Recenzie Libertate si dezvoltare - economia pietei libere

Trimis la data: 2010-01-20 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Yo_corinna Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Aceasta carte, “Libertate şi dezvoltare”, este scrisă de Leszek Balcerowicz, unul dintre politicienii şi economiştii din Europa de Est ce are la activ succese majore. Creşterea economică a Poloniei din ultimul deceniu al secolului XX reprezintă o consecinţă a planului de stabilizare şi transformare a economiei poloneze, plan realizat de Balcerowicz. Lucrarea “Libertate şi dezvoltare” este rezultatul unui studiu îndelungat al determinanţilor instituţionali ai dezvoltării, bazat pe cercetările autorului alături de o serie de eseuri apărute în publicaţii poloneze de renume.

“Libertate şi dezvoltare” reprezintă una dintre lucrările cele mai bune ale autorului. Aşa cum afirmă şi autorul în prefaţa cărţii, aceasta este consacrată problematicii libertăţii şi consecinţelor pe care le au diferenţele sau variaţiile libertăţii asupra dezvoltării, indeosebi asupra celei economice. Tema libertăţii economice este tratată aparent simplu, pe înţelesul tuturor, parcă pentru a fi accesibilă nu numai unui iniţiat, ci şi pur şi simplu individului, individul care, în esenţă, este de fapt fundamentul întregii teorii a libertăţii şi mai departe a libertăţii economice.

Libertatea economică, exprimată în primul rand prin forma de proprietate şi prin aria de cuprindere a pieţei libere, factori care depind de gradul de implicare al statului în economie este ţelul tuturor ţărilor dezvoltate, însă în primul rand al ţărilor care trebuie să depăşească moştenirea socialistă şi să ajungă să se dezvolte, concurenţial. Lucrarea începe printr-o temă centrală folosită îin diferite situaţii şi anume conceptul de libertate. Ca şi în cazul unor idei fundamentale, numeroase păreri despre conceptul de libertate sunt neclare.

Pentru a înţelege libertatea trebuie definită în raport cu omul ca individ, nu cu grupuri sociale tratate distinct de indivizii care le alcătuiesc. Practic, o viziune individualistă asupra libertăţii, corelată cu ideea de valoare atribuită individului uman ca unicitate. Referindu-ne la Polonia, putem observa că tradiţia poloneză se caracterizează prin lupta pentru libertatea naţională, adică pentru o libertate aparent colectivă. Insă, a existat un fel de individualism atata timp cat scopul ei era ca măcar unii dintre membrii societăţii poloneze să obţină o mai mare libertate.

Gradul de libertate poate fi mare sau mic. Referitor la gradul de libertate optim, la nivel general, se observă că libertatea optimă nu este şi libertatea maximă, ceea ce ar însemna acceptarea oricăror comportamente individuale, inclusiv cele care incalcă libertatea altora. Liberalismul oferă un criteriu valabil pentru stabilirea limitelor acestei libertăţi: respectarea libertăţii celorlalţi.
In relaţia “individ-stat”, libertatea devine o problemă. In esenţă, în concepţia generală, statul este o structură puternică, ce are scopul de a apăra o libertate individuală, iar intervenţia statului este permisă numai în cazul în care doreşte apărarea acestei libertăţi. Pentru ca acestea să fie respectate, Constituţia trebuie să conţină prevederi capabile să preîntampine orice îincercare a statului, ca entitate, să încalce libertatea individuală.

In ultimele decenii, a fost atins idealul de libertate garantată prin lege şi egală pentru toţi, componentă fundamentală a idealului liberal intitulat “egalitatea şanselor”. La baza tuturor libertăţilor se află libertatea persoanei şi apoi libertatea economică. Conceptele de proprietate şi libertate sunt corelate ontologic. Conform raporturilor dintre societate şi stat există sisteme democratice şi sisteme nedemocratice, de tip autoritar. In sistemele democratice reprezentanţii puterii de stat sunt aleşi prin alegeri corecte, organizate şi desfăşurate periodic. In sistemele nedemocratice accesul la putere se face prin lovituri de stat sau luptă pentru putere între membrii aparatelor birocratice de partid şi de stat. Capitalismul poate să coexiste atat cu sisteme politice democratice, cat şi cu nedemocratice, pe cand socialismul nu poate coexista decat cu sisteme nedemocratice.

Piaţa economică poate funcţiona mai bine chiar dacă fiecare din cei ce participă la ea nu dispune de informaţii corespunzătoare cu privire la ansamblul proceselor economice. Democraţia în sine, prin însăşi modaliatea de a alege reprezentanţii puterii în stat, nu asigura dezvoltarea şi creşterea eficienţei economice. Un sistem adecvat de partide politice este o masură de prevedere necesară. Pornind de la conceptul de libertate, autorul trece in revistă o multitudine de aspecte economice care, fără libertate în sine nu pot evolua firesc,corect, astfel încat să conducă la o dezvoltare economică sănătoasă.

Dezvoltarea economică poate fi definită ca un proces ce are drept rezultat creşterea sistematică a productivităţii muncii sau creşterea numărului de locuri de muncă productive. Bazele dezvoltării rapide sunt asigurate atunci cand există: stabilitate macroeconomică, piaţă liberă şi concurenţială, economie preponderent privată, orientare către lumea exterioară, un sistem funcţional de instituţii financiare şi bancare, o piaţă a muncii elastică şi relaţii de muncă propice, o proporţie relativ scăzută a impozitelor şi a cheltuielilor bugetare în raport cu venitul naţional şi de asemenea o condiţie necesară stabilitatea politică.

In lumea contemporană sarcina fundamentală a autorităţilor monetare este să desfăşoare o politică monetară capabilă să împiedice creşterea excesivă a cantităţii de monedă, care ar putea accelera radical ritmul inflaţiei, ameninţant cu hiperinflaţie. Economia de piaţă manifestă tendinţa către oscilaţii periodice ale activităţii economice, oscilaţii ce se reflectă la nivelul ocupării forţei de muncă şi, în consecinţă, la nivelul şomajului. Cauzele acestor oscilaţii constituie una din problemele centrale ale ştiinţelor economice. Piaţa există atunci cand producătorii şi cumpărătorii bunurilor dispun de un grad mare de libertate şi cand, prin urmare, oferta, cererea şi preţurile bunurilor se pot forma în mod liber.

Referitor la intervenţia statului, factorul care generează cel mai adesea structuri de tip monopolist nu este piaţa liberă, ci statul însuşi, care intervine sub influenţa unor grupuri de presiune sau pe baza unor informaţii greşite. O asemenea intervenţie deformează piaţa şi elimină concurenţa, introducand restricţii la import şi limitand numărul de producători indigeni prin licenţe şi aprobări inutile, sau prin transferul dreptului de control asupra accesului la piaţă către organizaţiile care îi reprezintă pe producătorii deja activi în piaţă. In concluzie, intervenţia statului asupra dezvoltării economice este, din păcate, cel mai adesea nefavorabilă. In cazul unei crize financiare, preţul plătit de societate se poate măsura în caţiva ani de dezvoltare economică.

Creşterea impozitelor duce la scăderea eficienţei economiei şi a şanselor oamenilor săraci să ajungă la bunăstare economică.
Creşterea economică depinde de ritmul în care sporesc resursele productive şi de ritmul de creştere a eficienţei acestor resurse, atat a celor acumulate anterior, cat şi a celor obţinute in perioada de creştere. Capitalul productiv poate fi înţeles în sens mai larg sau în sens restrans. Investiţiile trebuie să fie finanţate, din acumularea acelei părţi a veniturilor relizate în ţara care nu este destinată consumului. Ele pot proveni şi din străinătate. Creşterea eficienţei capitalului productiv se manifestă atunci cand fluxul veniturilor reale (obţinute după scăderea factorului inflaţie), create cu ajutorul acestuia, se măresc mai repede decat capitalul însuşi. Referitor la cazul “tigrilor asiatici”, principala lor particularitate constă în aceea că au reuşit să combine acumulări şi investiţii foarte mari cu un ritm accelerat şi constant de creştere a eficienţei capitalului productiv.

Economia socială de piaţă poate fi redusă la două principii fundamentale:
- politica globală de creare a condiţiilor instituţionale şi monetare necesare manifestării iniţiativei private şi a pieţei libere primează asupra intervenţiei specifice statului;
- dezvoltarea primează asupra redistribuirii.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles