Procesul bugetar in Romania

Trimis la data: 2005-10-16 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 54 Nota: / 10 Downloads: 23
Autor: Octavian Dimensiune: 144kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Procesul bugetar in Romania - Din punct de vedere al conţinutului economic=relaţii economice băneşti ce apar în procesul repartiţiei valorii nou create (venitului naţional) datorita constituirii şi repartizării de fonduri centralizate (la şi de la dispoziţia statului şi a unităţilor administrativ teritoriale) pt. a satisface nevoi generale publice la nivel central şi local.

Din punct de vedere al instrumentelor economico-financiare de acţiune=balanţe financiare operative unde relaţiile specifice se regăsesc sub forma de indicatori ai finanţelor publice, separat, pentru venituri şi separat, pentru cheltuieli.

În planul interacţiunii dintre cele două poziţii de abordare a bugetelor publice se poate afirma existenţa unor raporturi de determinare şi de influenţare cu consecinţe în circulaţia şi administrarea banului public generat de nevoi, cerinţe şi trebuinţe ale colectivităţilor umane aflate în anumite situaţii de ordin social, economic, cultural, educativ etc.

Din punct de vedere al relaţiilor economice specifice=fac parte din baza economică a societăţii şi determină structura şi configuraţia balanţelor financiare operative unde, sunt concretizate sub forma de venituri şi respectiv de cheltuieli.

Ca balanţe financiare pot influenţa relaţiile specifice producând modificări în cadrul acestora. Relaţiile bugetare concretizate în indicatori de venituri şi indicatori de cheltuieli în balanţe financiare se produc între stat şi unităţile administrativ teritoriale, pe de o parte, şi „partenerii” lor pe de altă parte adica agenţii economici (societăţi comerciale, regii autonome, organizaţii cooperatiste etc), instituţiile publice şi populaţia (potrivit cu o anumită structură socio-demografică).

Implicarea în gestiunea banului public revine instituţiilor statului specializate în acest sens şi celor care au calitatea de contribuabili sau pe cea de consumatori de fonduri publice stabilindu-se răspunderi şi competenţe, în timp şi spaţiu, pe tot traseul mijloacelor băneşti reflectat cu ajutorul bugetelor publice.

1.2. Cadrul principal de acţiune şi implicare în procesul bugetar
1.2.1. Principii şi reguli bugetare
PRINCIPIILE BUGETARE:

UNIVERSALITĂŢEA BUGETARA=atât veniturile cât şi cheltuielile se includ în totalitate în bugetele publice şi sunt redate în sume brute.
NEAFECTAREA VENITURILOR BUGETARE=este principiu distinct care prevede ca veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepţia donaţiilor şi sponsorizărilor, care au stabilite destinaţii distincte.

PUBLICITATEA=este prezenta în legislaţia specifica pentru care se foloseşte sensul de transparenta a sistemului bugetar prin: dezbaterea publica a proiectelor de buget (cu prilejul apariţiei acestora); dezbaterea publica a conturilor generale anuale de execuţie a bugetelor; publicarea acestor normative de aprobare a bugetelor şi conturilor anuale de execuţie a acestora în Monitorul Oficial; mijloacele de informare în masa, pentru difuzarea informaţiilor asupra conţinutului bugetului (cu excepţia informaţiilor şi documentelor nepublicabile, prevăzute de lege).

UNITATEA BUGETARA=indicatorii bugetari de venituri şi de cheltuieli sunt cuprinşi într-un singur document pentru a se asigura utilizarea eficientă şi monitorizarea fondurilor publice.Veniturile reţinute şi utilizate în sistem extrabugetar sub diverse forme şi denumiri, se introduc în bugetul de stat, urmând principiile şi regulile acestuia, cu anumite excepţii (veniturile proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale etc.).Veniturile şi cheltuielile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic şi ale Fondului special al drumurilor publice se introduc în bugetul de stat ca venituri şi cheltuieli cu destinaţie speciala

ANUALITATEA=veniturile şi cheltuielile bugetare sunt aprobate prin lege pe o perioadă de un an care corespunde cu exerciţiul bugetar.Toate operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate în cursul unui an bugetar, în contul unui buget, aparţin exerciţiului corespunzător de execuţie a bugetului respectiv.

SPECIALIZAREA BUGETARĂ=Veniturile şi cheltuielile se înscriu şi se aprobă în buget pe surse de provenienţă şi respectiv pe categorii de cheltuieli, grupate după natura lor economica şi destinaţie potrivit cu subdiviziunile clasificaţiei bugetare.

UNITATEA MONETARA=Toate operaţiunile bugetare sunt exprimate în monedă naţională.

REGULILE BUGETARE
• apar în legea organică (a Finanţelor publice) cu referire la următoarele: cheltuieli; limite de micşorare a veniturilor şi majorare a cheltuielilor.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK