Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma

Trimis la data: 2006-03-15 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 2350
Autor: Anda Coman Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma"
Uşile, ca elemente de construcţii, aparţin atât arhitecturii exterioare (uşi exterioare) cât şi celei interioare (uşi interioare) ale clădirilor. Ele îndeplinesc funcţia de închidere şi de izolare termică şi fonică a clădirilor, iar într-o oarecare măsură şi aceea de transmitere a luminii, a schimbului de aer etc. Uşile exterioare asigură legătura între exteriorul şi interiorul clădirilor iar cele interioare între încăperi, limitând şi spaţiul dintre ele. Ca elemente de legătură (de acces), uşile sunt dimensionate în aşa fel încât să asigure exploatarea lor în condiţii optime, pentru intrarea şi ieşirea persoanelor, a obiectelor de uz casnic, a mobilierului, etc.
"Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma"

"Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma"
Pentru realizarea acestui scop, dimensiunile golurilor de zidărie pentru uşi sunt stabilite prin standarde de stat şi considerate dimensiuni de bază.

"Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma"
Dimensiunile de execuţie ale uşilor se determină în funcţie de dimensiunile nominale (de bază) ale golurilor de zidărie şi trebuie să fie cu 1 cm mai mici ca acestea, pentru a permite montarea lor în golurile respective. Înălţimea golului pentru uşile fără prag se consideră de la faţa finită a pardoselii, iar la cele cu prag, de la faţa finită a pragului.

"Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma"
Sensul de închidere a tâmplăriei, de construcţii (uşi şi ferestre) este stabilit de STAS 1637-62, pentru determinarea poziţiei de montare a accesoriilor pe fiecare canat în parte. Se consideră faţa de închidere a unui canat faţa situată în partea spre care se închide acesta, iar faţa de deschidere va fi partea spre care se deschide canatul.

"Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma"
Uşile, ca şi ferestrele, pot avea sensul de închidere pe dreapta sau pe stânga. La uşile pe dreapta, balamalele sunt situate în partea dreaptă a feţei de deschidere, canatul uşii spre dreapta deschis, se închide în sensul acelor de ceasornic. La uşile pe stânga, balamalele sunt situate în partea stângă a feţei de deschidere, uşa deschisă spre stânga, se închide în sensul invers al acelor de ceasornic.

"Montarea usilor si ferestrelor - lucrare de diploma"
Uşile sunt alcătuite din următoarele părţi componente : tocul, căptuşeala şi foile uşii, pervazuri şi şipcile de oprire, balamale, broaşte, zăvoare, etc.

Tocul uşii este o ramă alcătuită din doi montanţi şi două traverse care formează pragul superior şi pragul inferior. Pragul inferior poate fi aparent sau ascuns, iar unele tocuri se execută fără acesta. Elementele componente ale tocului se pot executa din lemn masiv de răşinoase sau foioase, precum şi din elemente lamelate.

Înălţimea tocului uşii cu prag sau fără prag se măsoară de la nivelul finit al pardoselii. Montanţii tocului uşilor de la clădirile de locuit au înălţimea cu 15 mm mai mare ca înălţimea funcţională a tocului, iar cei ai uşii de la clădirile industriale cu 60 de mm, diferenţă care depăşeşte pragul inferior al tocului, pentru a se încastra în pardoseală.

Falţul tocului uşilor interioare ale clădirilor de locuit are lăţimea de 12 mm, iar pentru uşile exterioare, lăţimea falţului este de 14...15 mm. Adâncimea falţului tocului pentru foile de uşi cu falţ este de 30 mm pentru uşile exterioare, lăţimea falţului este de 14...15 mm. Adâncimea falţului tocului pentru foile de uşi cu falţ este de 30 mm, pentru cele fără falţ de 40 mm, iar pentru foile de uşi ale clădirilor industriale de 36 mm.

Căptuşeala uşii este alcătuită din rame cu tăblii, sau din lemn masiv. Pentru zidurile groase până la 400 mm căptuşelile se execută din lemn masiv, PAL sau din lemn stratificat. Pentru cele cu o grosime de peste 400 mm, căptuşelile se execută din rame cu tăblii din lemn masiv, placaj sau PFL, precum şi din rame dublu placate cu placaj sau PFL, furniruite sau nefurniruite.

Foile de uşi (canaturi) sunt nişte panouri care pot fi: plăci plane, plăci alcătuite din rame cu tăblii. Foile de uşi plane se execută mai rar din lemn masiv, utilizându-se mai mult ramele dublu placate cu placaj sau PFL, precum şi panelul, plăcile celulare şi plăcile din aşchii de lemn aglomerate, furniruite sau nefurniruite. Acestea au canturile masivuite cu lemn de răşinoase sau foioase corespunzătoare furnirului de faţă. Foile de uşi cu tăblii executate din lemn masiv, placaj sau PFL pot fi prevăzute cu falţ sau fără falţ, pline sau cu geamuri. Elementele lor componente se asamblează prin cep şi scobitură încleiate şi consolidate cu pene de lemn şi cuie.

Foile de uşi se montează pe toc sau pe căptuşeală cu ajutorul balamalelor şi se pot suprapune direct pe falţul tocului sau prin intermediul falţului executat şi pe foaia uşii, pentru a asigura o mai bună etanşeitate la închidere, care este asigurată cu broaşte şi zăvoare.

Rosturile dintre toc sau căptuşeală şi zidărie se acoperă cu pervazuri din lemn masiv, de răşinoase sau foioase, simple sau profilate. Pentru acoperirea şi închiderea foilor de uşi în două canaturi se folosesc şipcile de acoperire executate din lemn masiv.

Uşile se livrează şantierelor de construcţii date cu grund, cu toate accesoriile montate, foile asamblate pe toc, baghetele pentru geamuri fixate provizoriu, iar pervazurile nemontate.

Uşile exterioare şi interioare de la clădirile publice, social- culturale sau de locuit, pot fi executate într-un canat, două sau mai multe canaturi. Foile de uşi pot fi din rame cu tăblii sau plane cu sau fără geamuri, montate pe toc sau pe căptuşeală, cu deschidere interioară sau exterioară, pe dreapta sau pe stânga. La unele clădiri publice social-culturale sau industriale se utilizează, în afară de uşile interioare obişnuite şi uşi pivotante (rotitoare), batante şi glisante. Uşile exterioare ale oricăror construcţii civile pot fi uşi exterioare simple de intrare în clădire, uşi duble de balcon sau uşi-ferestre de balcon, etc.
2. Montarea tocurilor şi a căptuşelilor
în golul zidăriei

La montarea tocurilor şi a căptuşelilor pentru uşi, de altfel ca şi la tocurile pentru ferestre, se procedează mai întâi la verificarea dimensiunilor efective ale golurilor de zidărie şi dacă au fost respectate elementele constructive ale acesteia. În acest caz trebuie verificat mai ales înălţimea golului pentru uşi stabilită de STAS 4670-66, care este condiţionată de unele elemente constructive specifice ca: pardoselile denivelate, înălţimea golului la uşile pentru balcoane şi la uşile cu prag. La uşile montate pe căptuşeli trebuie verificată grosimea şpaleţilor la care se include şi grosimea tencuielii pentru a se constata dacă corespunde cu lăţimea căptuşelii.
De asemenea, se controlează verticalitatea şpaleţilor şi orizontalitatea buiandrugilor cu ajutorul bolobocului. Pe fiecare şpalet vertical trebuie să se afle montate, o dată cu executarea zidăriei, câte trei ghermele pentru fixarea în cuie a tocurilor sau căptuşelii uşilor. Forma şi mărimea ghermelelor fiind aceeaşi ca ale celor folosite la montarea tocurilor pentru ferestre.
Ghermelele pentru uşi trebuie să se monteze cu şpaleţii zidăriei în dreptul balamalelor la circa 30...40 cm, de la nivelul buiandrugilor, respectiv de la cel al pardoselii finite.
Pentru montarea tocurilor la uşile interioare de pe coridoare sau din apartamente precum şi cele exterioare ale faţadelor, traversa superioară a tocului sau căptuşelii trebuie să fie ridicată la aceeaşi înălţime faţă de vagrisul încăperilor sau de reperul nivelului pardoselilor. În acest fel traversele superioare ale tocurilor sau căptuşelilor vor fi toate la acelaşi nivel.
La pardoselile de parchet şi cele fără prag trebuie să se aibă în vedere, la montarea tocurilor şi a căptuşelilor, ca de la cantul inferior al foilor uşilor şi până la faţa finită a pardoselii să rămână un spaţiu (rost) de 8...10 mm. La uşile încăperilor cu pardoseli de ciment sau mozaic (baie, closete, etc.), acest spaţiu trebuie să fie de 20 mm.
De asemenea, axele verticale ale tocurilor sau căptuşelilor trebuie să corespundă cu axele verticale ale golulilor de zidărie. Pentru aceasta, înainte de montarea tocurilor sau căptuşelilor se trasează atât pe toc cât şi pe şpaleţii zidăriei axele de referinţă, pentru corecta lor montare.
Înainte de montarea tocurilor sau căptuşelilor se asamblează pe tocuri foile de uşă, dacă se livrează neasamblate. Se controlează modul de închidere şi se ajustează dacă este cazul după care se demontează din balamale. Tocurile şi căptuşelile se montează în golurile lor fără foile de uşi care se depozitează în loturi corespunzătoare uşilor respective.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles