Managementul apei

Trimis la data: 2013-07-16 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conceptul de management al cantitatilor de apa necesare se defineste prin totalitatea initiativelor care au drept obiectiv satisfacerea necesarului de apa cu utilizarea minima si eficienta a resurselor de apa.
Managementul necesarului apei poate fi considerat ca o parte a politicii de conservare a apei, un concept mai larg, care se refera la initiativele care au drept scop protectia mediului acvatic si utilizarea rationala a resurselor de apa. Termenul de "management al necesarului de apa" poate fi definit in mai multe moduri. Se va lua in considerare aspectul structurii pachetelor de legi destinate sa controleze structura resurselor de apa.

Obiective si instrumente ale managementului cerintei de apa
Exista o gama foarte larga de factori de mediu, sociali si financiari care motiveaza institutiile manageriale ale cerintei de apa, companiile de apa si consumatorii de apa, care sa determine initierea unor programe manageriale: factori financiari: costul ridicat al apei poate determina reducerea cerintei de apa; factori reglementatori: legislatie, in mod special in domeniul industrial, care poate promova tehnologii noi cu impact redus asupra mediului;

- responsabilitate civica - utilizatorii de apa pot deveni responsabili in ceea ce priveste protectia mediului; - dezvoltare durabila - pastrarea unui echilibru intre resursele existente de apa si consumul de apa. Managementul apei - un subiect public sau privat?
In mod traditional, sectorul public a fost intotdeauna implicat in alocarea si managementul apei, datorita caracteristicilor specifice sectorului apei:

- proiectele de apa presupun investitii ridicate, care nu intotdeauna pot fi acoperite de companiile private; - de multe ori, este necesara impunerea de legislatie care sa satisfaca atat diferitele sectoare consumatoare de apa cat si companiile de apa; - initiativa publica este deseori necesara in actiuni extreme ca seceta sau inundatiile;
- in zonele sarace in apa, managementul apei devine un obiectiv strategic foarte important atat pentru dezvoltatea regionala cat si pentru securitatea nationala.

In ultimele decenii, factorii de ordin economic au devenit din ce in ce mai importanti in stabilirea politicii apei, mai multa relevanta avand sectorul privat. Conceptul de management al resurselor de apa nu poate fi aplicat efectiv decat prin definirea unor pachete de legi si masuri concrete, care sa sprijine statele membre in controlul calitatii si cantitatii resurselor de apa si, prin urmare, in protectia mediului.
Legislatia europeana a apei Scurt istoric al legislatiei europene
Cele mai multe reglementari europene in domeniul protectiei mediului au fost dedicate subiectului calitatii apei.

Politica europeana de protectie a calitatii apei dateaza din anii '70. Primul Program European pentru Protectia Mediului a fost lansat in anul 1973, urmat de un set de reglementari privind calitatea apei, respectiv Directiva Apelor de Suprafata, din 1975, si continuand cu Directiva Apei Potabile, din 1980. Acest prim set de acte legislative a continut si Legislatia privind calitatea apei in cursurile de apa pentru pesti (1978), apele pentru crustacee (1979), apele pentru scaldat/agrement (1976) si apele subterane (1980). Domeniul legislativ pentru valorile limita pentru emisii a fost acoperit de Directiva Substantelor Periculoase (1976) precum si de Directive secundare privind limitele diferitelor substante individuale.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK