Imbatranirea - o enigma.

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 4497
Autor: Mirela_octa Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Imbãtranirea este un fenomen biologic evident. Un noian de date demonstreazã diferenţele dintre tinereţe si bãtraneţe. Intre 30 si 91 de ani muşchii pierd 30 % din greutatea lor. Se reduce in aceeasi peroiadã numãrul celulelor renale si a papilelelor gustative de pe suprafaţa limbii.Capacitatea funcţionala a plamanilor scade la jumãtate.Memoria este mai putin fidelã,capacitatea de efort se reduce ,acuitatea vizuala sau gustul declinã.

Nistor Adriana-clasa a12a E-Liceul Scoala Centrala


IMBĂTRANIREA…O ENIGMA

Toţi vom muri candva,unii mai devreme ,alţii mai tarziu.Dar de ce?
O întrebare asupra căreia s-au aplecat mai intai filosofii si evoluţionistii ,apoi geneticienii ,biochimiştii …Fiecare a privit problema din propriul lui unghi.

Imbătranirea este un fenomen biologic evident.Un noian de date demonstrează diferenţele dintre tinereţe si bătraneţe.Intre 30 si 91 de ani muşchii pierd 30 % din greutatea lor.Se reduce in aceeasi peroiadă numărul celulelor renale si a papilelelor gustative de pe suprafaţa limbii.Capacitatea funcţionala a plamanilor scade la jumătate.Memoria este mai putin fidelă,capacitatea de efort se reduce ,acuitatea vizuala sau gustul declină.De multe ori,pe primul plan se instaleaza treptat sau brutal modificările psihice.S-a spus de nenumărate ori ,este aproape o dogma ,ca paralalel cu varsta scade numarul celulelor din creier.
Populaţia lumii imbătraneste.Dupa părerea demografilor o populaţie este bătrana cand cel puţin 7-8 % dintre membrii ei au depasit 65 de ani.Ţările dezvoltate sunt deja bătrane.Iată dovada :13%din populaţia Europei ;10% din cea a Statelor Unite ‘8-9 %din cea a Japoniei au mai mult de 65 de ani.In numai 40 de ani procentul va creste spectaculos si va ajunge la 17,2% in Europa si la 14,2% in America de Nord.Ritmul de imătranire va cunoaste importante fluctuatii geografice.
N.OGWA conchide că la sfarşitul anului 2020 bătranii vor reprezenta 21,3%din populaţia Elveţiei si 17% din cea a Iugoslaviei.
10 % din populaţia lumii contemporane este alcatuită din varstnci. Numarul bătranilor este in creştere.In 1975 existau doar 350 milioane de varstnici ,iar in 2000 cifra a ajuns la 590 de milioane.
Ĩn Romania speranţa de viaţă la naştere este 69,2 ani (65,3 pentru bărbaţi şi 73,4 la femei).Ĩn BUCURESTI durata medie a vieţii este de 71,2 ,fiind de 74,9 la femei si 67,4 la bărbaţi (aproximativ 1,5 anii peste media naţională).
Mortalitatea infantilă in Romania (20,5 la 1000 de locuitori in 1998 ) şi mortalitatea maternă(40,5 la 100.000 de femei) sunt printre cele mai crescute in regiunea Europeană.
Rata standardizată a mortalităţii a fost de 11,9 la 1000 de locuitori in 1998 ,fiind cu aproximativ 70% mai mare decat media UNIUNII EUROPENE si cu 10 % mai mare decat media din ţările Central si Est Europene.
Mortalitatea datorită bolilor cardiovasculare este semnificativ mai mare comparativ cu media U.E.(50% din totalul deceselor inregistrate la grupa de varstă 0-64 ani sunt cauzate de boli cardiovasculare si tumori iar in Bucureşti procentul este de peste 78 %).

Pămantul varstnicilor este Pămantul femeilor.Speranţa lor de viata e semnificativ mai mare,75-76 de ani ,faţă de 70 de ani la bărbaţi.


Geneticienii sunt siguri ca procesul primar de imbătranire se desfăşoara la NIVELUL GENELOR.Acolo se acumulează de-a lungul anilor erorile.Mereu mai multe ,mereu mai importate ,cel puţin prin efectelor lor cumulative. Ce înseamnă programare genetică ?GEDDA compara candva longevitatea cu un tort pe care arde un numar imens de lumanări , de lungimi diferite .Ele se sting treptat .Lumanările sunt evident genele.Ereditatea ar stabili de la inceput longevitatea fiecaruia dintre noi ,o longevitate relativă fireşte.Conceptia lui Gedda se aproprie de cea a lui M. BUERGER (1957) .Pentru acesta imbătranirea incepe odata cu concepţia si continuă lin si neîntrerupt.
Exista incă o variantă a acestei teorii.Comform ei imbătranirea ar fi controlată de gene speciale ,genele de imbătranire care intră in activitate tarziu in cursul perioadei adulte.
Dar…există oare GENE ALE IMBĂTRANIRII ,asa cum exista gene ale cancerului ,programate sa intre in acţiune in ultima etapă a vieţii ?Sau alternativ,celulele au un destin genetic ,prestabilit si dur ,independent de ipoteticele gene ale imbătranii ?Se pare ca SELECTIA NATURALALĂ a pus in mişcare ambele mecanisme.

Murim-s-a spus adesea-,deoarece moartea este o CONDIŢIE INDISPENSABILĂ PROCESULUI BIOLOGIC.Cu cat generaţiile se succed mai repede,cu atat selecţia naturală poate opera mai energic.Daca ar fi asa ,moartea ar trebui sa survina curand dupa terminarea perioadei reproductive .Or,nu se intamplă decat rareori aşa.
Un evolutionost indrazneţ si original ,JOHN MAYNARD SUSSEX,a formulat o altă expliacatie.Evoluţia a favorizat animalele care se reproduc timpuriu ,atunci cand nu s-au acumulat prea multe mutaţii cu efecte detrimentale.Moartea nu ar fi altceva decat preţul pe care fiecare organism il plăteste pentru a se reproduce.
Nu este exclus ca selectia naturală sa fi stabilit pentru celulele orgaismelor fiecarei specii un numar maxim de multiplicare.Fireste,si el el conditionat genetic.De gene care controleaza diviziunea celulara.Un ceasornic misterios care numără diviziunea celulara.Se opreşte cand valoarea maxima a fost atinsă.Se pare că aşa este ,dupa cum demonstreaza cercetări superbe intrate in lumea certitudinilor noastre.

L.HAYFLICK (1981) este cel care a reliefat aceasta tulburătoare concluzie-DUPA APROXIMATIV 50 DE DIVIZIUNI ,CELULELE MOR.Numarul diviziunilor diminueaza paralel cu varsta donatorului.Cea mai concludenta dovada a orarului nostru biologic.

Mai circula o teorie la fel de interesanta si de documentată-genele sunt supuse unei permanente agresiuni a mediului :radicali liberi…radiaţii ionizate ,compuşi chimici variaţi si apar mutaţii.Ele insă sunt reperate si reparate de sisteme specializate de enzime.Eficacitatea acestor sisteme e controlată genetic.Probabil ca o data cu varsta frecventa mutaţiilor depăşeşte potenţialul enzimelor de reparaţie si mutaţiile sunt ireversibile.

O ultima ipoteză .Formulată acum caţiva ani de R.G.CUTLER.El presupunea ca media de viaţa a specieie noastre este conditionată de mai multe mutaţii survenite in ultimii 3 milioane de ani.Natura lor este ipotetică.S-ar putea ca mutaţiile să fi survenit in sistemul major de histocompatibilitate-sistem hotărator pentru menţinerea integrităţii organismului.Mărind potenţialul adaptiv al speciei in medii extrem de mobile a crescut si speranţa de viaţă.
Cascada de evenimente care determină imbătranirea rămane un mister.O singură cauză?Cauze multiple si independente antrenand fiecare efecte proprii ?

Nu se stie prea bine care este limita maximă a longevităţii speciei noastre.110 ani ,cum se admite deseori ?Mai mult ?Cat ?Stim insă că imbătranim lent .Dovada,faptul ca perioada reproductivă a femeii a crescut cu mai mulţi ani.Ea se termină la 50 sau chiar mai tarziu.
Din cand in cand suntem anunţaţi ca s-a descoperit un nou mod de prevenire sau de tratare a batrănetii.Soluţii empirirce care dispar si apar.Nimic nou.Alchimiştii Renasterii căutau cu aceaşi febrilitate si piatra filosofală si elixirul tinereţii.Nu au descoperit nici una nici alta.
şi totuşi de- lungul anilor au fost publicate mai multe metode de prevenire a imbătranirii.De fapt a amanare a imbătranirii.Istoria medicinii a păstrat doar două ,ambele verificate experimental.
Animalele cu sange rece traiesc mai mult ,daca sunt tinute la o temperatură scazută.Animalele cu sange cald au o medie de viaţă substantial mai mare decat animalele-martor daca sunt subalimentate.Dupa cercetarea iniţiala a lui MC CAY(1935) ideea a fost reluată si confirmată de nenumarate ori.Numai la animalele crescute in laborator.Nimeni nu a creat un mediu similar mediului natural ,dar cu puţine surse alimentare.Sigur însă animalele din seriile de control au dezvotat mai putine tumori maligne decat animalele hrănite abundent.
Explicaţia fenomenului este ipotetică…dezechilibrul hormonal ,modificarea numărul de receptori celulari pentru diferiţi hormoni.Toate induse de o alimentatie bogată.
Alimentaţia insuficientă prelungeste copilaria –animalele ajung mai tarziu la maturitate.Dupa aceea animalele traiesc la fel de mult.Media de viaţă s-a prelungit ,e adevărat ,dar cu preţul unor tulburări osoase destul de importante.

COMFORT ,un celebru gerontolog ,privind lucid tot ceea ce se ştie despre imbătranire ,afirma : ‘Rational nu putem spera ,cel putin intr-in viitor previzibil ,sa asigurăm imortatlitatea individualală.’Aşa este.Dar ,se spune uneori, cand se va cunoaste intregul mecanism al imbătranirii ,vom găsi si mijloacele pentru a o evita .Credem însă ca o asemenea eventualitate este improbabilă.
LA OM ,din punct de vedere medical ,singurele speranţe se leagă de genetică.Pană acum se considera ca tulburarile bătraneţii sunt expresia unor mutaţii cu efecte detrimentale.S-a conturat însă şi întrebarea inversă :nu cumva exită si mutaţii cu consecinţe pozitive ,care ar prelungi viaţa ?Presupunerea nu este ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles