Partidul comunist chinez si Mao Zedong

Trimis la data: 2008-04-08 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 1888
Autor: Vlad Petrovici Dimensiune: 211kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Chiar dacă al doilea congres al Guomindang, desfăşurat în ianuarie 1926, reafirmă alianţa cu comuniştii, partidul este de acum supus puterii armatei naţionale revoluţionare, care primeşte ordine de la comandantul Academiei Militare, Chang Kai-shek. Chang vrea să proclame guvernul propriu, de la Guangzhou, drept guvern naţional şi să înceapă o campanie militară de unificare a întregului teritoriu chinez sub propria conducere. Rezervele comuniştilor constituie prilejul redimensionării rolului lor social şi al marginalizării consilierilor sovietici. Expediţia va cunoaşte succese rapide şi continue, fiind susţinută de revoltele ţărăneşti împotriva proprietarilor de pământ şi a nobililor care radicalizează conflictul din interiorul Guomindang.

Răscoalele ţărăneşti îi sugerează lui Mao Zedong ideea de a plasa lumea rurală în centrul strategiei revoluţionare, în locul ideologiei marxiste „ortodoxe", pe care o consideră conservatoare. Când armata lui Chang ajunge la Shangai, muncitorii erau de câteva zile în grevă, se organizaseră ca putere autonomă, împiedicându-l pe „seniorul războiului" local să pregătească rezistenţa împotriva trupelor naţionaliste.

Alianţa dintre Comuna din Shanghai şi trupele lui Chang este de scurtă durată: acestea din urmă vor dezlănţui în puţin timp o vânătoare de comunişti, în entuziasmul industriaşilor, al puterilor occidentale şi al celor certaţi cu legea, trecând sindicatele în ilegalitate. Numărul comuniştilor ucişi se ridică la câteva mii, aşa cum se întâmplă în 1928, în numeroase localităţi din ţară, unde partidul comunist decisese să promoveze o insurecţie generalizată, încercarea de a înfiinţa Comuna din Guangzhou, chiar in inima puterii Guomindang, sfârşeşte într-o baie de sânge.

Cominternul, care aprobase poziţia lui Stalin, de a menţine cu orice preţ alianţa cu Guomindang, şi de a evita o politică revoluţionară autonomă, nu este capabil să tragă concluzii auitocritice din această înfrânare sângeroasă. Obedienţa strictă a partidelor comuniste faţă de Moscova este primul comandament căruia acestea trebuie să i se conformeze pentru a face parte din mişcarea revoluţionară internaţională; chiar dacă Partidul Comunist Chinez însuşi - sub noua conducere a lui Mao - va dovedi câţiva ani mai târziu, că tocmai autonomia poate fi garanţia succesului.

MAO ZEDONG
Scurtă biografie:

Mao Zedong (sau Mao Ţe-Tung n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976) a fost un om politic chinez, lider al Partidului Comunist Chinez. În urma războiului civil, în 1949 Partidul Comunist Chinez sub conducerea lui Mao Zedong a preluat puterea în China, proclamând Republica Populară Chineză.

Mao Zedong a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.
Fiu de ţărani, Mao Zedong a fost de profesie învăţător. A condus forţele comuniste in lupta dusa cu forţele naţionaliste (1927-1949), străbătând întreaga Chină pentru a-şi recruta armata (este numit Marşul Cel Lung. Din 1935 a fost lider al Partidului Comunist Chinez si apoi sef al statului. Politica economica a "Marelui salt Înainte" iniţiat de el a eşuat, ca si Revoluţia Culturală. În consolidarea Regimului Comunist în China, s-a bizuit pe ţărănime şi pe cultul personalităţii.


După ce aderă la marxism, in 1921, Mao Zedong se număra printre cei treisprezece membri fondatori ai Partidului Comunist Chinez. Reprezentant al grupului din Hunan, unde activa de multa vreme în rândul studenţilor şi se distinsese în cadrul activităţilor sindicale, al agitaţiilor şi protestelor împotriva „seniorilor războiului" şi a japoniei, Mao se va stabili ulterior în Canton şi Shanghai, unde se dedica trup şi suflet colaborării cu Guomindang, în perspectiva unei revoluţii democrate.

În 1927, în timp ce Comuna din Shanghai este victimă a represaliilor sângeroase, Mao revine în Hunan pentru a-i organiza pe ţărani, mobilizându-i în acelaşi an într-o insurecţie care eşuează. Intrând în conflict, în repetate rânduri, cu poziţia susţinută de conducerea partidului, care urmează modificările impuse de Stalin politicii de alianţa sau conflict cu naţionaliştii din Guomindang, Mao îi organizează pe ţăranii săraci iar în 1929 îi grupează pe militanţii comunişti urmăriţi de trupele naţionaliste, stabilindu-se la graniţa dintre provinciile Jiangxi si Fujian. Aici, în jurul oraşului Ruijin, organizează una dintre cele mai stabile şi fortificate „baze roşii" -Sovietul din Jiangxi, care avea să dureze până în anul 1935, înainte de Marşul cel Lung.

După victoria asupra japonezilor şi a mişcării Guomindang, Mao se va afla în fruntea Republicii Populare Chineze, pe care o va conduce mai întâi după modelul sovietic, introducând însă, încă de la început, elemente de originalitate şi diferenţiere care aveau să devină din ce în ce mai evidente începând cu jumătatea anilor 1950. Deosebit de abil în mobilizarea maselor în sprijinul său, în luptele aspre din interiorul partidului, Mao va favoriza, în ultimii ani ai conducerii sale (moare în 1976), un cult al propriei persoane, poate chiar mai vizibil şi mai excesiv decât cel al lui Stalin. China - Marşul cel Lung al comuniştilor

CHINA- MARŞUL CEL LUNG AL COMUNIŞTILOR


La jumătatea anului 1934, „baza roşie" din Jiangxi este supusă unei blocade economice şi unui asediu militar organizat de trupele naţionaliste ale lui Chang Kai-shek. Lideri comunişti decid să părăsească regiunea. Comunicaţiile cu Uniunea Sovietică fuseseră întrerupte, iar cei aflaţi sub conducerea lui Zhu De, Zhou Enlai şi Mao Zedong nu mai pot conta decât pe propriile forţe.

Se ia decizia de a străpunge trupele de încercuire la sud-vest retragerea este coordonată de Zhou Enlai, care comandă trupele conduse de Lin Biao şi Peng Dehuai (28 de mii de oameni, cu numai 9 000 de puşti, 30 de mortiere şi 300 de mitraliere). Acestea sunt urmate de două coloane formate din personalul „bazei roşii", numărul celor apţi de lupt. reducându-se la câteva mii de persoane; ariergarda şi flancurile sunt constituite din bărbaţi modest înarmaţi. În total 80 de mii de bărbaţi, fiecare având o raţie de orez şi sare pentru două săptămâni.

Acestora li se adaugă şi 35 de femei, printre care a doua soţie a lui Mao, însărcinată, şi a patra soţie a lui Zhu De. Restul femeilor fuseseră părăsite în zona Jiangxi, împreună cu 28 de mii de bărbaţi, dintre care 20 de mii răniţi, însărcinaţi să desfăşoare, pe cât posibil, o activitate de guerilă împotriva armatei naţionaliste.

Fuga dm Jiangxi începe în noaptea de 16 octombrie 1934. Nimeni nu îşi imagina că marşul avea să se termine un an mai târziu, pe 20 octombrie 1935, în provincia Shaanxi, după străbaterea a aproximativ 9 000 km. Fugind de trupele naţionaliste, cu care sunt, uneori, nevoiţi să lupte, soldaţii comunişti ocupă şi părăsesc rapid localităţile din Hunan şi Guangxi, unde se reaprovizionează şi se odihnesc.
În ianuarie 1935, în oraşul Zunyi, ocupat pentru mai multă vreme, are loc o conferinţă a liderilor politici şi militari ai partidului cu reprezentantul Comintern, Otto Braun. Politica defensivă a epocii Jiangxi este criticată în favoarea unui „război de mişcare", principalul promotor al acestuia fiind Mao Zedong, o figură nouă a partidului care, în scurt timp, avea să dobândească o funcţie militară importantă, ca adjutant şi apoi înlocuitor al lui Zhou Enlai.

Traversând munţi şi râuri, încercând să evite întâlnirea cu naţionaliştii şi trupele răsfirate ale „seniorilor războiului" din unele provincii, bombardaţi de aviaţia Guomindang, urmăriţi de tibetani, militanţii ajung în iunie în Sichuanul de Nord, cu un efectiv înjumătăţit. Acolo sunt ajunşi din urmă de alte 50 de mii de soldaţi comunişti sosiţi din Orient, sub conducerea lui Zhang Guotao. Susţinând poziţii diferite cu privire la strategia de urmat, Mao şi Zhang ajung la un compromis şi împart trupele în două. Mao decide sa pornească spre nord şi est, în direcţia Shanxi şi Ningxia, în timp ce Zhang încearcă să construiască o „bază rosie" între Sichuan şi Xikang.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles