Napoleon Bonaparte

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Istorie Nivel: Gimnaziu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Darius Pavelescu Dimensiune: 314kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La 15 august 1769, la Ajaccio, în insula Corsica, Napoleon s-a născut ca supus francez. Corsica făcuse parte din republica Genovei şi fusese cedată Franţei de-abia cu un an în urmă. Tatăl lui Napoleon s-a opus cu înverşunare ocupaţiei franceze, dar după mult timp a realizat că nu are decât de câştigat dacă trece în tabăra cealaltă. Familia lui Napoleon era mare, fiind alcătuită din cinci fii şi trei fiice. Unul dintre avantajele pe care le-a obţinut prin trecerea de partea francezilor a fost eliberarea unui act ce dovedea că familia aparţinea nobilimii, fapt ce I-a permis lui Napoleon să înveţe la o academie militară pe cheltuiala guvernului.

NAPOLEON BONAPARTE1. Napoleon - Introducere

La 15 august 1769, la Ajaccio, în insula Corsica, Napoleon s-a născut ca supus francez. Corsica făcuse parte din republica Genovei şi fusese cedată Franţei de-abia cu un an în urmă. Tatăl lui Napoleon s-a opus cu înverşunare ocupaţiei franceze, dar după mult timp a realizat că nu are decât de câştigat dacă trece în tabăra cealaltă. Familia lui Napoleon era mare, fiind alcătuită din cinci fii şi trei fiice. Unul dintre avantajele pe care le-a obţinut prin trecerea de partea francezilor a fost eliberarea unui act ce dovedea că familia aparţinea nobilimii, fapt ce I-a permis lui Napoleon să înveţe la o academie militară pe cheltuiala guvernului.
La vârsta de nouă ani, tânărul Napoleon a urmat un curs rapid de franceză, drept pregătire pentru următoarea carieră. El nu şi-a pierdut însă niciodată accentul italian şi nu a învăţat să scrie corect franţuzeşte. De aceea, el dicta mereu toate documentele la şase secretari care dădeau textelor forma gramaticală corectă. El s-a apreciat că a “scris” peste 80.000 de documente în timpul celor 15 ani în care a fost la putere.
Deşi originea lui era corsicană, el spunea mereu “Franţa înainte de toate şi pentru totdeauna”. Este în mod sigur adevărat că la început Napoleon a considerat Revoluţia Franceză o ocazie pentru corsicani să-şi recapete independeţa.
Napoleon a studiat mai întâi o şcoală pregătitoare din Franţa, apoi a mers la “École Militaire” în Paris pe care a absolvit-o cu rezultate foarte bune, ca locotenent de artilerie, în 1785. În următorii patru ani şi-a continuat instructajul ca ofiţer de artilerie. Napoleon a fost unul dintre tinerii care au avansat rapid, datorită performanţelor şi a calităţilor. Prin 1793, la vârsta de 24 de ani, era deja general de brigadă.
Caracterul lui Napoleon a fost complex. Cu prietenii putea să fie fermecător şi amuzant: “ Nimeni nu putea să fie mai fascinant decât el, când avea poftă”. Dar furiile sale şi supărarea sa rece îi îngrozeau pe cei din jur. “Sunt format din doi oameni diferiţi” a afirmat el odată.
Este un clişeu istoric faptul că Napoleon a fost neobişnuit de scund. Înălţimea sa era de cinci picioare şi doua degete (circa 1,67 m), iar înălţimea minimă pentru înrolare în armată a fost de de cinci picioare. În 1813 a fost redusă la patru picioare şi două degete. Foarte inteligent şi plin de viaţă, el a fost foarte muncitor. Unele zile lucra chiar şi 18 ore.
Scrisul său era indescifrabil, nu putea, zicea el, să ţină pasul cu gândurile. Deoarece ducea o viaţa tensionată şi plină de stres, uneori devenea neliniştit şi temător – în special în mulţime, când era chemat în public. În aceste momente era posibil să sufere de colapsuri nervoase apropiate de epilepsii.
După victoria de la Lodi în 1796 şi-a dat seama că era o fiinţă superioară, destinată să realizeze fapte mari. Nu îi era ruşine să recunoască că are o ambiţie nemărginită. După ce a vizitat Moscova în 1812 prietenii săi au remarcat o schimbare înfricoşătoare la Napoleon.
Memoria începuse să-l lase, devenise mai autoritar şi mai intolerant faţă de punctele de vedere ale altora. Începea să ia greutate, devenind mai nepăsător şi încet. “Puterea vine prin teamă” spunea el în acea vreme.
În anii 1790, Napoleon era încă suplu şi activ, deşi nu foarte frumos. Istoricii spuneau că el avea părul lins şi unsuros, era îmbrăcat sărăcăcios şi neîngrijit şi avea o faţă palidă. Acest lucru ar putea fii o încercare de a ajunge mai aproape de popor, dat fiind faptul că oamenii Franţei erau săraci şi neîngrijiţi în acea perioadă. În martie 1796 s-a căsătorit cu frumoasa mondenă, rămasă văduvă Josephine de Beauhearnais şi a fost numit comandantul Armatei din Italia. Ca rezultat al succeselor sale militare în Italia (1796-1797) şi apoi în Egipt (1798-1799), în 1799, el a venit la putere prin lovitura de stat de la 18 Brumar, prin care a devenit Prim Consul şi conducătorul necontestat al Franţei.
Ca Prim Consul (1799-1804) şi apoi ca împărat, până în 1814, Napoleon a avut un guvern puternic centralizat şi autoritatea sa ca singur conducător al Franţei. Regimul său era de fapt o dictatură. Napoleon s-a menţinut la putere timp de 14 ani datorită corupţiei pe care a mânuit-o perferct. El oferea din belşug terenuri şi bani pentru a-şi cumpăra sprijinul şi pentru a bloca orice încercare de liberă gândire şi de exprimare. Napoleon a folosit propaganda pentru a fii sigur că nu va întâmpina nici o opoziţie.
El şi-a petrecut ultimii ani din viaţă pe insula Sf. Elena (aflată departe în sudul Atlanticului), unde a murit din cauza cancerului la stomac în anul 1821.
Caracterul său era unul vicios şi parşiv. El a fost egoistul suprem “singurul om pe care-l recunoştea era el însuşi”, restul fiiinţelor erau simple cifre. Probabil că singura persoană pe care a iubit-o cu adevărat, în afară de el însuşi, a fost Josephine.

2. Brumar

În anul 1795, a fost adoptată o nouă constituţie, nai moderată. Guvernul era condus de un executiv format din cinci Directori, dar având puteri limitate, nu aveau control asupra legislaţiei, de exemplu, aceasta fiind prerogativa a două consilii. Primul se numea Consiliul celor Cinci Sute, putea iniţia legi, dar nu le putea vota. Aceste legi erau trimise apoi Consiliului Bătrânilor (format din 250 de persoane cu vârsta de peste 40 ani) care nu le puteau discuta, ci doar vota. Aceste proceduri, cu scopul de a împiedica instaurarea dictaturii, au adus la o serie de conflicte şi impasuri politice. Directorii nu puteau să insiste încât Consiile să adopte o anumită lege, nici nu aveau drept de veto pentru orice lege adoptată de acestea. Ei nu puteau dizolva Consiile, iar procedurile care le-ar fi permis o modificare a Constituţiei ar dura nouă ani până ar fi fost puse în vigoare şi să aibă efect legal. Directorii, ale căror puteri era şi armata, au început să folosească forţa pentru a mai îmblânzii Consiile.
În 1797, armata a fost folosită într-o lovitură pentru excluderea recentei alese majorităţi regaliste din rândul deputaţilor, iar în 1798, Directorii au anulat alegerile din acel an, deoarece rezultase o majoritate iacobină. În 1799, Directorii au hotărât să folosească din nou armata şi au început să caute un general popular şi de succes, care să poată organiza o armată puternică pentru a forţa modificarea Constituţiei şi care să se poată retrage elegant din viaţa politică. Acest general a fost Napoleon. Rezultatul nu avea să fie totuşi cel aşteptat sau cel dorit.
În anul 1799, Napoleon era în campanie în Egipt şi a aflat de înfrângerile francezilor din Europa dintr-un ziar mai vechi. El a plecat spre Paris, lăsând conducerea armatei înlocuitorului său la comandă, declarând că “circumstanţele în care se găseşte Franţa fac imperativă datoria mea de a mă întoarce acolo”.
El a debarcat în sudul Franţei la începutul lui octombrie şi s-a îndreptat spre Paris. Pe drum, Napoleon a fost aclamat cu entuziasm de mulţimile de oameni care se strângeau oriunde se ducea. Populaţia civilă ştia de victoriile sale din Italia şi din Egipt şi îl considera un erou, pe când armata îl considera ca pe conducătorul necesar pentru răsturnarea unui guvern slab.
Odată ajuns la Paris, Napoleon a avut o serie de întâlniri secrete cu Sieyčs, unul dintre Directori care era nemulţumit de constituţia existentă. Avea să fie convocată o întrunire în dimineaţa zilei de 9 noiembrie, în care membrii Consiliului Bătrânilor trebuiau convinşi că anarhiştii şi străinii pregăteau un complot pentru distrugerea Republicii. Ei trebuiau să cadă de acord cu deplasarea Consiliilor în suburbiile Parisului şi cu numirea lui Napoleon la comanda garnizoanei Parisului. El ar fi putut să “ia toate măsurile necesare pentru siguranţa reprezentanţilor naţiunii” care “la adăpostul braţelor sale protectoare, ar putea discuta în pace schimbările pe care interesul public le impune ca necesare”. Consiliul Bătrânilor l-a rugat să depună un jurământ de loialitate faţă de ei.
A doua zi, pe 10 noiembrie, Consiliile au aflat că Directoratul nu mai există. Napoleon, pierzându-şi răbdarea, a intrat în camera în care dezbătea Consiliul Bătrânilor. Nu prea este sigur ce discurs a purtat Napoleon când a intrat în cameră. Secretarul lui spunea că a fost o bâlbâială completă, nu se înţelegea nimic. Dar versiunea oficială a discursului, prezentată de Napoleon însuşi a fost publicată a doua zi.
El a spus Consiliului Bătrânilor că nu este un trădător, iar că majoritatea Directorilor ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles