Ovidiu - ponticile, metamorfozele si biografie

Trimis la data: 2002-12-20 Materia: Diverse Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 6645
Autor: Silvy Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
„De loc sunt din Sulmona cea cu izvoare reci”, mărturisea în versuri cel ce văzuse lumina zilei în anul 43 îen. în aceste ţinuturi ale Imperiului Roman, dar care avea să se săvârşească din viaţă pe ţărmul îngheţat al Pontului Euxin, în anul 17 en.

Descendent al unei familii nobile, Publius Ovidius Naso îşi va desăvârşi educaţia la Roma, simţindu-se de timpuriu atras de tărâmul muzelor. Deşi a fost propulsat prin tradiţia familiei în posturi publice, ajungând în anturajul împăratului Augustus, Ovidius a fost mai curând atras de modelul marilor literaţi, precum Tibulus, Propertius, Vergilius, decât de acelea al marilor demnitari.

Cu toate că fineţea observaţiei, sensibilitatea, erudiţia şi talentul i-au atras faima şi elogiile lui Octavian Augustus, ironia opoziţia faţă de măsurile reformatoare ale împăratului i-au adus, în anul 8 îen., căderea în dizgraţie şi exilul în îndepărtatul ţinut al Tomisului, în vecinătatea Istrului, pe malul rece al mării.

Până la sfîrşitul vieţii, poetul a sperat că va primi de la Roma vestea iertării, dar nici după moartea lui Augustus împăratul Tiberius nu şi-a amintit de soarta sa nefericită, chiar dacă la Roma opera lui continua să fie tipărită şi apreciată.

Universul operei
Amores, Heroides, Ars amandi, Metamorfozele, Tristele, Ponticele.

PONTICELE
Prezentare generală

Considerând creaţia Ovidius cea mai vastă şi mai bogată dintre cele pe care le moştenim din antichitatea latină, Ovidiu Drâmba clasifica această creaţie în trei mari etape. Astfel, în prima etapă, poetul dezvoltă tema iubirii, descoperindu-şi tonul liric şi elegiac, în cea de-a doua exploatează tezaurul mitic şi legendar, iar în ultima etapă, marcată în plan biografic de exilul la Tomis, amplifică propria tragedie în epistolele grupate în cele două cicluri poetice: Tristele şi Ponticele.

Redactate în atmosfera hibernală a ţinutului scitic, Ponticele sunt epistole expediate în chip simbolic de poet apropiaţilor rămaşi departe, în patrie, amici mai mult sau mai puţin fideli amintirii sale, şi soţiei, pe care o numeşte „crezuta mea soţie”.

Ele îşi organizează cele patru cărţi în jurul axului central al suferinţei lui Ovidius, care se simte străin printre geţii barbari, dar şi al speranţei nestinse că Augustus îşi va întoarce într-o bună zi privirile asupra sa şi îi va trimite iertarea. Aceste două sentimente, metamorfozele în versuri, brăzdează toate poemele din cartea Ponticelor, transformându-le într-o „lamentaţie cântată în genunchi, cu faţă în ţărână”, cum le definea Th. Burette.

Alături de „scumpa soţie”, cea de-a treia dintre soţiile poetului, destinatarii epistolelor sunt înalţi demnitari ai Romei precum Fabius Maximus, orator celebru al vremii lui, fraţii Cotta Maximus şi Messalinus, consulul Sextus Pompeius, dar şi prieteni ca Rufus, Macer, Salanus ori Atticus.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK