Procesul de globalizare in Romania

Trimis la data: 2008-03-06 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Doriana Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Procesul de globalizare in Romania
Omenirea este confruntată cu o serie de probleme şi presiuni a căror soluţionare cere atenţie, gândire şi acţiuni concret, la scară naţională şi internaţională. Globalizarea este modalitatea sau sistemul de receptare şi abordare pe termen lung a marilor probleme contemporane, determinate de interacţiunea multiplelor procese şi fenomene economice, tehnice, politice, sociale, culturale şi preconizarea soluţionării lor într-o largă perspectivă de către comunitatea internaţională. Abordarea globalistă în domeniul economico – sociale a fost iniţiată de CLUBUL DE LA ROMA, organism apolitic, fondat în anul 1968, pentru care problematica mondială a devenit o preocupare emblematică. Au fost publicate o serie de rapoarte:

Referat despre Procesul de globalizare in Romania
- „Limitele creşterii” - 1972, „Omenirea la răspântie” - 1974, „Restructurarea ordinii internaţionale” – 1976, „Hrană pentru 6 miliarde” – 1983, „Revoluţia desculţilor” – 1985.
- „Prima revoluţie globală” – 1992 lucrare concepută de doi mari economişti ALEXANDER KING şi BERTRAND SCHNEIDER. Acest raport arată procesul dezvoltării globale şi enumără măsurile de politică economico – sociale ce se impun pentru asigurarea perspectivei globale a lumii.

Problemele omenirii sunt aspecte fundamentale ale vieţii fără soluţionarea cărora nu sunt posibile progresul şi bunăstarea tuturor popoarelor. Istoria civilizaţiei umane evidenţiază faptul că problemele omenirii înainte de a fi rezolvate trebuie să fie descoperite, localizate în timp şi spaţiu, corect formulate cu ajutorul ştiinţei şi integrate într-o strategie realistă de dezvoltare.

Dintre problemele urgente şi permanente ale omenirii se pot enumera:
- sprijinirea dezvoltării continue a ştiinţei şi punerea cuceririlor ei în slujba îmbunătăţirii vieţii oamenilor;
- criza alimentară şi subdezvoltarea;
- degradarea mediului natural;
- creşterea rapidă a populaţiei;
- energia şi materiile prime;
- imensele cheltuieli militare;
- asimilarea oceanului planetar şi a cosmosului pentru progresul şi bunăstarea popoarelor;
- inflaţia şi crizele financiare – monetare şi economice;
- extinderea necontrolată a urbanizării;
- tranziţia la economia de piaţă a fostelor ţări comuniste.

Globalizarea acestor probleme pentru omenire se bazează pe unicitatea economiei mondiale şi este legată de faptul că apar, într-o anumită măsură, în aproape toate ţările, conţin elemente tehnice, social - economice, politice şi ecologice comune, se află într-o interacţiune permanentă şi tot mai puternică, determinând propagarea în lanţ a efectelor şi necesitând eforturi conjugate pentru rezolvarea lor.

Interdependenţa principalelor procese demografice, economice şi ecologice ce au loc într-o economie. Actualele tendinţe de creştere a populaţiei globului, producţia de armament, poluarea, industrializarea scăderea resurselor neregenerabile sau de epuizare vor continua în viitor şi se vor complica foarte mult. Evoluţia lor de până acum se înscrisese pe o curbă exponenţială ale cărei caracteristici de bază sunt rezultatele surprinzătoare determinate de timpul necesar dublării efectelor negative în lume.

Cunoaşterea acestor probleme grave cu care se confruntă omenirea, a cauzelor care le determină şi a efectelor lor directe şi propagate, în timp şi spaţiu, reprezintă o condiţie esenţială pentru a concepe şi înfăptui strategii şi măsuri cu caracter naţional, regional şi mondial care să permită, într-un viitor previzibil, depăşirea limitelor actuale ale factorilor de producţie într-un mediu de viaţă compatibil cu mediul natural. Cu cât gândirea şi acţiunea convergentă a popoarelor se vor angaja mai repede şi pe fond în această direcţie, cu atât şansele de succes vor fi mai mari.

Globalizarea are înclinaţia ca teorie şi ca fenomen de a augmenta aceste blocaje. În privinţa globalizării ne confruntăm ci percepţii trucate ideologizate, ale fenomenului, dar şi cu concepţii care fac regula înţelegerii, deşi sunt inadecvate, revolute sau pur şi simplu false. Globalizarea a ajuns să fie identificată cu universalizarea sărăciei, dependenţei, a criminalităţii. Nu este întâmplător faptul că înţelegerea globalizării este marginalizată în raport cu critica de respingere a sa. Înainte de toate omenirea ar trebui să accepte că schimbarea este chiar noul său mod de viaţă , apoi să vadă pas cu pas cum se produce această schimbare peste tot, de la obiceiuri şi obişnuinţe mărunte până la construcţii instituţionale.

Globalizarea riscă să fie luată drept o nouă socializare de astă dată la scară planetară. Economia se globalizează prin acţiunea agenţilor săi specifici, firmele cu alonjă globală, jucători ai pieţelor globale – efect al convenţiilor comerciale. Globalizarea pare un studiu de integrare al economiei mondiale doar pentru cei care se cramponează de stat ca actor al pieţei globale şi de suveranitate ca matrice a identităţii teritoriale, etnice, culturale etc.. Esenţa globalizării ţine de asigurarea finalităţii sociale a economiei.

CRIZA ALIMENTARĂ ŞI SUBDEZVOLTAREA
Lipsa acută de alimente pentru o mare parte a populaţiei globului este cunoscută drept criza alimentară. În domeniul alimentaţiei publice, România a elaborat încă de la începutul lui 2001 o strategie care a acţionat pe linia modernizării, prelucrării şi producerii alimentelor, însă mai trebuie făcute eforturi considerabile în această ramură. În ceea ce priveşte calităţii alimentelor, lipsa resurselor care ar trebui alocate Agenţiilor Sanitar - Veterinare continua să fie un obstacol important.

Aceasta este o problemă profundă şi de lungă durată, se întâlneşte într-o economie subdezvoltată, caracterizată printr-o productivitate scăzută a exploatării agricole, rezultat al unui grad redus de înzestrare tehnică a muncii în toate sectoarele, a unei eficienţe necorespunzătoare în utilizarea factorilor de producţie în cadrul relaţiilor economice internaţionale. Chiar dacă producţia mondială creşte, producţia de alimente pe locuitor în ţările slab dezvoltate, abia dacă se menţine constantă, la un nivel deja necorespunzător.
După rapoartele ONU pentru alimentaţie şi agricultură, necesarul zilnic de proteine şi calorii nu este asigurat în marea majoritate a regiunilor globului.

Zonele în care se resimt lipsurile cele mai mari cuprind ţările din regiunea Anzilor, Africa şi Orientul Apropiat, şi ţările dens populate din Asia. În schimb în America de Nord, Europa Occidentală şi Japonia, consumul mediu de proteine şi calorii pe locuitor este cel mai ridicat.
Cauzele agricole cunoscute şi sub numele de crize ale vechiului regim economic, crize caracteristice economiilor predominant agrare, centrate pe producţie alimentară; crize de subproducţie agricolă ce apar sub incidenţa unor factori naturali climatici şi sociologici. Aceste crize agricole au efecte negative asupra întregii economii, scad veniturile agricultorilor şi nivelul lor de trai, se reduce consumul alimentar dar şi de produse manufacturate.

Preţurile produselor sunt ascendente, când nivelul recoltelor regresează. Crizele agricole de subproducţie se propagă asupra mediului urban; cresc cheltuielile pentru alimente în bugetul familiilor cu venituri medii şi inferioare mediei, care-şi reduc consumul şi creşterea de produse manufacturate, ca premisă pentru apariţia sau accentuarea supraproducţiei şi declanşarea de crize în sectoarele neagricole. Crizele agricole apar în economiile slab dezvoltate şi în cele cu exploatări agricole fărâmiţate, cu înzestrare tehnică şi metode agrotehnice rudimentare. Ele pot fi atenuate pentru diversificarea producţiei agricole, dezvoltarea transporturilor şi comerţului mondial cu produse agricole şi trecerea şa agricultura intensivă.

În ţările dezvoltate există premisele unor crize agricole de supraproducţie, fiind atenuate prin cumpărarea de către stat a surplusului şi prin promovarea unor practici de restrângere compensatorii a suprafeţelor. În prezent există mari surplusuri de produse agroalimentare în ţările dezvoltate cu o criză alimentară mondială. Potrivit unor studii, există o serie de factori, care frânează creşterea producţiei alimentare pe locuitor.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles