Industria usoara - confectiile

Trimis la data: 2003-04-24 Materia: Diverse Nivel: Gimnaziu Pagini: 54 Nota: / 10 Downloads: 8565
Autor: Mihai Paraschiv Dimensiune: 75kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Industria uşoară ocupă un rol important în viaţa oamenilor.Ea cuprinde ramuri ca: industria textilă industria de tricot, industria încălţămintei, industria obiectelor de faianţă, industria de confecţii ş.a.Principala sarcină a industriei uşoare constă în asigurarea populaţiei cu producţie calitativă şi universală, producţie ce ar mări nivelul material şi cultural al vieţii oamenilor.Un loc aparte în industria uşoară îl ocupă industria de confecţii – cea mai importantă ramură a industrie date.Rolul principal în dezvoltarea industrie de confecţii – realizarea rezultatului final şi sporirea eficienţei muncii – aparţine reutilări tehnice, aplicării în practică a ultimelor realizări în domeniul tehnologiei, mecanizării şi automatizării.

Întroducere

Industria uşoară ocupă un rol important în viaţa oamenilor.
Ea cuprinde ramuri ca: industria textilă industria de tricot, industria încălţămintei, industria obiectelor de faianţă, industria de confecţii ş.a.
Principala sarcină a industriei uşoare constă în asigurarea populaţiei cu producţie calitativă şi universală, producţie ce ar mări nivelul material şi cultural al vieţii oamenilor.
Un loc aparte în industria uşoară îl ocupă industria de confecţii – cea mai importantă ramură a industrie date.
Rolul principal în dezvoltarea industrie de confecţii – realizarea rezultatului final şi sporirea eficienţei muncii – aparţine reutilări tehnice, aplicării în practică a ultimelor realizări în domeniul tehnologiei, mecanizării şi automatizării.
Calitatea confecţiei, efectul economic al producţiei şi consumului ei e condiţionat de proiectarea modelului, ţesătura folosită, utilajul modern.
Creşterea situaţiei materială şi culturale are ca rezultat creşterea necesităţii unor vestimente frumoase, elegante, comode şi la modă.
Îmbrăcămintea joacă un rol important de asemenea în comunicare şi în relaţiile dintre oameni.
Prin îmbrăcăminte omul se autocaracterizează, ea refectîndu-i gusturile şi nivelul de cultură generală.
Formarea unei economii de piaţă reale cu o structură renovată şi funcţionabilă eficient este un proces complex şi multilateral de reorganizare radicală a vieţii social-economice a societăţii. În procesul desfăşurării acestor transformări, se rezolvă în mod consecvent şi problemele privind reformarea macroeconomică în ansamblu, relansarea sectorului real al economiei. O importanţă deosebită trebuie să se acorde reorganizarea lor deoarece anume de determinat, în cele din urmă, eficacitatea reformei economiei naţionale şi dinamica dezvoltării ei.
În acest sens o atenţie deosebită merită să i se acorde industriei uşoare una din ramurile de bază ale economiei naţionale, căruia îi revine o treime din volumul total al industriei. Această ramură în multe cazuri determină starea pieţei interne a mărfurilor de consum. Reflectînd tendinţele generale ale dezvoltării economiei , vom menţine că industria uşoară dispune de posibilităţi reale care permit realizarea cu succes a unor reforme de structură, de perfecţionare mecanismelor economice. Industria uşoară , ca şi întreaga economie naţională, pe parcursul ultimelor zece ani, se află în stare de criză. Î n perioada anilor de reforme, producţia acestei ramuri continua să scadă, volumul ei constituind în prezent abea jumătate din volumul produs în anul 1900. Crizele principale ale acestei situaţii sunt: ruperea relaţiilor economice cu partenerii tradiţionali şi creşterea bruscă a preţurilor la materialele prime şi resursele energetice ceea ce a făcut imposibil folosirea pe deplin a capacităţilor de producţie de import necontrolată care a complicat în mod serios activitatea producătorilor locali necorespunderea nivelului tehnologic de producere şi a calităţii producţiei autohtone cerinţelor contemporane; administrarea economică ineficientă în condiţiile economiei de piaţă a activităţilor de marketing pe pieţele de peste hotare.
Programul elaborat de Ministerul Economiei Reformelor al Republicii Moldova şi Departamentul de !!!!!!!!!! privind dezvoltarea industriei pentru viitorul apropiat nu e deajuns de !!!!!!! şi reflecta numai modificarea bazei legislative, atragerea mai activă a investiţiilor străine, protecţie producătorilor autohtoni. În acelaşi timp, astfel de probleme actuale ca asanarea financiară a întreprinderilor de ramură, modernizarea şi retehnologizarea lor.
Trebuie să fie luat în cosiderenţii şi faptul că procesele de privatizare şi decentralizare, liberalizarea economiei au dat naştere la noi probleme privind formarea unui sistem eficient de secţionarea corporativă , adaptarea colectivelor întreprinderilor la depăşirea mentalităţii vechi şi asigurarea unor motivaţii în activitatea de muncă , dar totodată nu trebuie de idealizat fenomenul de autoreglare a pieţei, cît şi a liberalismului nelimitat în economie.

Toate acestea, luate în ansamblu vorbesc despre actualitatea şi necesitatea elaborării unor probleme de teorie şi practică privind reformarea şi modificarea structurală la nivel de ramură şi unitate economică a industriei uşoare.
Reformele care au loc în fostele ţări socialiste în realitate sunt nişte procese voluminoase şi multilaterale , sensul şi scopul strategiei al cărora se reduce la transformarea economiei contemporană la piaţa, la modificarea fundamentală a ansamblului relaţiilor economice.
În această ordine de idei o însemnătate deosebită are strategia naţională de reorganizare social-economică în baza sistemului de realizări complexe a problemei în vigoare. Conţinutul reformelor trebuie să corespundă criteriilor de bază ale cărora transformări raţionale şi eficiente
Iar sareinele principale , ca şi condiţiile care determină tranziţia la un sistem economic nou, sunt: lichidarea favorabilă de concurenţă, antreprenoriatul liber, formarea mecanizmului economic, a bazei legislative şi a unei infrastructuri adecvate cerinţelor de piaţă, ridicarea nivelului de publicitate a sistemului relaţiilor economice mondiale, dar trecerea accelerată de la proprietatea de stat la proprietatea privată nu are efecte cuvenite; ci , invers, se poate solda cu nişte consecinţe social-economice nedatorite.
Deseori , şi mai ales reformatorii radicali, economia de piaţă este prezentată în forma d sistem de dominaţie indivizibila a capitalului privat. Iar rolul , proprietăţii de stat se reduce la minim sau în general este ignorat.
Concepţia rolului deosebit al statului în condiţii contemporane este inclusă în tendinţa internaţională de avansare spre modulul economiei mixte, întemeiate pe îmbinarea naţională a diferitor forme de proprietate şi activitate economică, a mecanismului reglamentării de piaţă şi celor statale.
În timpul efectuării reorganizaţiilor sistematice trebuie să ne bazăm pe practica mondială. Ţările dezvoltate au ajuns treptat la relaţiile de piaţă civilizate, prin evoluţie, pe cînd fostele ţării socialiste sunt orientate spre transformări radiale, care prevăd schimbarea rapidă şi afectivă a formelor şi metodelor administrative de comandă. Ţara noastră trebuie să se adapteze la condiţiile pieţelor străine şi integrarea în sistemul economic mondial.
În totalitatea eforturilor de renaştere a economiei naţionale în baza principiilor relaţiilor de piaţă o importanţă deosebită are reformarea sectorului real şi, în primul rînd , a producţiei industriale.
Economia naţională depinde în mare măsură de furnizorii de materie-primă şi resurse energetice, şi pe pieţele străine de realizare a producţiei sale.
Formarea industriei uşoare de constituire a structurii complexului economic al R.M. s-a produs pe parcursul mai multor decenii, dar piscul dezvoltării ramura l-a atins la hotarele anilor 80 – 90.

Către acest timp ea a fost creată ca sector multifuncţional al economiei, care a unit în sine subramurile textilă, de croitorie, de pielărie şi încălţăminte. Întreprinderile acestor subramuri produceau fire de bumbac şi diferite ţesături de la cele de mătase şi pînă la cele decorative de mobilă şi tehnice , peste 100 de denumiri de confecţii , articole de tricotaj, ciorapi şi confecţii din blănuri, covoare, diferită încălţăminte, alte ramuri de larg consum.
Ramura în general a păstrat un ritm înalt de dezvoltare cuprinzînd aproape o pătrime din toată producţia industrială (22,6%), şi aproximativ aceeaşi pondere din numărul total de lucrători, peste 10% din capacitatea de producţie.
Activitatea întregii ramuri se deosebea prin stabilitatea , grad înalt de aplicare a tehnologiilor noi, calitatea producţiei, folosirea potenţialului de cadre.
Importanţă deosebită a acestei ramuri pentru perioada actuală de dezvoltare a Moldovei se determină de următoarele:
prelungind să rămînă una din diviziunile stratesferii importante ale economiei
naţionale , industria uşoară poate fi privită cu siguranţă ca ramură de perspectivă pentru dezvoltarea economică a Republicii.
Iniţial dezvoltîndu-se ca ramură orientată ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles