Proiect de interventie

Trimis la data: 2005-06-21 Materia: Diverse Nivel: Gimnaziu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 3613
Autor: Cosmin Fatu Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Proiectul propune integrarea socioprofesionala a unui numar de 18 tineri care au trait in institutii de ocrotire. Se stie ca, anual, aproximativ 90 de tineri parasesc institutia de ocrotire si aproximativ 60% dintre ei nu au nici un suport din partea familiei. Ei intampina mari greutati atunci cand doresc sa ocupe un loc de munca, sunt dezavantajati in gasirea unei locuinte, etc. Unii dintre ei prezinta mari riscuri de a ajunge in strada si, inevitabil, sa ajunga delincventi. De aceea, organizatia ,,…………………….” propune sa ajute acesti tineri pentru a-si dezvolta abilitatile de viata independenta, pentru a-si gasi un loc de munca, o locuinta pentru reducerea riscului de devianta sociala, etc.

Proiect de interventie

uncris12


Proiectul de integrare socioprofesionala
a tinerilor fosti institutionalizati

• Titlul proiectului :
Proiect de integrare socioprofesionala a tinerilor fosti institutionalizati
 • Organizatia initiatoare: Organizatia ,,……………………………..”, cu sediul in ………
 
Rezumat :
Proiectul propune integrarea socioprofesionala a unui numar de 18 tineri care au trait in institutii de ocrotire. Se stie ca, anual, aproximativ 90 de tineri parasesc institutia de ocrotire si aproximativ 60% dintre ei nu au nici un suport din partea familiei. Ei intampina mari greutati atunci cand doresc sa ocupe un loc de munca, sunt dezavantajati in gasirea unei locuinte, etc. Unii dintre ei prezinta mari riscuri de a ajunge in strada si, inevitabil, sa ajunga delincventi. De aceea, organizatia ,,…………………….” propune sa ajute acesti tineri pentru a-si dezvolta abilitatile de viata independenta, pentru a-si gasi un loc de munca, o locuinta pentru reducerea riscului de devianta sociala, etc.
Proiectul se deruleaza pe o perioada de 10 luni, incepand cu luna septembrie. Organizatia ,,…………………………” va pune la dispozitia proiectului trei apartamente. In prima luna a proiectului organizatia ,,………………………” va face selectia tinerilor care vor face parte din proiect. Tinerii vor fi recomandati in scris de catre directorii si asistentii sociali ai centrelor de plasament. Intervievarea candidatilor va fi organizata de catre personalul care va lucra in proiect. Tinerii selectati vor locui temporar in cele trei apartamente puse la dispozitia proiectului. Ei vor avea asigurate toate conditiile de trai, iar cheltuielile pentru intretinere, alimente, imbracaminte, transport, vor fi asigurate de organizatia ,,……………………………….”. Tinerii vor fi invatati sa se autogospodareasca, sa-si autoadministreze bugetul personal. In primele doua luni, asistentii sociali ii vor insoti pe tineri la cumparaturi, ii vor supraveghea sa-si gateasca singuri. Dupa aceasta perioada, in urmatoarea luna, vor primi bugetul personal pentru o saptamana si, incepand cu luna a IV-a, fiecare va primi bugetul bimensual. Cei care doresc sa urmeze cursuri de recalificare de scurta durata vor fi incurajati sa faca acest lucru in functie de aptitudini si de cererea de forta de munca existenta pe piata.
 
In momentul in care tinerii vin in proiect, ei trebuie sa aiba intocmite actele pentru ajutorul de somaj, aceasta pentru a avea dreptul sa participe gratuit la cursuri de recalificare si sa aiba un venit suplimentar. Pana Ia angajare, fiecare tânar este obligat sa depuna lunar intr-un cont personal, trei sferturi din valoarea ajutorului de somaj. Suma stransa pana la sfârsitul programului le va permite sa-si poata plati o gazda pe o perioada mai mare de timp. Dupa ce se vor angaja, ei vor depune in continuare in contul personal trei sferturi din salariu. Dupa luna a V-a, pentru cei care au urmat cursuri de recalificare se intensifica procesul de cautare a unui loc de munca. La doua luni dupa angajare, personalul programului va ajuta fiecare tanar sa-si gaseasca o locuinta legala. Asistentii sociali ii invata pe tineri cum sa se prezinte la un interviu, cum trebule sa isi intocmeasca un curriculum vitae, cum sa-si gaseasca o locuinta. Cele trei apartamente sunt situate in cartiere diferite ale orasului, iar in fiecare apartament locuiesc cate 6 tineri. Dupa ce tanarul si-a gasit un loc de munca, aproximativ dupa doua luni de Ia angajare, asistentul social il va ajuta sa-si gaseasca o locuinta cu 0 chirie de maximum jumatate din salariu. Fiecare tanar va participa la construirea propriului proiect personalizat de integrare; astfel, fiecare tanar va decide (si va fi ajutat sa decida) in ceea ce priveste propriul viitor. Dupa ce tanarul s-a mutat in noua locuinta, el va fi ajutat in continuare pana la terminarea programului (la finele celor 10 luni) ; organizatia va acoperi o parte din costul cazarii si al alimentelor, dupa care tanarul va primi servicii de urmarire timp de trei luni dupa incheierea programului.

Definirea problemei

Perioada de tranzitie a generat probleme de natura economica si sociala care au devenit cauze ale unor disfunctii in plan social; astfel, realitatea socioeconomica romaneasca, a determinat ca generatii intregi de tineri din centre de plasament sa fie nevoite sa se adapteze unor conditii improprii de integrare si dezvoltare personala. Incapacitatea pietei fortei de munca (destul de slaba in........) si refuzul comunitatii locale de a-i ajuta sa se integreze, au generat un fenomen care tinde sa ia amploare : „tinerii strazii".
In judetul ............ exista aproximativ 5.200 de copii institutionalizati repartizati in mai multe centre de plasament. In fiecare an un numar mediu de 90 de tineri trebuie sa paraseasca institutiile de ocrotire (centre de plasament) si nu exista prevederi legale speciale pentru aceasta categorie de populatie.
Dintre acestia, aproximativ 60% nu au sprijin din partea familiei de origine si prezinta dezavantaje reale in integrarea lor socioprofesionala. Anii petrecuti in mediul institulionalizat genereaza dependenta si habitusuri sociale neadaptate mediului in care vor trebui sa se integreze. Tinerii sunt expusi riscurilor de devianta sociala si sunt defavorizati in obtinerea unui loc de munca si a unei locuinte. In situatia in care nu se intervine pentru sprijinirea acestor tineri sa se integreze socioprofesional, exista riscuri de devianta si delincventa sociala, riscuri de inadaptare si marginalizare sociala. Proiectul urmareste sprijinirea acestor tineri si acompanierea lor pentru gasirea unui loc de munca, pentru dezvoltarea gradului de independenta si autonomie persanala, imbunatirea conditiilor de trai ale absolventilor, pentru evitarea si prevenirea accentuarii fenomenului „tinerii strazii", integrarea sociala prin integrare profesionala etc. Proiectul ofera sprijin tinerilor care au terminat in anul respectiv, pentru ca sansele de reusita sunt mai mari si se urmareste reducerea numarului de tineri ai strazii prin prevenirea ajungerii in strada a noi generatii.

Stabilirea grupului-tinta si a beneficiarilor

Tinerii care vor participa la proiect trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii :

a) sa nu aiba sprijin din partea parintilor, a familiei largite sau a altor persoane ori organizatii ;

b) sa fie absolventi ai unei firme de invatamant (profesional, liceal) in anul in care incepe derularea programului ;

c) sa detina un dosar complet, elaborat de institutia de provenienta, continand toate actele necesare pentru obtinerea ajutorului de somaj ;

d) sa fie recomandati de directorul si de asistentul social al unitatii din care provin

e) sa prezinte o fisa medicala intocmita de personalul medical al institutiei din care provin, care sa dovedeasca ca nu au boli transmisibile si ca nu sufera de vreo boala care-i impiedica sa lucreze ;

f) sa nu doreasca sau sa nu poata continua studiile ;

g) sa aiba un cont personal in care sunt depusi banii pe care-i primesc la parasirea institutiei de ocrotire ;

h) sa doreasca sa facl parte din proiect.

Beneficiarii directi : sunt 18 tineri care au terminat scoala si provin din centre de plasament din judelul ............
Beneficiarii indirecti : institutiile de ocrotire din judetul ........., firmele angajatoare, comunitatea locala.

Locul de desfasurare :

..................., jud. .................


Durata proiectutui

Durata de derulare a programului este de 10 luni, incepind cu luna septembrie.

Stabilirea obiertivelor

a) Integrarea sociala a tinerilor absolventi proveniti din centrele de plasament din judetul .......................
b) Sporirea sanselor pentru obtinerea unui loc de munca pentru categoria asistata.
c) Reconversia si reinsertia profesionala a tinerilor din proiect.
d) Diminuarea riscurilor de devianta sociala la care sunt expusi tinerii din grupul-tinta.
e) Diminuarea stresului dezinstitutionalizarii tinerilor care au petrecut o lunga perioada de viata in institutii de ocrotire. .
f) Oferirea unui model de integrare socioprofesionala ca rezultat al parteneriatului dintre ONG si DGPDC (Direclia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului).
g) Dezvoltarea abilitatilor de relationare sociala si a gradului de autonomie personala.


Etape in planificarea acitivitatilorActivitatea

Luna


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

1. Selectia si pregatirea personalului care va lucra in proiec
x
x

2. Selectia si identificarea grupului ...

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK