Numerele si legile hazardului

Trimis la data: 2004-12-02 Materia: Matematica Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Marcel_petre Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Numerele si legile hazardului - Numerele sunt prezente in viata noastra zi de zi, fie ca invatam,muncim sau pur si simplu mergem pe strada. Istoria lor este insa mult mai indepartata decat ne-am putea imagina.Numaratul, util inca de la inceputul vietii pe pamant, le-a dat mare bataie de cap stramosilor nostri indepartati.

Numerele si legile hazardului - Numerele mici sunt usor de apreciat si memorat. Un mod primitiv de numarare este folosirea pietricelelor, cate una pentru fiecare obiect. Dificultatile apareau insa in cazul numerelor mai mari.Unele societati numarau pe degetele mainilor, dar nu puteau sa treca de zece, solutia ramanand memorarea numarului de zeci numarate.Dar au existat abateri si de la acest sistem.

De exemplu, cu 4.000 de ani in urma, babilonienii isi bazau numaratoarea pe zeci, pana la numarul 60.Un rezultat al acestui fapt este ca in prezent avem un sistem temporal cu 60 de secunde intr-un minut si 60 de minute intr-o ora.Odata cu dezvoltarea limbilor, oamenii au putut sa foloseasca cuvintele pentru a reprezenta numere.Un alt mod a fost folosirea picturilor, dar este mult mai rapid sa se foloseasca un fel de simboluri pentru a reprezenta numerele.

Egiptenii foloseau o serie de linii simple pentru numerele pana la noua si apoi un simbol special pentru zece.Babilonienii aveau un sistem similar, pe cand romanii au introdus un sistem nou cand numaratoarea ajungea la cinci.Altii aveau un sistem separat pentru fiecare numar pana la noua, ca si in sistemul arabic pe care il folosim astazi, iar grecii aveau si ei un simbol special pentru zece.

Utilizarea neincetata a numerelor a dus la necesitatea aparitiei unor metode mai performante de a numara si a calcula.Astfel, dupa indelungata folosire diferitalor mijloace, cum ar fi abacul,a aparut si o forma apropiata a ceea ce azi numim calculator.

Termenul de calculator se refera la un dispozitiv cu roti dintate rotative.Primul calculator de acest fel a fost inventat in anul 1642, in Franta, de catre Blaise Pascal.Curand s-au introdus motoarele electrice pentru a grabi actiunea calculatoarelor macanice si s-au incorporat imprimatoare incastrate in unele masini pentru a asigura inregistarea permanenta a calculelor.Cu multi ani mai tarziu de la aparitia primelor calculatoare electronice, aceasta tehnologie de baza, dar in forma miniaturizata, ne-a oferit inca un dispozitiv pentru lucrul cu numerele-calculatorul de buzunar.

In afara insa de utilizarea comuna a numerelor, acestea ne influenteaza viata prin generarea legilor hazardului.S-ar putea ca maine sa castigam un premiu, dar la fel de bine s-ar putea sa suferim un accident.Nu se stie niciodata ce ne asteapta, insa daca avem la dispozitie toate datele necesare, atunci putem evalua sansele de aparitie a unui eveniment.

Uneori vorbim despre sansa in loc de probabilitate, adica de cate ori este mai probabil sa ca un eveniment sa nu aiba loc, decat sa se intample.De exemplu, daca dam cu banul,o posibilitate este ca rezultatul sa fie cap, cealalta este sa fie pajura, sansela fiind de unu la unu.Daca insa aruncam cu doua monede simultan,rezultatul poate sa fie doua capete, doua pajure sau un cap si o pajura.S-ar putea crede ca probabilitatea fiecarui rezultat este de o treime.

La 100 de incercari se observa insa ca probabilitatea de doua capete este de 25%, probabilitatea de doua pajure este de 25%, in timp ce sansa de a avea cap si pajura este de 50%, deoarece numarul de cazuri posibile este de patru si nu de trei datorita sansei de aparitie a rezultatului cap-pajura, dar si pajura-cap, fapt usor de observat in cazul folosirii a doua monede diferite.

O aplicatie in viata de zi cu zi a probabilitatilor este aparitia pariurilor bazate pe sansa de a castiga sau, pe cea de a pierde.In practica, casele de pariuri schimba raporturile de pariere in functie de marimea sumelor pariate, pe termen lung, casa facand profit, iar jucatorul pierzand.

Multi oameni dezaproba orice fel de pariu, si totusi toata lumea risca intr-un fel sau altul.De exemplu, problemele cauzate de accidente pot fi conracarate intr-o oarecare masura prin asigurari.Asigurarea este o forma speciala a pariului, cand jucatorul pariaza ca va pierde, in sensul ca de fapt facem un pariu cu societatea de asigurare ca vom suferi un accident.Daca acesta se produce, atunci am castigat pariul, iar compania de asigurare ne va plati o suma ca recompansa, sau in caz de deces, celor mai apropiate rude.Societatile de asigurari, asemanator cu casele de pariuri, realizeaza profit, pentru ca in ansamblu se plateste mai mult decat se incaseaza.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles