Poluarea apei

Trimis la data: 2003-12-03 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Eliza Nica Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Importanţa "Apei"Apa este cel mai important şi tipic compus chimic identificat la suprafaţa pământului. Apa constituie cel mai important produs alimentar şi nu poate fi substitui nici prin unul altul.

Volumul total de apă de pe întreg glob pământesc constituie aproximativ 1,400 miliarde km3, din care numai aproximativ 36 milioane km3 sunt alcătuite din apă proaspătă. Din apa proaspătă, numai aproximativ 0,02 la sută o constituie apa din râuri şi lacuri, şi numai aproximativ 0,6 la sută - apele subterane. Volumul rămas poate apărea ca o parte componentă a altor forme (spre exemplu, gheaţă polară, etc.).

Aceste mase de apă sunt subiectele procesului hidrologic, sistemului de circulaţie a apei terestre care, de fapt, este un proces continuu, incluzând schimbări în aspectul fizic în funcţie de amplasarea geografică, care pot fi simţite de noi în formă de precipitaţii (ploaie, zăpadă, etc.), drenaj şi evaporare.

Umiditatea adusă în aer din atmosferă, de asemenea, se întoarce pe pământ în formă de precipitaţii. Ulterior o parte din ea se evaporă (prin transpirare, interceptări, evaporări), pe când cealaltă parte se scurge ca drenaj. Drenajul are loc atât la suprafaţa pământului (râuri, lacuri, etc.) cât şi în interiorul scoarţei terestre (ape subterane), şi anume în straturile subterane ale rocilor.

Eventual apa subterană poate ieşi la suprafaţa pământului prin izvoare, reîncadrându-se în circuitul general al apei. În lumina acestor fapte devine clar că apa, în varietatea stărilor ei fizice, serveşte drept mijloc de transport pentru o diversitate mare de substanţe.

Apa subterană recreată este compusă din acea pondere de precipitaţii şi apă de la suprafaţa solului, care se acumulează în rezultatul scurgerii (drenajului) subterane şi plus adaosurile de substanţe, care prin acviferele subterane, se scurg în apele freatice.

Transferarea naturală a substanţelor prin apă
În funcţie de tipul rocii din care este compus acviferul şi durata circulării unei cantităţi concrete de apă prin acvifer se schimbă şi concentraţia “substanţelor componente” sau a particulelor care intră în componenţa apei. De aceea, este imposibil de făcut afirmaţii generale aplicabile pentru toate tipurile de apă.

Informaţia relevantă poate fi obţinută numai de la autorităţile de resort, în dependenţă de domeniul de aplicare/utilizare (autorităţile resurselor de apă, organizaţiile de protecţie a mediului înconjurător, serviciile comunale).
Substanţele nedizolvabile şi componenţii tulburi sau turbizi, de asemenea, pot apărea în compoziţia apei, conţinând particule mici în stare de suspensie care pot fi transportaţi prin sau cu apa.

Cantităţi mai mari de turbizi pot fi găsite în apa de la suprafaţă în rezultatul ploilor torenţiale când substanţele sunt spălate din bazinul de acumulare a apei într-un râu. Aceasta poate să producă mai multe consecinţe negative, cum ar fi pierirea peştilor dintr-un iaz, care nu este rezultatul unui comportament criminal.

Microorganisme
Toate apele conţin un număr mare de microorganisme şi virusuri. În caz de necesitate identificarea prezenţei microorganismelor trebuie să fie efectuată de laboratoare profesioniste cu specialişti calificaţi şi versaţi în domeniul dat.

În afară de alge şi bacterii , patogenii transportaţi de apă prezintă o preocupare deosebită. Aceşti patogeni pot include, spre exemplu, bacili care cauzează astfel de maladii, cum ar fi holera, tifosul, dizenteria bacteriană, hepatita, dizenteria amebică, tuberculoza şi legioneloza.

Când vorbim despre apă potabilă este foarte important să ţinem cont de bacteriile ce pot fi prezente în masele fecale (denumită - coliform bacteria). Aceste substanţe pot penetra apa din mai multe surse, inclusiv scurgerea treptată a maselor fecale în acviferele subterane sau eliminarea lor directă în apele de la suprafaţa solului, care sunt legate de suprafeţele la care se produce apa potabilă.

Substanţele introduse de om
Utilizarea diverselor tipuri şi mase de apă, fie în calitate de sursă potabilă, fie în scopuri industriale sau ca spaţii (bazine) de scăldat poate duce la poluarea apei de către om. Caracterul acestor infiltrări depinde de forma concretă de utilizare .

Tipuri de poluanţi, căile posibile de distribuire şi consecinţele pentru starea ecologică.De regulă, poluarea apei (inclusiv a maselor de apa de la suprafaţă şi celor subterane) este rezultatul activităţii fiinţelor umane (a omului), cu excepţia cazurilor când poluarea mediului înconjurător este consecinţa dezastrelor naturale sau furtunilor de mare.

Poluarea are loc mult sau mai puţin intenţionat, sau poate fi rezultatul unor accidente. În majoritatea sistemelor ecologice unele nivele de poluare sunt admisibile în conformitate cu normele stipulate în regulile de certificare, legile şi regulamentele privind mediul înconjurător. Însă dacă sursa recunoscută de poluare a apei totuşi produce un impact vădit asupra stării mediului înconjurător sau se dovedeşte a fi excesivă, atunci ea poate fi considerată drept o încălcare a legilor şi regulamentelor aplicabile, şi astfel de cazuri devin obligatorii pentru investigare.

În multe cazuri poluarea lacurilor, iazurilor şi fluviilor se observă deodată, spre exemplu, după schimbări în culoare sau după nebulozitate, miros sau cazuri de pierire abundentă a peştilor, etc., pe când poluarea apelor subterane nu poate fi depistată tot atât de uşor (poluare în rezultatul păstrării materialelor la aer liber sau neprotejat; utilizării incorectă a fluizilor, cum ar fi combustibilul sau alte substanţe solubile; prezenţa terenurilor sau regiunilor insuficient de asfaltate; scurgerii substanţelor dăunătoare din instalaţiile de producţie şi transmitere; infiltrării cu ape reziduale în rezultatul lipsei unui sistem necesar de drenaj şi asanare, etc.).

Utilizarea apei şi eliminarea/prelucrarea apei reziduale (cea ce se numeşte gestionarea resurselor de apă) trebuie să fie efectuată cu ajutorul celor mai moderne tehnologii, astfel încât şi după scurgerea apelor reziduale sau uzate să se asigure posibilitatea extragerii şi utilizării în mai multe scopuri a “apei afectate” de către oamenii, care trăiesc mai la vale de bazinul de apă, dar numai cu condiţia aplicării tehnologiilor respective de prelucrare a acestei ape.

Principiului general prevede că din punct de vedere tehnic şi economic, indiferent de situaţie, mai bine ar fi ca apa reziduală sau uzată să fie supusă unei prelucrări primare la punctul ei de origine sau să se evite scurgerea ei în straturile subterane, astfel asigurând posibilitatea utilizării ulterioare a apei de către alţi utilizatori.

Plus la branşamentul apei reziduale menajere, rămase neprelucrate sau prelucrate insuficient, mai apar cazuri de contaminare ilicită a apei după utilizarea ei în scopuri comerciale, fără aplicarea tehnologiilor de prelucrare a apei, sau, dat fiind lipsa instalaţiilor respective de prelucrare din cauza inexactităţilor în infrastructura respectivă sau a deciziilor individuale neargumentate bazate pe nişte eventuale avantaje, care ar putea fi obţinute în rezultatul eşecului intenţionat de operare a acestor instalaţii de purificare, precum şi în urma prelucrării insuficiente sau neinstalării unor astfel de echipamente.

Astfel de cazuri de încălcare a normelor legislative cer luarea unor măsuri de rigoare din partea organelor de drept.Urmează o tabelă, ce ilustrează diverse situaţii tipice în legătură cu poluarea apei, ce au fost depistate în ţările industrial dezvoltate. Este imposibil de prezentat un catalog universal aplicabil în orice situaţii cu exemple concrete, descriind toate cazurile posibile sau enumerând toate problemele cu care se confruntă ţările în curs de dezvoltarea, dat fiind lipsa informaţiei relevante despre caracterul exact al situaţiilor respective şi circumstanţelor locale.

De aceea, în cazul în care se poate atesta, bănui (presupune) sau identifica prezenţa încălcărilor prevederilor legislaţiei, ce reglementează utilizarea resurselor de apă devine foarte important să se asigure securitatea dovezilor colectate, iar măsurile aplicate ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles