Primele reforme grecesti

Trimis la data: 2004-12-18 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1815
Autor: Marta Popescu Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Problema cea mai stringentă constă în elaborarea unor legi scrise,punându-se capăt abuzurilor aristocraţiei. O primă reformă,care transmisese sarcina aceasta unui număr de 6 tesmoteţi,dă greş. După tentativa lui Cilon,care încearcă să pună mâna pe Acropole şi să instaureze tirania la Atena,dar întâmpină rezistenţa victorioasă a arhontelui Megacles,din familia Alcmeonizilor,tensiunea se menţine la o cotă maximă în oraşul învrăjbit,şi lui Dracon i se încredinţează misiunea de a trece legile în scris (621).

Reformele Greciei Antice

Era reformelor: Dracon şi Solon

Problema cea mai stringentă constă în elaborarea unor legi scrise,punându-se capăt abuzurilor aristocraţiei. O primă reformă,care transmisese sarcina aceasta unui număr de 6 tesmoteţi,dă greş. După tentativa lui Cilon,care încearcă să pună mâna pe Acropole şi să instaureze tirania la Atena,dar întâmpină rezistenţa victorioasă a arhontelui Megacles,din familia Alcmeonizilor,tensiunea se menţine la o cotă maximă în oraşul învrăjbit,şi lui Dracon i se încredinţează misiunea de a trece legile în scris (621). Nu cunoaşte bine decât legislaţia sa în legătura cu uciderile: de-acum încolo pricina se judecă în faţa Areopagului , în cadrul unui adevărat proces,prezidat de rege,sau înaintea tribunalului Efeţilor,sustrăgându-l astfel pe criminal vendetei clanurilor,între acestea şi cel învinuit întrerupându-se statul în calitate de arbitru suprem. În pofida severităţii pedepselor prevăzute (care a făcut ca adjectivul draconic să fie sinonim cu implacabil),se discern principiile unui drept mai uman,deoarece se diferenţiază diferitele tipuri de ucideri.
Dar cauza profundă care provoacă tensiunea socială este inegalitatea repartiţiei proprietăţii funciare. Numai Solon,însărcinat,în urma unui acord unanim,să restabilească ordinea în oraş (594/593),îndrăzneşte să atace problema respectivă în mod direct. Prin seisahteia(reducerea poverii),măsură revoluţionară ale cărei amănunte sunt incomplet cunoscute,Solon suprimă arestarea pentru datorii,pedeapsă căreia îi căzuseră victime atâţia oameni nevoiaşi,reduşi la sclavie de către marii proprietari; eliberează şerbii şi „mănosul pământ al patriei”din care smulge bornele ipotecare. Este prima dată când,în lumea greacă,se ia o măsură atât de îndrăzneaţă,făcând ca,în mod complet deliberat,interesele statului să treacă înaintea celor particulare,ale marilor proprietari în cazul de faţă,deposedaţi de samavolnicele lor achiziţii din ultimele decenii. Hectemorii dispar,repuşi,fără îndoială,în posesia propriilor lor bucăţi de pământ.

Solon îi favorizează de altfel pe ţărani măsuri de mai mică importanţă:instituie prime pentru capturarea lupilor,încurajează săparea puţurilor,îi ajută pe cei ce vor să extindă plantaţiile de arbuşti,singurele capabile de un randament satisfăcător,având în vedere solul sărac al Aticii,şi interzice în mod special tăierea măslinilor. Impetuoasa lui solicitudine faţă de ţărani duce la un nou echilibru social,bazat pe solidaritatea unei clase de mijloc construită din proprietari mici şi mijlocii,care va dăinui până spre mijlocul secolului al V-lea.
Sprijină în egală măsură evoluţia care se întrezărea în domeniul artizanatului şi în comerţ. Fixează în mod definitiv măsurile de capacitate,medimnul pentru cereale,metretul pentru lichide. Atena,care nu bătuse până atunci monedă,face mari progrese în acest domeniu. De-acum înainte,renunţând la etalonul enginetic care o punea sub directa dependenţă a acestor opulente vecine,Egina sau Megara,Atena bate piese de argint de un excelent titlu,mulţumită bogatului minereu din filoanele muntelui Laurion,după etalonul Eubeei,mai uşor,realizând în acelaşi timp o devalorizare de aproximativ 27%.
Solon transformă în acelaşi timp şi instituţiile politice. Foloseşte o împărţire anterioară în 4 clase potrivit veniturilor pe care le aduce pământul:pentacosiomedimni(un venit anual mai mare de 500 medimne sau metrete),cavaleri(între 500 şi 300),zeugiţi(între 300 şi 200),teţi(sub 200),care îi serveşte la împărţirea onorurilor şi a sarcinilor după ceea ce se socotea pe atunci echitate,adică după avere,mai precis bunuri funciare. Magistraţii sunt aleşi din primele trei categorii,arhonţii şi vistiernicii din cea dintâi;dar toţi cetăţenii inclusiv teţii,fac parte din adunare. Primele două clase îşi fac serviciul militar la cavalerie,a treia la infanteria grea a hopliţilor,a patra în mod excepţional la infanteria uşoară sau marină. Cei mai de seamă dintre magistraţi rămân în continuare arhonţii,care alcătuiesc de-acum înainte un colegiu de 9 membri,incluzând,pe lângă arhonte,rege şi polemarh,şi pe cei 6 tesmoteţi.
Dar adevărata originalitate a lui Solon constă în faptul că a creat pe de o parte un nou consiliu de 400 de membri,aşa numita bule,însărcinat să pregătească şedinţele ecclesiei,şi care încetul cu încetul va submina prerogativele Areopagului;iar pe de altă parte,un tribunal cu adevărat popular-deoarece membrii săi sunt aleşi din toate cele patru clase -,Heliaia,care va deveni treptat-treptat singura instanţă alături de vechile tribunale de sânge.
Nu este nici o îndoială că Solon a încercat să stabilească un echilibru între nobili şi demos. El însuşi,în Elegiile sale,insistă asupra rolului de arbitru imparţial şi dezinteresat. Solon nu are nimic dintr-un democrat luat în înţelesul ulterior al cuvântului,dar întâmplarea face ca în reformele de care şi-a legat numele se află în germene trăsăturile caracteristice ale viitoarei democraţii.
PERICLE
Provenind din nobila familie a Alcmeonizilor,Pericle ia lecţii de la Damon din Oa, care îi sugerează instituirea mistoforiei,şi de la Anaxagoras,profetul lui Nous,Raţiunea care pune ordine în haosul originar. Puternica şi nobila-i personalitate este redată în admirabilul bust al lui Cresilas,care îl înfăţişează în calitate de strateg,cu fruntea înaltă,privirea plină de gravitate,trăsăturile fine,puţin trufaş poate. Căci democratul acesta nu iubeşte mulţimea;vorbeşte rar în Eclesia şi numai în împrejurări de mare importanţă,pentru a stimula sau a calma poporul;preferă tovărăşia Aspasiei,învăţata milesiană,şi a unui grup de prieteni din care fac parte oameni de litere,artişti şi gânditori:Protagoras,Hipodamos,Fidias,Herodot,Sofocle.
Cu desăvârşire stăpân pe el,Pericle nu surâde niciodată,şi nu a plâns decât de două ori în toată viaţa,dar sentimentele delicate,tandre mai bine zis,nu-i sunt necunoscute:pentru el anul în care oraşul este văduvit de tinerii soldaţi morţi în război este „anul care şi-a pierdut primăvara”;o iubeşte pe Aspasia cu o dragoste profundă,ce uimeşte sau scandalizează acea lume care favorizează legături de cu totul altă natură. Are o inteligenţă lucidă:concepe un sistem politic de mare amploare pe care încearcă să-l pună în practică,în loc să se mulţumească,aşa cum au făcut mai târziu atâţia alţi demagogi,cu improvizaţii de moment,şi merită,de asemenea,calificativul de înţelept,pe care i-l dă Aristotel. Demos-ul este sensibil la energia de care Pericle să de dovadă atunci când se află în fruntea expediţii militare,cât şi la tribună,la incomparabilul prestigiu al inteligenţei sale,la vocea care i-a adus porecla de Olimpianul,ca şi la elocvenţa sa. Suprema glorie a lui Pericle constă în faptul că a dominat Atena timp de aproape 30 de ani,reales strateg în mod constant 15 ani la rând(443/442-429/428),deţinând o putere la fel de mare ca,odinioară,tiranul Pisistrate,dar nepăşind niciodată limitele legalităţii.
Zadarnic ia în derâdere Cratinos „craniul ca o ceapă de apă”al lui Pericle, „cel mai mare dintre tirani”,sau o hărţuieşte pe Aspasia, „concubina cu ochi de căţea”. Zadarnic încearcă duşmanii să-l atingă în mod indirect intentând procese prietenilor săi,înainte de a îndrăzni să-l aducă chiar pe el în faţa justiţiei. De la înălţimea staturii sale,Pericle domină un secol care-i poartă pe bună dreptate numele. Sigur,concepţiile lui sunt în mod necesar foarte deosebite de ale noastre. Am menţionat deja cât de egoistă era această democraţie ,care îşi bazează libertatea şi bogăţia pe aservirea şi exploatarea aproapelui. Trebuie adăugat că regimul instituit de Pericle nu este,în multe ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles