Prezinta constructia discursului narativ prin referire la conceptele operationale

Trimis la data: 2009-05-06 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 793
Autor: Irina P. Dimensiune: 5kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Incipit reprezintă formula introductivă într-o operă literară, cu o anumită relevanţă artistică. De exemplu, incipitul nuvelei „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici: „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, că daca e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit” pune de la început textul sub zodia „epicului”, prin sfatul de natură morală conţinut de cuvintele bătrânei.

Finalul poate fi pus în “Moara cu noroc” în legatura cu incipitul, el are o valoare moralizatoare, nuvela încheindu-se în mod simetric tot cu vorbele bătrânei: “Simţeam eu că nu are să iasă bine; dar aşa le-a fost dată” (soarta ), demonstrând faptul că oamenii sunt sancţionaţi pentru încălcarea principiilor etice, prin destin.

Iar acţiunea nu face altceva decât să demonstreze adevărul acestor cuvinte, întreaga operă desfăşurându-se între aceste două norme etice. Căci lumea operei lui Slavici nu este a satului tradiţional, mai mult sau mai puţin idealizat, aşa cum apare în creaţiile unor autori precum Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Ion Agârbiceanu sau Gala Galaction.

Suntem în Ardeal, unde viaţa economică era mai vie, unde influenţa oraşului se simţea mai puternic şi în consecinţă şi felul de a fi al oamenilor începea să se schimbe. Nu pământul le este preocuparea de capetenie, pentru că puţini trăiesc din munca pământului, ci banul. Ei sunt mai cu seamă meşteşugari, preoţi, precupeţi sau negustori şi mai rar plugari, iar “Moara cu noroc” va prezenta chiar povestea celor care nu au ştiut să controleze raportul lor cu banul.

Tema o constituie consecinţele nefaste pe care lacomia pentru bani o are asupra individului, hotărându-i destinul pe măsura abaterilor de la principiile etice fundamentale ale sufletului omenesc. În “Moara cu noroc” Ghiţă este văzut într-o continuă dezumanizare, căzând în patima pentru bani, luând parte din ce în ce mai mult la afacerile necurate ale Samadâului, îndepartandu-se de soţie şi de copii, dorindu-şi chiar să nu mai fi avut familie pentru a se putea implica mai mult în castigul banilor pe căi necurate, minte, jură strâmb şi îşi aruncă soţia în braţele lui Lică, iar de aici până la a ucide nu este decât un pas, pe care îl şi face, omorând-o pe Ana. Se încalcâ astfel principiul fundamental al lui Confucius: omenia.

„Sancţionarea drastică a protagoniştilor e pe măsura faptelor săvârşite, lor lipsindu-le stăpânirea de sine, simţul măsurii şi cumpătul” (Pompiliu Marcea). Destinul tuturor celor care încalca normele etice în roman este aspru: Ana, căzând în braţele lui Lică, va fi omorâtă de propriul soţ, iar Lică, personaj malefic central, având “meritul” de a fi contaminat proprietarii Morii cu noroc, se sinucide izbindu-şi capul de trunchiul unui copac.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2017 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2017 Evaluare Nationala 2017 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK