşi puiul încă de la 2-3 ani începe să umble singur, se desparte de familie tocmai la 6-7 ani, iar după aceea îşi caută o pereche şi îşi întemeiază propria familie.

O caracteristică mai specială a gibonilor este cântecul. Orice gibon ce trăieşte în colectiv trebuie să cânte. Zilnic, sau la câteva zile, ei cântă, de cele mai multe ori în zori. Cântecul poate dura de la câteva minute la 2 ore, iar animalele cântă în duet (masculul şi femela), în cor (când li se alătură şi alţi giboni) sau solo. Când un gibon cântă solo, el se urcă în vârful unui copac pentru a interpreta, iar când ajunge la punctul culminanat al “ariei”, sare din ramură în ramură, rupând frunze şi crengi; i se alătură şi ceilalţi membri ai familiei, iar cântecul seamănă cu un ritual oriental, însoţit de ţipete, fluierături, ciripituri, chiote şi tot felul de sunete destul de ciudate.

Cântecele gibonilor au mai multe scopuri: ele anunţă triburile vecine că teritoriul este ocupat, sau pot avea un rol în reproducere, fiind un mod de comunicare între mascul şi femelă. Sunetele produse de giboni se aud de la o distanţă de 2-3 kilometri. Dintre toate speciile de animale, se spune că gibonul Klass este mamiferul de uscat care cântă cel mai frumos.

Din păcate, acţiunea omului are un rol negativ şi în viaţa maimuţelor antropoide asiatice. Multe au fost prinse şi duse în grădini zoologice, unde o mare parte au murit din cauza captivităţii. Principalul pericol este însă distrugerea mediului lor de viaţă. Pădurile ecuatoriale şi tropicale se micşorează din ce în ce mai mult, iar animalele au fost nevoite să trăiască pe teritorii mai mici, ceea ce a dus la creşterea agresivităţii şi deci a mortalităţii lor, şi la scăderea interesului animalelor faţă de reproducere. Ar trebui luate măsuri curând, sau aceste specii de animale, şi nu numai ele, vor avea mult de suferit.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles