Managementul trezoreriei

Trimis la data: 2011-08-22 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 117 Nota: / 10 Downloads: 7
Autor: RUS IONELA Dimensiune: 199kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Organizarea contabilitatii trezoreriei trebuie sa asigure realizarea obiectivelor manageriale de ordin financiar ale intreprinderii, intre care asigurarea capacitatii de plata curenta, au un loc central.
Se considera ca fiind principale in organizarea contabilitatii trezoreriei, urmatoarele obiective:evidenta si controlul operatiilor banesti in numerar;gestiunea si valorificarea disponibilitatilor banesti din conturile de la banci si a efectelor de primit depuse la banca; efectuarea platilor la termenele scadente;respectarea legalitatii financiar-bancare si fiscale;valorificarea disponibilitatilor banesti din plasamentele de trezorerie;

Organizarea contabilitatii are la baza relatiile generale dintre mijloacele banesti, credite pe termen scurt si terti, iar in functie de obiectivele urmarite, se stabilesc conturile sintetice si analitice, documentele ce trebuie intocmite pentru consemnarea operatiilor, modul de prelucrare si inregistrare al acestora.Organizarea contabilitatii mijloacelor banesti circumscrie: contabilitatea mijloacelor banesti in numerar; contabilitatea mijloacelor banesti gestionate prin banca si contabilitatea altor mijloace banesti.

entru gestionarea si evidenta existentei si miscarii mijloacelor banesti in numerar se organizeaza casieria intreprinderii, care foloseste in principal Registrul de casa. Documentele justificative de incasari si plati sunt folosite ca suporti ai organizarii contabilitatii operatiilor de casa, respectiv pentru inregistrarea in fisele de cont, jurnale sau situatii ale contului "Casa". Pentru operatiile in valuta se folosesc registre de casa separate.
Conceptia de organizare are in vedere transcrierea in urma gruparii pe conturi a operatiilor din Registrul de casa, in formularele de evidenta ale contului "Casa".

Pentru organizarea contabilitatii mijloacelor si operatiilor banesti prin conturile de la banca prezinta importanta circuitului si continutul extraselor de cont ale bancii impreuna cu documentele justificative ale operatiilor din aceste conturi.Organizarea mai rationala a lucrarilor se poate face si prin gruparea operatiilor pe conturi corespondente direct pe extrasul de cont, fara intocmirea altor situatii intermediare si inscrierea lor apoi in formularele conturilor care tin evidenta mijloacelor banesti la banca, fie manual, fie cu mijloace tehnice de calcul.

Conturile curente de la banci se dezvolta in analitic pe fiecare banca in parte.Operatiile privind disponibilitatile in devize se inregistreaza in contabilitate la cursul zilei sau la un curs fix, iar la sfarsitul perioadei, disponibilitatile in devize se evalueaza la cursul de schimb in vigoare la acea data, diferentele de curs rezultate inregistrandu-se in contabilitate ca venituri sau cheltuieli financiare.Transferurile de disponibilitati in conturile de la banci, precum si intre conturile la banci si casieria intreprinderii, sunt evidentiate distinct in contabilitate prin conturi de virament interne.

Contabilitatea titlurilor de plasament este organizata astfel incat sa asigure delimitarea si gestiunea distincta a titlurilor de valoare de natura actiunilor a��de cele de natura obligatiunilor sau de alta natura. Pentru fiecare din aceste categorii de titluri se organizeaza contabilitate sintetica si analitica pentru actiunile proprii si separat pentru actiunile cumparate, respectiv obligatiuni proprii si obligatiuni achizitionate.La intrarea in patrimoniu, titlurile de plasament se evalueaza la costul de achizitie, prin care se intelege pretul de cumparare sau la valoarea determinata potrivit contractelor.
Cheltuielile accesorii de cumparare a titlurilor de plasament, cum sunt comisioanele si alte cheltuieli similare, se inregistreaza pe cheltuieli, deci ele nu se cuprind in costul de achizitie.

Organizarea contabilitatii creditelor are elemente relativ comune cu cele ale organizarii contabilitatii mijloacelor banesti gestionate prin conturile de la banca. Unele conturi de la banca pentru credite pe termen scurt, credite pentru export, credite pentru nevoi temporare, indeplinesc functia unor conturi curente de incasari si plati pentru activitatile respective.Datele pentru organizarea contabilitatii creditelor sunt prezentate de extrasul contului de credite eliberat de banca si preluat de intreprindere impreuna cu documentele justificative ale operatiilor.

Pe extrasul de cont, contabilitatea intreprinderii face gruparea operatiilor pe conturi corespondente debitoare sau creditoare si este utilizat pentru completarea jurnalelor sau fiselor de cont sintetic ale creditelor bancare cu dezvoltarea in analitic a acestor conturi, care au in structura lor credite pentru mai multe destinatii.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK