Modelul german de management

Trimis la data: 2007-05-22 Materia: Management Nivel: Liceu Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Bianca Adascalitei Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Germania practică unul din cele mai eficiente managementuri din lume cu rezultate economice excepţionale, obţinute în contextul reconstruirii industriei aproape complet distruse în timpul războiului, apelând la tehnologii noi. Comportamentul managerial german este puternic marcat de principiile protestante privind eficienţa socială a structurilor organizaţionale, respectiv demnitatea umană având ca scop bunăstarea oamenilor, solidaritatea caracterizată prin responsabilităţi la nivel de individ şi la nivel de grup, responsabilitatea pentru propriile opinii şi inviolabilitatea proprietăţii.

1.2. Cadrul constituţional al activităţii manageriale

Conform Constituţiei din 23 mai 1949, Republica Federală Germană este constituită ca un stat federal, democrat care are la bază principiul legalităţii şi al justiţiei sociale şi drepturile fundamentale, inclusiv principiul egalităţii şi prevederile referitoare la organizare.
Pe aceste principii şi pe baza art. 120 din Constituţia Germaniei (“realizarea nivelării sarcinilor”), s-a clădit întregul proces managerial german.

În întreprinderile germane pentru funcţionarea managementului participaţiei se constituie consilii de supraveghere care aprobă strategia, exercită funcţii de supraveghere în balansarea intereselor, stabilirea nivelului veniturilor, numirea şi demiterea managementului de vârf, etc.

În procesul decizional un loc aparte îl deţine consiliul managerial (directoratul) format din maxim 5 directori care realizează planificarea strategică flexibilă, evaluează performanţele manageriale, informează Consiliul de supraveghere şi acţionarii cu privire la situaţia financiară a întreprinderii şi alocă resursele. Referitor la libertatea de decizie arătăm că sunt prevederi legale care să prevină măsurile discreţionare.

În managementul german este folosită legea pentru a limita puterea cât mai mult cu putinţă.

1. 3. Sistemul administrativ şi organizarea statală, la baza modelului german de management

Germania este o republică parlamentară care cuprinde:

Adunarea Federală (Bundestag) cu 672 de membri aleşi pe 4 ani prin sistem de reprezentare proporţională şi majoritate simplă.
Consiliul Federal (Bundesrat) cu 62 membri aleşi de cele 16 guverne statale, fiecare având între 3 şi 6 locuri în raport de populaţie.
Preşedintele federal este şeful statului, ales pentru un mandat de 5 ani, de o convenţie fedrativă specială.

Autoritatea executivă este exercitată de guvernul federal care este condus de Cancelarul federal, ales de Adunarea Federală.

Structura administrativă a Germaniei este policentrică, reprezintă un sistem de cooperare la nivel federal şi o puternică poziţie a Cancelarului Federal.

Aparatul administrativ german are trei niveluri:

- federal,
- al landurilor,
- local.

Germania este formată din 16 state denumite landuri care se deosebesc ca mărime şi structură politică, fiecare land având constituţie, parlament şi guvern propriu.

1.4. Modelul german de tranziţie şi reformă economică

1.4.1. Tranziţia de la economia de comandă de tip naţional – socialist la economia socială de piaţă a Republicii Federale Germane

În Republica Federală Germană s-a introdus o construcţie nouă la nivel macroeconomic şi social sub denumirea de “economie socială de piaţă”, care este un model de management macroeconomic, cu puternice accente liberale. Sistemul are ca obiectiv pe termen lung asigurarea bunăstării pentru toţi.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, statul şi instituţiile sale trebuie să-şi asume un rol nepărtinitor şi stimulativ. Astfel, alături de concurenţa loială, controlul preventiv asupra formării preţurilor de monopol, se mai are în vedere respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorului şi supravegherea ecologică a mediului şi a potenţialului de poluare ale companiilor industriale.

1.4.2. Funcţiile, subiecţii şi metodele în miracolul economic vest – german în perioada postbelică

“Rezultat al tranziţiei din 1948, miracolul economic german este rezultatul managementului economiei sociale de piaţă germane practicat în perioada 1950-1990” .

Succesul s-a datorat dublării productivităţii muncii în fiecare deceniu şi generat de factori precum: hărnicia, înalta calificare, disciplina poporului german, realizarea unor produse de înaltă calitate, capacitatea de asumare a riscului antreprenorial de către întreprinzătorii germani.

Alături de aceşti factori s-a adăugat mentalitatea managerială proprie culturii germane, materializată în strategii de îmbunătăţire a calităţii şi de reducere a costurilor şi strategia “veniturilor moderate” adoptată de sindicatele germane în anii 1950.

În anii 1980, sub impulsul progresului tehnic şi tehnologic s-a realizat o importantă reconversie profesională care a dus la creşterea numărului de locuri de muncă şi la creşterea bunăstării generale. La începutul anilor 1990 Germania a devenit liderul necontestat al Uniunii Europene unde eficienţa era atât în domeniul economic cât şi social.

1.4.3. Costul unificării Republicii Federale Germane şi Republicii Democrate Germane din perspectivă managerială şi istorică

După unificarea celor două Germanii, s-a făcut în 2 ani şi jumătate o privatizare rapidă a întreprinderilor de stat prin vinderea acestor întreprinderi către investitorii din fosta R.F.G. şi străinătate.

Moneda R.D.G. a fost înlocuită cu moneda R.F.G., toate structurile organizaţionale politic, managerial şi sindical ale sistemului comunist au fost desfiinţate sau asimilate de sistemul capitalist.

Costurile unificării au determinat o suprasolicitare a efortului investiţional, ceea ce a atras o perioadă de recesiune economică, de creştere a şomajului şi de scădere a parităţii monedei naţionale în comparaţie cu dolarul.

Germania de vest a alocat un imens capital sub forma de know-how şi investiţii, asigurându-se o apropiere a celor două economii germane.

1.4.4. Teorie şi modele, sisteme şi structuri în managementul economiei sociale de piaţă germane

“Pe piaţa europeană şi pe cea globală managementul şi economia germană sunt competitive” .
Succesul economiei germane s-a obţinut datorită unui management competent şi efortului lucrătorilor germani ordonaţi, disciplinaţi şi înalt calificaţi.

Managementul german foloseşte următoarele instrumente:

A. Sistemul de salarizare şi alte instrumente după următoarele principii:

- salariul este considerat stimulentul material de bază
- nivelul de salarizare este diferit de la o regiune la alta şi de la o întreprindere la alta
- se practică şi alte forme de stimulare a creşterii veniturilor, astfel:

a. pentru managerii acţionari se are în vedere participarea la împărţirea profitului;
b. încurajarea salariaţilor de a deveni acţionari;
c. acordarea unor premii de merit şi performanţă;
d. oferirea de bonusuri sub formă de bani de concediu, sau cu ocazia unor evenimente legate de întreprindere, bani de Crăciun şi de Paşti, bani pentru performanţe individuale, sau pentru vechime în muncă şi loialitate.

- nivelul de salarizare reprezintă o componentă importantă a contractului individual de muncă
- beneficiază de salarii mai mari persoanele implicate în activităţi creativ-inovative, după care urmează personalul din domeniul marketing-vânzări, şi apoi personalul din producţie.

B. Sistemul de protecţie socială este caracterizat prin următoarele trăsături:

- este unul din cele mai solide şi generoase din lume
- are la bază contribuţiile egale ale angajatorului şi ale angajaţilor, asigurarea integrală pentru fondul alocat accidentelor de muncă este suportată de angajator
- personalul cu venituri mai mari faţă de limita prevăzută de lege nu beneficiază de sistemul contribuţiilor obligatorii
- are 4 componente:

a). sistemul de pensii cu următoarele reguli:
- constituirea fondului de pensionare se face cu participarea tuturor angajaţilor, contribuţia fiind de 9,75%. Sunt exceptaţi persoanele cu venituri mici şi cei care lucrează sub 15 ore/săptămână;
- de regulă, vârsta de pensionare este de 65 ani;
- există şi scheme suplimentare privind pensiile prin constituirea unor fonduri de capitalizare la societăţile de asigurare, care sunt garantate de stat în caz de faliment;
- raportul dintre numărul de pensionari şi forţa de muncă activă este de 1 la 3;

b). ajutorul de şomaj se acordă conform următoarelor dispoziţii:
- fondul de şomaj se constituie prin participarea întregului personal care lucrează cel puţin 18 ore/săptămână;
- ajutorul de şomaj este de 67% din ultimul venit net al salariatului cu copii şi 60% pentru cei fără copii;
- în raport de durata contribuţiei la asigurări şi de vârstă, ajutorul de şomaj se acordă pentru o perioadă de la 180 la 960 zile;

c). asigurarea de sănătate respectă următoarele reguli:
- se bazează pe reglementările din 1994 privitoare la îngrijirea pe termen lung;
- nivelul contribuţiei

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles