Licenta - Cai de promovare in consum a produselor European Drinks pe piata pitesteana

Trimis la data: 2008-06-20 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 55 Nota: / 10 Downloads: 2813
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 93kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Astăzi, când suntem martorii unor transformări extraordinare care au loc în societatea românească, este important pentru dezvoltarea noastră economică să învăţăm din exemplele oferite de marile firme străine, ce joacă un rol important pe piaţa mondială. Trebuie să învăţăm că succesul vine din muncă, creativitate, inventivitate, curaj, tenacitate, dar şi din comunicativitate şi sociabilitate.

Trecerea spre o economie de piaţă este singura şi necontestată soluţie de redresare, modernizare şi dinamizare a economiei româneşti. Practica mondială a demonstrat că într-o economie de piaţă sunt stimulate fără restricţii, elemente ce duc la progres sancţionându-se însă incompetenţa, gândirea închisă şi rigiditatea.

În ceea ce priveşte piaţa românească, unul dintre domeniile care au înregistrat o dezvoltare accentuată în ultimii ani a fost cel al activităţilor de promovare, de publicitate, multe din companiile internaţionale specializate pe domeniul serviciilor de publicitate fiind prezente, acum, cu filiale şi în România şi desfăşurând activităţi profitabile atât pentru ele, cât şi pentru clienţii lor.

Acest domeniu, ce atrage în special persoane tinere, dinamice, are avantajul de a recompensa material munca depusă, fiind un adevărat magnet pentru cei ce doresc să-şi realizeze o carieră bazată pe munca asiduă şi într-un mod modern, ce poate asigura o creativitate ridicată.

Pe de altă parte, implicarea reuşită dintre politica de distribuţie şi cea de promovare au făcut din S.C. EUROPEAN DRINKS S.A firma cu cea mai cunoscută marcă de comerţ, centrul celei mai mari producţii şi al celui mai complex sistem de distribuţie din ţară şi mai ales din domeniul băuturilor răcoritoare. Lucrarea „Căi de promovare în consum a produselor EUROPEAN DRINKS pe piaţa piteşteană” îşi propune să realizeze o analiză a politicii promoţionale realizată de firma S.C. EUROPEAN DRINKS S.A în cadrul activităţilor sale de piaţă şi să evidenţieze importanţa folosirii acestora în activitatea de marketing a firmelor.

Folosirea instrumentelor din sfera activităţilor promoţionale trebuie să devină un demers constant şi important al firmelor româneşti, un mijloc de sporire a valorii întreprinderii, un mecanism prin care acestea să reuşească să se impună în lupta lor cu concurenţii, fie ei interni sau externi, astfel încât să se poate reuşi o dezvoltare economică şi socială atât de necesară ţării noastre.

CAPITOLUL I.
ROLUL MARKETINGULUI ÎN ACTIVITATEAPROMOŢIONALĂ

Capitolul 1.1 Conceptul de marketing

„Marketingul nu este numai un concept mai cuprinzător decât vânzarea, ci este, concomitent, o activitate cu totul nespecializată. El cuprinde întreaga afacere. Reprezintă afacerea în ansamblul ei, privită prin prisma rezultatului final, adică din punctul de vedere al consumatorului. Prin urmare în toate sferele de activitate ale întreprinderii trebuie să existe preocupare şi răspundere faţă de marketing.”

Marketingul tinde să încorporeze aproape tot ceea ce poate folosi la iniţierea şi promovarea unei afaceri, din momentul conceperii ei până atunci când produsul ajunge la ultimul consumator care are nevoie de el. Din ce în ce mai mult şi în cele mai diverse situaţii se vorbeşte de marketing. El este astăzi omniprezent. Lumea contemporană manifestă pentru el un interes superfluu şi o atitudine contradictorie.

Unii văd în marketing un salvator al civilizaţiei moderne, alţii doar un instrument de manipulare, corupere şi dezumanizare a consumatorului anonim, pe care-l împinge în vârtejul unui supraconsum inutil. În orice caz, pe o piaţă suprasaturată şi în condiţii de concurenţă acerbă, afacerile nu mai pot supravieţui fără marketing. Majoritatea oamenilor cred că ştiu ce este marketingul şi cu ce se ocupă specialiştii de marketing.

Termenul de origine anglo-saxonă, marketing, derivă din participiul prezent al verbului „to market”, a cărui semnificaţie este aceea de a desfăşura tranzacţii de piaţă, respectiv de a cumpăra şi de a vinde, însă a dobândit mai multe accepţiuni: un domeniu al ştiinţei, o disciplină universitară, un mod de orientare şi conducere a firmei, o activitate practică concretă ş.a.

Se constată din partea unor autori americani tendinţa de a admite existenţa simultană a „noţiunii de marketing” şi a „conceptului de marketing”, în sensul că marketingul este un proces sau o acţiune practică, iar conceptul de marketing semnifică o atitudine, o filozofie sau un mod de gândire. „Conceptul de marketing susţine că soluţia atingerii de către o organizaţie a obiectivelor proprii constă în determinarea nevoilor şi dorinţelor consumatorilor vizaţi şi în furnizarea satisfacţiei aşteptate într-un mod mai eficient şi operativ decât concurenţa.”

T. Levitt a delimitat conceptul de vânzare de cel de marketing: „Vânzarea se concretizează pe nevoile vânzătorului; marketingul pe cele ale cumpărătorului. Vânzarea se ocupă de nevoia unui vânzător de a-şi transforma produsul în bani lichizi, marketingul pe ideea de a satisface nevoile consumatorului cu ajutorul produsului şi al întregului lanţ de activităţi asociate creării, furnizării şi consumului acestuia.”

Conceptul de vânzare se bazează pe o viziune de la interior către exterior: plecând de la fabrică, concentrându-se asupra produselor firmei, apelează la o activitate de promovare şi vânzare în vederea obţinerii profitului. Conceptul de marketing produce o răsturnare a viziunii anterioare, concepţia este acum de la exterior spre interior, se porneşte de pe o piaţă bine definită, atenţia se concentrează asupra nevoilor consumatorilor, se corelează toate activităţile ce vor avea o influenţă asupra acestora şi se urmăreşte obţinerea unui profit prin satisfacerea oferită cumpărătorilor.

Orice societate viabilă dezvoltă un ansamblu de procese şi o reţea de relaţii în cadrul cărora fiecare individ sau grup uman obţine ceea ce îi este necesar şi cea ce doreşte în schimbul şi în măsura a ceea ce el însuşi creează şi are valoare de schimb pentru ceilalţi.
În esenţa sa, marketingul se ocupă cu acest proces de schimb. Conceptele sale primare – nevoile, dorinţele, cererea, produsele, negocierea, schimbul şi piaţa se întâlnesc şi se leagă cu altele într-un anumit gen de filieră care porneşte de la piaţă şi se întoarce iarăşi la piaţă.

În linii mari, a face marketing înseamnă a acţiona pe piaţă, dezvoltând produsele şi serviciile şi distribuindu-le acolo unde este nevoie de ele şi acelora care le aşteaptă şi au cu ce le plăti. Pentru a le vinde, producătorii au nevoie de consumatori care să cumpere. Pentru a găsi acei consumatori şi a-i convinge să facă acest lucru, este necesar:

● să se cerceteze nevoile, dorinţele, comportamentele, atitudinile şi opţiunile pentru a deveni consumatori potenţiali;
Dacă nevoile umane limitate, dorinţele – ca formă de manifestare a nevoilor umane, pe măsura modelării lor de către cultură şi personalitatea individului- sunt aproape nelimitate oamenilor, fiecare dorind să aleagă produsele care le oferă satisfacţia cea mai mare pentru preţul plătit. În măsura în care dorinţele sunt dublate de capacitatea de a cumpăra produsele, ele devin cereri.

● să se conceapă şi să se realizeze produsele care satisfac aceste nevoi şi dorinţe;
Produsul, înţeles nu doar ca sumă de bunuri economice aduse pe piaţă de producătorii lor, cât mai ales ca sumă de servicii oferite cumpărătorului.
● să se plaseze şi să se distribuie produsele acolo unde sunt cumpărate sau consumate;
● să li se stabilească un preţ şi să fie promovate şi în conştiinţa consumatorilor potenţiali.

„Obiectivul activităţi de marketing este acela de a face vânzarea de prisos. Scopul este de a-l cunoaşte şi de a-l înţelege pe client atât de bine încât produsul sau serviciul să se potrivească cu nevoile sale... şi să se vândă singur” ( Peter Dracker ). Marketingul uneşte cele două funcţii fundamentale ale societăţii- producţia şi consumul ce direcţionează întreaga activitate economică către satisfacţia nevoilor şi dorinţelor consumatorilor.

Rolul marketingului este foarte bine pus în evidenţă de funcţiile sale. În literatura de specialitate există mai multe viziuni despre clasificarea funcţiilor marketingului. Ch. F. Phillips şi D. J. Duncan grupează funcţiile marketingului astfel:

- funcţii implicând transferul titlului ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles