Palatul Brukenthal

Trimis la data: 2005-05-23 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Mihaela Alin Dimensiune: 719kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Samuel von Brukenthal descendent al unei familii de mici nobili saşi din Transilvania, a studiat dreptul, administratia politica şi filozofia la universităţile din Halle şi Jena, formându-se în spiritul iluminismului european. Apreciat pentru calităţile sale de om de cultură şi abil diplomat a făcut o carieră strălucită la Curtea Imperială vieneză, devenind cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioada de constituire a colecţiei sale de pictură, menţionată deja în 1773 în Almanach de Vienne ca una dintre cele mai valoroase colecţii particulare aflate la Viena în acel moment. Împărtăşind pasiunea pentru ştiinţe a epocii sale, Brukenthal colecţionează şi rarităţi numismatice, arheologice, bibliofile şi mineralogice.

Samuel von Brukenthal descendent al unei familii de mici nobili saşi din Transilvania, a studiat dreptul, administratia politica şi filozofia la universităţile din Halle şi Jena, formându-se în spiritul iluminismului european.
Apreciat pentru calităţile sale de om de cultură şi abil diplomat a făcut o carieră strălucită la Curtea Imperială vieneză, devenind cancelar aulic al Transilvaniei. Aceasta este perioada de constituire a colecţiei sale de pictură, menţionată deja în 1773 în Almanach de Vienne ca una dintre cele mai valoroase colecţii particulare aflate la Viena în acel moment. Împărtăşind pasiunea pentru ştiinţe a epocii sale, Brukenthal colecţionează şi rarităţi numismatice, arheologice, bibliofile şi mineralogice.
Numit guvernator al Transilvaniei revine la Sibiu unde îşi construieşte un palat în stilul barocului târziu, după modelul celor vieneze. Spaţiul fastuos al acestei reşedinţe ce adăpostea seratele muzicale şi literare patronate de Baronul Samuel von Brukenthal, galeriile de artă, cabinetul de stampe şi biblioteca a reprezentat un nucleu spiritual de excepţie pentru Transilvania.
Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal dispune deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul său generos înscriindu-l astfel în rândul marilor iluminişti ai veacului.

Muzeul national Brukenthal
Palatul Brukenthal
Palatul Brukenthal este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România, construit în etape, între anii 1778-1788, pentru a-i servi baronului Samuel von Brukenthal drept reşedinţă oficială şi pentru a adăposti colecţiile sale.
Saloanele baroc, spaţii de recepţii şi serate muzicale, păstrează piese originale ale Palatului: sobele în stil rococo şi neoclasic, tapetul de mătase roşie şi cel de hârtie pictat în stil oriental, candelabrele din sticlă de Murano şi piese de mobilier transilvănean de secol XVIII. Colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal constând din pinacotecă şi cabinet de stampe, bibliotecă şi colecţie numismatică au luat naştere, în principal, în intervalul 1759-1774, perioadă petrecută, cu precădere, de acesta la Viena.
După revenirea sa la Sibiu, în calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul şi-a adus şi colecţiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 menţionează printre atracţiile oraşului, pinacoteca, formată din 800 de tablouri şi dispusă în 13 săli ale Palatului Brukenthal.
Pe parcursul timpului colecţiile s-au îmbogăţit atât prin achiziţii, cât şi prin donaţii. In acest moment, la etajele I şi II ale Palatului Brukenthal - devenit un veritabil Muzeu de Artă - se află exponate din Galeria de Artă Naţională. Palatul găzduieşte şi Biblioteca Brukenthal, care are, in acest moment, aproape 300.000 unităţi de bibliotecă (manuscrise, incunabule, carte străină rară, carte românească veche, transilvanice, carte curentă şi reviste de specialitate).

Muzeul de Istorie
Aflat în clădirea cunoscută sub denumirea de - Primăria Veche - şi-a axat iniţial activitatea de profil pe valorificarea particularităţilor istorice a zonei Sibiului, dar deoarece colecţiile muzeale cuprind numeroase obiecte din cele învecinate, s-a procedat la prezentarea spaţiului mai larg sud-transilvan.
Informaţiile privind modul de constituire a colecţiilor sunt foarte sumare, păstrându-se însemnări ale soţiei baronului în registrele de socoteli ale casei. Primele înregistrări referitoare la achiziţii de tablouri au apărut târziu, în 1770, la o dată când nucleul pinacotecii trebuie să fi fost format.
Puţinele înregistrări ne permit să tragem concluzia că achiziţiile în discuţie erau achitate, după toate probabilităţile, din fonduri necontabilizate, nu din banii gospodăriei, administraţi de soţia baronului, Sophia von Brukenthal.
După revenirea la Sibiu, în calitate de guvernator, baronul Samuel von Brukenthal şi-a adus colecţiile de la Viena în oraşul de pe Cibin, dar amenajarea galeriei a întârziat mult, probabil până în perioada 1787-1789.
Persoanele cele mai avizate de a se angaja în munca de clasificare şi etalare fiind pictorii Johann Martin Stock şi Franz Neuhauser jr., apropiaţi ai baronului. Ei au contribuit, de asemenea, la identificarea lucrărilor nesemnate, după cum reiese din prefaţa primului catalog tipărit al galeriei, editat în anul 1844. De fapt, primul catalog, manuscris, al pinacotecii (Älteste Katalog) a fost redactat de pictorul Franz Neuhauser jr., lucrare realizată încă din timpul vieţii baronului.
Inventarul arată o pinacotecă formată din 1070 de tablouri şi adăpostită în 15 încăperi de la etajul al doilea al Palatului.
Galerie de arta
Pinacoteca Bruckental
Revenind la Sibiu, în calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, baronul şi-a adus aici colecţiile. Calendarul lui Martin Hochmeister pe anul 1790 (Hermannsradt im Jahre 1790), menţionează printre atracţiile oraşului, pinacoteca, formată din 800 de tablouri, dispusă în 13 săli ale Palatului Brukenthal.
Colecţia de pictură europeană a Baronului Samuel von Brukenthal, deţine un număr de aproximativ 1200 opere ale principalelor şcoli de pictură europeană din secolele XV-XVIII: flamandă-olandeză, germană şi austriacă, italiană, spaniolă şi franceză. Actuala expunere oferă vizitatorilor posibilitatea unei percepţii comparative a principalelor curente şi stiluri de la Renaştere la Rococo. 
Şcoala flamandă şi olandeză
Şcoala flamandă şi olandeză este reprezentată prin mari şi mici maeştri formaţi în renumitele centre de pictură de la Anvers, Bruxelles, Gant, Bruges, Amsterdam, Leida, Utrecht. De o mare diversitate, ea ne prilejuieşte întâlnirea cu temele religioase sau mitologice din creaţia lui Marinus van Reymerswaele şi Frans Floris Van Vriendt, cu fastul picturii aristocratice a lui Peter Paul Rubens sau Anton van Dyck, cu decorativismul naturilor statice ale lui Frans Snyders, Jan Fyt sau Hendrik ter Brugghen ori intimismul scenelor de gen burgheze ale lui Adriaen van der Venne şi Jan Gerritsz van Bronkhorst
Şcoala germană şi austriacă
Şcoala germană şi austriacă, cuprinzând peste 430 de tablouri, etalează, alături de nume ilustre ale Renaşterii germane târzii precum Lucas Cranach cel Bătrân sau Schwab von Wertinger, numeroase opere ale unor pictori ai secolelor XVII-XVIII: portretişti ca Christoph Pauditz, faimos elev al lui Rembrandt şi Jan Kupetzky sau Martin Meytens, peisagişti apreciaţi ca Anton Faistenberger, pictori de scene religioase şi mitologice precum Hans von Aachen, Peter Strudel, Frans C. Sambach sau Johann H. Schönfeld, dar şi maeştri ai naturii statice ca Georg Hinz, Franz W. Tamm sau Maximilian Pfeiler. .

Portretul îl reprezintă pe baronul Brukenthal într-o atitudine şi cu gestică ce sugerează dialogul cu un personaj neprezentat în imagine. Ţinuta e sobră, redată în tonuri închise, ordinul “Sântul Ştefan” de pe piept jaboul şi manştele de dantelă, sunt singurele detalii decorative ale imaginii. Pe fundalul întunecat, această vestimentaţie austeră e menită a sublinia figura baronului, cu trăsături virile şi energice, a cărui asemănare cu personajul real nu poate fi pusă la îndoială, dacă e comparată cu alte portrete ale lui Brukenthal aflate în colecţia muzeului din Sibiu. În favoarea fidelităţii redării chipului, pledează şi marcarea unor detalii fizionomice individuale şi fără îndoială autentice, nasul coroiat, buzele groase, ridurile feţei… fapt ce duce la concluzia că cel portretizat n-a cerut o reprezentare “înfrumuseţată”, în pofida celor câteva efecte de “fard” plasate pe chipul modelului. Paternitatea portretului a iscat multe discuţii şi ipoteze. După cum precizează M.Csaki în cataloagele sale din 1901 şi 1909, portretul a aparţinut familiei Brukenthal şi a fost donat muzeului abia în 1875 de către baroana Louise von Brukenthal. În aceste cataloage, M. Csaki îl menţionează ca lucrare a unui pictor transilvănean anonim. Într-un studiu din 1956 Julius Bielz – pe atunci custode al Muzeului Brukenthal ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles