Psihologia personalitatii infractorului si a devierilor normativ-morale si comportamentale

Trimis la data: 2009-10-27 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 23
Autor: Andrei Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Psihologia personalitatii infractorului si a devierilor normativ-morale si comportamentale
„Paradoxul constă înfăptui că factorii ce stau la baza dezvoltării personalităţii nu pot fi uşor identificaţi. Personalitatea, precum şi individul,este un produs integral al proceselor ce stau la baza raporturilor sociale ale subiectului. Dar există o trăsătură distinctă a personalităţii. Ea este determinată de natura relaţiilor ce auformat-o: a relaţiilor sociale în care se implică doar omul în scopul unei realizări obiective". A. Leont'ev, Activitatea. Conştiinţa. Personalitatea, 7975.

Referat despre Psihologia personalitatii infractorului si a devierilor normativ-morale si comportamentale
1. Conceptul de personalitate în psihologia juridică
Psihologia juridică şi criminologia, ca şi psihologia generală şi cea socială, operează cu conceptul de personalitate, un construct pluridisciplinar.

Noţiunea de personalitate înglobează esenţa omului ca subiect si obiect al procesului social-istoric, un sistem de atribute biopsihosociale, structuri comportamentale, temperamentale, caracteriale, valori personale raportate la cele sociale, de care dispune o persoană. Deoarece în Codul Penal este utilizată noţiunea de „persoană", ţinem să precizăm că în ştiinţa psihologică şi în tratarea oferită în capitolul de faţă conceptul de „personalitate" implică si caracteristicile persoanei. •Ne referim la faptul că orice persoană, posedînd anumite particularităţi intelectuale, afective, volitive, caracteriale şi temperamentale, deosebindu-se de semeni şi fiind totodată asemănător cu ei, se prezintă şi ca o personalitate unică, organizată în conformitate cu capitalul ereditar şi influenţele mediului.

Personalitatea infractorului este caracterizată de o anumită motivaţie, aptitudini, pregătire şi orientare comportamentală — criminală, dirijîndu-se de modele comportamentale cu caracter antisocial. Psihologia juridică implică în aparatul conceptual noţiunea dată, examinînd-o într-un context special, cel al dramei judiciare. Cercetarea personalităţii personajelor din cadrul dat — a infractorului, martorului, victimei, precum si a agenţilor judiciari —, deşi ţine cont de modelele conceptuale, elaborate de psihologie în scopul definirii personalităţii şi stabilirii profilului ei, totuşi, recurge la unele scheme deosebite, acceptate în domeniul ştiinţelor speciale.

Deoarece pe parcurs ne vom opri în detalii la personalitatea tuturor participanţilor la drama judiciară, în capitolul de faţă ţinem să analizăm pe cît posibil de amplu doar personalitatea infractorului, caracterizată de o anumită motivaţie, aptitudini, pregătire şi orientare comportamentală — criminală, călăuzindu-se de modele comportamentale cu caracter antisocial. Necesitatea unei cercetări ample a personalităţii infractorului este condiţionată atît de sarcinile justiţiei (de descoperire, cercetare, sancţionare a infracţiunilor si orientare a activităţii spre profilaxia criminalităţii), cît şi de orientarea contemporană general-umană — spre umanism, armonizare a relaţiilor sociale, anihilare a factorilor distorsionanţi, provocatori de conflicte interpersonale şi intergrupale. S-a recurs la noţiunile de „personalitate infracţională" sau „personalitatea infractorului", spre deosebire de altă accepţiune — „personalitate criminală"1 — în scopul ajustării la terminologia folosită în Codul penal, în care se utilizează termenul de „infracţiune", nu de „crimă", si urmărind intenţia de lărgire a conţinutului conceptual.

Spre deosebire de noţiunea de „crimă", cea de „infracţiune", desemnînd un comportament ce atentează la prevederile legii, oferă posibilitatea unei diferenţieri a gravităţii faptei. Totodată, menţionăm că noţiunea de „personalitate infracţională" se referă nu la inculpat sau condamnat, ci la cea de „învinuit" care, în conformitate cu art. 42 al CPP, defineşte „persoana, faţă de care s-a dat... o ordonanţă de punere sub învinuire"2. Aceasta din cauza că personalitatea inculpatului şi a condamnatului care se manifestă în alt mod, în virtutea unor circumstanţe juridice deosebite, ţine de alte capitole, urmînd să fie analizată în continuare, însă e nevoie şi de o altă departajare, pentru evitarea confuziei terminologice.

Analiza persoanei unui singur infractor nu ne poate oferi informaţie suficientă, pentru a vorbi despre personalitatea infracţională. Profilul psihologic al persoanei este irepetabil, posedînd doar unele calităţi generale, determinate de apartenenţa la o anumită categorie socială sau de particularităţile organizării psihice. Anume aceste calităţi sînt puse în discuţie atunci cînd se recurge la noţiunea de „personalitate infracţională".

Cercetările contemporane ale personalităţii implicate în drama judiciară se referă la un şir de aspecte. Fireşte că cercetarea juridică a personalităţii infractorului, care o identifică cu infracţiunea şi se orientează spre cele patru componente ale ei — obiectul infracţiunii, cauzele obiective şi subiective si subiectul ei —, nu va oferi material suficient pentru înţelegerea deplină, atît a personalităţii infrac-rionale, cît si a persoanei concrete, acţiunile căreia au provocat cauza penală. Este nevoie de o tratare dinamică, ce ţine cont de geneza şi afirmarea personalităţii, mai productivă, de care sînt capabile alte ştiinţe — psihologia, sociologia, criminologia. Analiza personalităţii în cadrul acestor ştiinţe oferă cunoştinţe care permit elucidarea tuturor aspectelor comportamentului deviant.

Dacă facem o departajare a scopurilor pe care le rezolvă fiecare ştiinţă, cercetînd personalitatea infractorului, putem evidenţia următoarele:
1. Din punct de vedere juridic cercetarea personalităţii infractoriale se realizează în scopul:
— identificării subiectului infracţiunii;
— determinării strategiilor optimale, selectării metodelor şi tacticilor în vederea realizării unei cercetări reuşite a actului infracţional, stabilirii cauzelor obiective şi subiective ale infracţiunii, în centrul atenţiei aflîndu-se personalitatea celor implicaţi în cercetare: a infractorului, victimei, martorului;
— calificării juridice a actului infracţional, ţinîndu-se cont de toate cauzeleinterne psihologice şi externe obiective care 1-au provocat, de motivaţiasubiectului infracţiunii, rolul lui în cazul cînd este cercetată o crimă comisă în grup;
— sporirii ponderii implicării psihologice a cercetării penale şi a sancţiunii în reorientarea conştiinţei şi comportamentului persoanei învinuitului;
— determinării formelor optimale de resocializare şi recuperare socială a infractorului, stabilirii unui program individual, ţinîndu-se cont de calităţile personale.

2. Din punct de vedere psihologic cercetarea personalităţii infracţionaleare drept scop:
—desemnarea profilului psihologic al personalităţii infractorului, în care scop se recurge şi la o investigaţie a personalităţii victimei, martorului;
—stabilirea determinantelor sociale ale comportamentului personalităţii implicate în drama judiciară: al experienţei sociale şi al comunicării, locului persoanei în ierarhia statusurilor si rolului determinat de aceasta, al caracterului procesului de socializare si înglobare a normelor sociale, atitudinii faţă de valorile sociale, factorilor sociali care au contribuit la degradare etc.;
— identificarea factorilor psihici şi a rolului lor în comportament: a caracterului proceselor psihice şi a deformărilor, uneori patologice, a însuşirilor psihice ale persoanei cercetate;
— determinarea factorilor psihologici: a motivelor, scopurilor, atitudinilor, trebuinţelor, orientărilor.

Cercetarea personalităţii infractorului este o activitate complexă şi complicată, în profilul psihologic al oricăriu individ uman, implicat în infracţiune, se împletesc atît calităţi pozitive, cît şi calităţi care îi caracterizează apartenenţa la un anumit grup social, cel al infractorilor. Calităţile psihice ale oricărui om nu pot să-1 sortească fatal la realizarea rolului social de infractor. Dar există anumite particularităţi psihice, precum şi factori sociali, care îi determină profilul psihologic şi orientarea comportamentală.
Anume acestea sînt analizate atunci cînd vorbim de personalitatea infractorului.

V. Vasil'ev, cercetînd procesul formării personalităţii infracţionale4, menţionează rolul particularităţilor psihofiziologice — al tipului sistemului psihic, temperamentului, caracterului, cît şi al factorilor sociali, cu deosebire al celor care determină procesul socializării individului, în cercul cauzelor subiective ale infracţiunii autorul înscrie gîndirea şi conştiinţa, dominate de anumite reprezentări, contradictorii celor general-umane, orientarea socială, rezultată din trebuinţele, interesele şi motivaţia cu caracter antisocial.

E vădită orientarea cercetării personalităţii infractorului spre desemnarea corelaţiei dintre biologic şi social, acest proces examinîndu-se doar în dinamică: „în cadrul procesului de dezvoltare socială, de formare a personalităţii.

Studiul personalităţii infractorului oferă informaţie tuturor agenţilor judiciari, care

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles