Mamifere - Ursul polar, jaguar si tigru bengalez

Trimis la data: 2008-01-10 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Darius bitoleanu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ursul polar- face parte din ordinul Carnivora, familia Ursidae, gen şi specie Ursus maritimus. Înfricoşătorul urs polar este al treilea cel mai mare carnivor terestru după ursul Kodiak şi cel de Kamchatka. Culoarea albă a blănii sale se contopeşte cu peisajul acoperit de zăpadă. Constituţia ursului polar s-a adaptat perfect condiţiilor aprige de viaţă din tundrele îngheţate. Acest animal puternic, rapid şi cu membrele uşor arcuite poate străbate distanţe uriaşe. Siguranţa în deplasare îi este conferită de mersul caracteristic

Mod de hrănire şi vânare
Principala sursă de hrană a ursului polar este reprezentată de foci de la care consumă de obicei grăsimea, pielea şi organele interne şi numai câteodată carnea. Pândeşte lângă crăpăturile gheţii sau se furişează în apropierea prăzii când grupele de foci se odihnesc la soare.

Folosindu-se de laba puternică aplică o lovitură mortală ce distruge oasele subţiri ale craniului focii. La sfârşitul verii, începutul toamnei, urşii polari caută pe malurile apelor cadavre de balenă sau morsă, uneori putând fi observate grupuri de 10-20 de urşi ospătându-se. În această perioadă urşii polari au la dispoziţie o suprafaţă uscată mai mare pentru vânătoare, astfel alimentaţia lor se diversifică, deoarece consumă şi mamifere terestre. Urşii polari trăiesc singuratici se întâlnesc frecvent în preajma cadavrelor.

Mod de viaţă
Urşi polari trăiesc pe toată suprafaţa Polului Nord, dar cea mai mare parte a timpului si-o petrec pe malurile îngheţate ale regiunilor sudice. Se pare că zonele lor preferate sunt cele în care apa îngheţată şi banchizele mişcătoare întâlnesc malul. La fel ca şi celelalte animale mod de viaţă singuratic, ursul polar este activ practic tot anul, tot timpul zilei petrecânduşi-l în căutarea hranei.

Urşii polari sunt foarte buni înotători, sărind în apă cu capul înainte asemănător câinilor, sau alunecând pe spate. Se deplasează în apă de până la 10 kilometri pe oră, folosindu-şi la înot labele anterioare asemeni câinilor, dar, spre deosebire aceştia, nu îşi folosesc labele posterioare. Urşii polari se scufundă în apă cu ochii deschişi, dar nările închise, putându-şi ţine respiraţia de până la două minute.

Urşii polari au mirosul extrem de dezvoltat, putând simţi un cadavru de balenă chiar şi de la o distanţă de 30 kilometri. Detectează bârlogul focilor cu toate acestea se găseşte la mai mult de un metru sub zăpadă sau sub pământul îngheţat. Ursul polar este trădat în peisajul acoperit de zăpadă de nasul să negru ca tăciunele. În zilele însorite acesta poate fi observat cu binoclul de la o distanţă de 10 kilometri.

Pentru a nu fi descoperit când se furişează spre grupele de foci, ursul polar îşi acoperă nasul cu labele. Iarna temperatura din bârlogul ursului este mai ridicată decât cea de afară, fiind aproape de punctul de îngheţ. Ursul polar poate alerga cu o viteză de până la 40 km/h, viteza medie de deplasare fiind 3-6 km/h.

Reproducerea
Împerecherea are loc primăvara, perioada cea mai activă fiind luna aprilie, timp în care masculii străbat distanţe mari în căutare partenerelor. Femelele fată o dată la trei ani, după despărţirea de ultimi pui.

În perioada octombrie-noiembrie urşii polari îşi sapă bârlogul în zăpadă sau în pământul îngheţat al tundrelor. Acesta are de obicei deschiderea spre pantă sudică, vântul de nord aducând aici mari cantităţi de zăpadă. Cu toate că majoritatea urşilor polari îşi sapă bârlog, numai femelele gestante petrec perioade mai lungi în acestea. Puii se nasc în perioada noiembrie-decembrie. La naştere aceştia au o greutate de 450-900 grame, sunt neacoperiţi de blană ţi au ochii şi urechile închise.

Dimensiunile ursului polar sunt:
Talia: 1,5 m
Înălţimea în poziţie bipedă: 2,4-3,3 m
Lungime:până la 2,5 m
Greutatea corporală:masculul 400-600 kg, femela 300-400 kg

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles