Monografia Slovaciei

Trimis la data: 2002-06-19 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Sorina Enache Dimensiune: 1016kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Slovacia este situată în centrul Europei, între 16°50' şi 20°34' longitudine estică şi 47°44' şi 49°37' latitudine nordică, între Munţii Tatra şi Dunăre. Este o ţară destul de redusă ca suprafaţă – 49 036 km² - şi are o populaţie de 5 326 207 locuitori, ceea ce înseamnă o densitate medie a populaţiei de 109 locuitori/km². Are un cadru natural variat, în general montan, în care se remarcă Munţii Carpaţii Vestici, în sudul ţării sunt două sectoare de câmpie: Câmpia Dunării Mijlocii şi Câmpia Slovaciei Orientale, iar în partea central-sudică - podişuri.

Slovacia este situată în centrul Europei, între 16°50' şi 20°34' longitudine estică şi 47°44' şi 49°37' latitudine nordică, între Munţii Tatra şi Dunăre. Este o ţară destul de redusă ca suprafaţă – 49 036 km² - şi are o populaţie de 5 326 207 locuitori, ceea ce înseamnă o densitate medie a populaţiei de 109 locuitori/km².

Are un cadru natural variat, în general montan, în care se remarcă Munţii Carpaţii Vestici, în sudul ţării sunt două sectoare de câmpie: Câmpia Dunării Mijlocii şi Câmpia Slovaciei Orientale, iar în partea central-sudică - podişuri. Carpaţii Vestici prezintă o axă cristalină de peste 80 km lungime, înaltă, culminând în Masivul Tatra Mare cu Vârful Gerlachovsky, care este, la 2655 m, cel mai înalt din lanţul carpatic.

Principalul curs de apă este Váh, având o lungime de 378 km, iar 172 km din cursul Dunării sunt pe teritoriul Slovaciei, acest fluviu trecând chiar prin capitala ţării – Bratislava. Clima este temperat-continentală, cu precipitaţii bogate, temperatura medie fiind: cea mai ridicată de 10°C şi cea mai scăzută de –3,7°C.
Fauna numeroasă este ocrotită în rezervaţii, dintre care Parcul Naţional Tatra Înaltă este unul dintre cele mai întinse din Europa.
La 1 martie 1993, Republica Slovacă s-a separat de Cehia şi s-a proclamat stat independent.

Cadrul natural de mare atracţie turistică şi valorile cultural-istorice (castele, biserici, muzee, elemente etnofolclorice) reprezintă zestrea turistică a Slovaciei, în cadrul căreia se conturează trei areale turistice:Slovacia Occidentală – cuprinde Câmpia Mică a Dunării Mijlocii, Carpaţii Mici şi Albi, în care se regăsesc importante staţiuni balneoclimaterice de rezonanţă europeană: Peištani, Bezovec, Nimnica, Smrdáki, Luilacovice, Zilina; atracţiile naturale sunt completate de cele cultural-istorice de mare valoare, anume castelele medievale şi Bratislava;

Slovacia Centrală – cuprinde Munţii Tatra Mare (2250 m) şi Tatra Mică (2043 m) în vest, Fatra Mare şi Mică (1700-1592 m), Metaliferii Slovaci (1459 m) şi Podişul Krupinei în sud, cu peisaje de mare varietate şi pitoresc, staţiuni balneare, castele gotice, fortificaţii medievale şi oraşe istorice;
Slovacia Orientală – cu Masivele Tatra şi Metaliferii Slovaci în vest, Podişul Ondavei în est, Beskizii Răsăriteni, Câmpia Slovaciei Orientale, Munţii cristalini Slanske şi vulcanici Virkolat.
Turismul cunoaşte, din 1990, un proces de revigorare în această ţară.
Oferta turistică

Atracţii turistice
Principalele atracţii turistice ale Slovaciei sunt:
Parcurile Naţionale, relieful montan şi peşterile:
- Parcul Naţional Tatra Înaltă (Tanap) are o suprafată de 70 000 ha şi este cea mai spectaculoasă arie montană din Slovacia sub aspect ştiinţific şi turistic. Are peste 20 de vârfuri ce depăşesc 2500 m, circa 100 lacuri glaciare, forme carstice, elemente floristice şi faunistice deosebite. Este amenajat pentru turism, existând o reţea densă de trasee marcate spre cele mai atrăgătoare locuri. Alături de drumeţie, în Tatra Înaltă resursele sunt favorabile şi sporturilor de iarnă – aici fiind centrul de schi al ţării - , tratamentului balnear, sporturilor nautice, pescuitului şi vânătorii sportive.
- Parcul Naţional Tatra Joasă (Napant) include de asemenea domenii schiabile, staţiuni turistice, posibilitatea practicării raftingului. Aici se găseşte Mănăstirea Roşie – construită în stil gotic. Tatra Joasă include o parte a Paradisului Slovac, ce etalează peisaje carstice unicate: grote – dintre care renumita Dobsina, cea mai veche peşteră din Europa - , chei, defilee, cascade, platouri carstice cu specii floristice specifice.
- Parcul Naţional Pieniny (Pienap), în care se află Canionul Dunajec, lung de 9 km.
- Munţii Metaliferi Slovaci cu centre de schi, vaste domenii amenajate în acest scop, telescaune, teleferice, în apropierea oraşului Košice.

Râurile şi lacurile glaciare sau antropice compensează lipsa unei ieşiri la mare a Slovaciei. Acestea sunt amenajate pentru agrement şi recreere astfel încât să intereseze atât turismul intern, cât şi pe cel internaţional: Lacul Domasa pe râul Ondava, de exemplu, înalt de 36 m, a favorizat dezvoltarea a şase centre odihnă, recreere şi agrement nautic în Podişul Ondava.

Staţiunile balneare sunt o altă ofertă turistică cu rezonanţă internaţională. Slovacia este o ţară cu un număr foarte mare de izvoare curative şi cu depozite de nămol de cea mai bună calitate, pe care oamenii le folosesc pentru a vindeca o varietate de boli. Această ţară, deşi mică, are nu mai puţin de 1160 izvoare minerale, termale şi bicarbonatate înregistrate. Staţiunile balneoclimaterice reprezintă numai o parte din potenţialul de regenerare, vindecare şi păstrare a sănătăţii al Slovaciei, potenţial corespunzător mediului sănătos al acestei ţări. Una dintre cele mai cunoscute astfel de staţiuni, şi oraş istoric totodată, datând din secolul al XII-lea, este Bardejov – destinată tratării afecţiunilor digestive şi respiratorii şi considerată a fi “o rezervaţie de monumente urbane”.

Oraşele medievale, construcţiile religioase, castelele, conacele şi fortăreţele sunt dovada existenţei Slovaciei ca punct de răscruce al Europei încă din cele mai vechi timpuri; drumurile comercianţilor ce treceau prin această ţară şi numeroasele invazii au dus la construirea acestor aşezăminte. În Slovacia sunt 18 oraşe istorice, recunoscute pentru clădiri de epocă, fortificaţii, bastioane, biserici, hoteluri, catedrale în stil gotic, baroc sau renascentist. Printre acestea se numără: Levoča, Trnava, Prešov, Košice, Kremnica, Nitra,Spisska-Kapitula, Sobota, Bardejov, Banská Bystrica, Banská Štiavnica – acesta din urmă făcând parte dintr-un Program UNESCO de Păstrare a Valorilor Culturale şi Naturale, la fel ca multe alte monumente antropice şi naturale ale aceleiaşi ţări. Capitala – Bratislava – este, de asemenea, un oraş vechi, cu 461 616 locuitori, situată de o parte şi de alta a Dunării, la poalele Carpaţilor Mici. Este un puternic centru cultural şi industrial cu numeroase obiective turistice: fortul-castel, cetatea medievală Devin, muzee, Teatrul Naţional Slovac, Vechiul Turn, Catedrala Sfântului Martin – unde a fost încoronată Împărăteasa Maria Tereza, Insula Zytny – închisă de cele două braţe ale Dunării.

Fondul cinegetic – alcătuit din urşi, cerbi, căpriori, lupi, râşi, capre negre, cocoşi de munte etc. – şi fondul piscicol al lacurilor şi râurilor.

Tezaurul etnofolcloric este de mare bogăţie, aici păstrându-se foarte bine arhitectura populară – satele cu case de lemn din regiunea Spiš, muzeele de artă populară, bisericile de lemn - , dar şi tradiţiile – cioplitul lemnului, prelucrarea ceramicii, încondeierea ouălelor, lucratul de broderii şi dantele.Cazarea
În Slovacia sunt peste 1000 de hoteluri, trecute în ghidul hotelier, iar numărul unităţilor de cazare particulare este în permanentă creştere. Hotelurile sunt clasificate conform normelor internaţionale – de la 1* la 5* - , în funcţie de echipamentele deţinute şi de serviciile oferite. Sunt 31 hoteluri de 4*, printre care: Danube, Devin, Forum, 329 hoteluri de 1* şi 3*. Turiştii se pot caza şi în case particulare, la gazde, în case de oaspeţi, în campinguri. În zonele montane există multe sate cu case foarte bine dotate, multe dintre ele servind pentru cazarea turiştilor, ca pensiuni agroturistice. În staţiunile de vacanţă se pot închiria şi vile, cabane individuale.
În anul 1996, capacitatea de cazare în hoteluri şi aşezăminte asimilate a Slovaciei a fost de: 25 264 camere şi 58 433 locuri.

Transporturile
Transporturile feroviare au o

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles