Redactarea lucrarii de licenta

Trimis la data: 2005-09-22 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Cristiana Dinu Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Redactarea lucrarii de licenta"
Să vă înveţe să scrieţi despre munca voastră. Să vă înveţe să formulaţi o documentaţie tehnică de o manieră profesionistă. Să vă înveţe să căutaţi prin literatura de specialitate sau pe internet alte abordări pe aceeaşi temă. Să vă înveţe să prezentaţi o problemă de la scop la soluţie. Să vă înveţe să vă exprimaţi în scris de o manieră riguroasă. Un document scris este unul care rămîne şi poate fi oricînd consultat şi criticat. De aceea reflectaţi de 10 ori şi scrieţi o singură dată.
"Redactarea lucrarii de licenta"

"Redactarea lucrarii de licenta"
Nu în ultimul rînd o teză reprezintă şi un certificat pentru Facultatea care te-a format că aţi ajuns la maturitatea necesară pentru a începe o carieră profesională ori ştiinţifică. Este un document cu valoare de atestare, care se păstrează şi care poate să probeze, în anii ce vin, că diploma care vi s-a eliberat este reală şi nu măsluită.

"Redactarea lucrarii de licenta"
Cînd încep să scriu la teză şi în ce ritm lucrez la ea?

Începeţi să lucraţi la teză cu mult înainte de prezentare. Cel mai bine e ca în perioada în care lucraţi la program, în care acumulaţi ori triaţi date, în care citiţi ce au făcut alţii şi încercaţi să sistematizaţi, să faceţi note. Acestea le puteţi strînge într-un număr de dosare egal cu numărul capitolelor lucrării, pe fiecare dosar înscriind titlul capitolului.

"Redactarea lucrarii de licenta"
În felul acesta, cînd vă hotărîţi să treceţi la operaţia de redactare a tezei, în locul unei operaţii de compunere, de creaţie, anevoioasă şi supusă riscurilor, veţi avea de făcut mai mult una de triere, de organizare şi interpretare, de reformulare a materialelor adunate. Tot adunînd note, concepţia unui capitol se va forma de la sine. La un moment dat vă va fi astfel uşor să detaliaţi pe coperta dosarului conţinutul capitolului.

"Redactarea lucrarii de licenta"
Notînd, cu gîndul la lucrare, încă din perioada în care lucraţi la program, face scrierea mai uşoară pentru că totul este încă proaspăt în minte. Mai mult, în această fază se pot semnala greutăţi, inconsistenţe, cazuri ce nu pot fi luate încă în considerare din cauza unor limitări teoretice ale abordării pe care o dezvoltaţi, frînturi de demonstraţie, chiar dacă acestea vi se par atunci evidente.

Mai tîrziu, s-ar putea să rămîneţi cu amintirea că sînt evidente dar să nu mai înţelegeţi de loc de ce ele sînt atît de evidente . De asemenea puteţi nota, într-un limbaj simplificat, algoritmi ce vi s-au părut interesanţi în momentul în care i-aţi construit.

Vă propun un experiment. Faceţi un efort şi scrieţi, acum, mîine ori poimîine, o bucată dintr-un capitol, poate chiar un capitol întreg. Unul despre care aveţi o imagine clară despre cum trebuie să arate, ce trebuie să conţină. Puneţi-l apoi deoparte şi nu vă mai atingeţi de el o lună.

Citiţi-l apoi după o lună. Pariez că unele exprimări vă vor părea străine, ca şi cînd n-ar fi fost scrise de dumneavoastră, unele străine în bine, altele în rău, şi cu siguranţă veţi simţi nevoia să formulaţi altfel unele pasaje, ca să nu spun nimic de conţinut. De aceea un proces de scriere trebuie să fie unul de durată. O carte, ori o teză scrisă pe nerăsuflate este de cele mai multe ori una slabă. Desigur, nu neg că puteţi avea o inspiraţie divină care să vă facă să lucraţi demenţial şi să daţi gata într-un timp record lucrarea. Dar n-o publicaţi a doua zi.

Lasaţi-o la dospit un timp. Ocupaţi-vă în timpul ăsta de altceva, eventual luaţi-vă un concediu. Cînd veţi reveni veţi fi surprins să vedeţi cît de mult veţi dori să modificaţi la textul iniţial. Cu siguranţă că mintea noastră are o inerţie care face ca anumite lucruri să fie trecute cu vederea. Recuperarea acestor scăpări poate fi făcută fie dînd manuscrisul unui coleg, fie lăsîndu-l deoparte un timp.

Lucrul la o teză este un proces care doar rareori seamănă cu cel al scrierii unui roman. Un roman se scrie pagină cu pagină, într-o manieră incrementală, probabil în paralel cu finisarea textelor deja scrise. Scrierea unei teze este un proces neliniar şi uneori chiar iterativ. Cineva a spus că o carte, şi deci şi o teză se scrie începînd cu capitolul unu.

Apoi se reface acest capitol şi se scrie capitolul 2. După ce capitolul 2 a fost scris, e posibil ca viziunea asupra capitolului 1 să se fi modificat oarecum. Ca urmare se reface capitolul 1 şi în consecinţă şi capitolul 2. Apoi se scrie capitolul 3. Odată acesta scris, se refac capitolele 1, apoi 2, apoi 3, ş.a.m.d.

Ce trebuie să conţină o lucrare?
O regulă adesea bună de urmat este regula IMRAD :
I - Introducere (Introduction)
M - Metode (Methods)
R - Rezultate (Results)
A (and)
D - Discuţii (Discussion)

Cum se scrie o introducere?

Introducerea este o parte foarte importantă a unei lucrări ştiinţifice şi cu siguranţa partea cea mai importantă dintr-o lucrare de diplomă. Pentru că ea trebuie să se constituie într-un rezumat al întregului conţinut al lucrării. Sînt recenzori care nu trec niciodată de introducere, restul fiind doar o răsfoială. Puteţi cîştiga un cititor sau îl puteţi alunga după modul în care scrieţi introducerea. Aici trebuie să spuneţi toate lucrurile importante.

A păstra, în vederea obţinerii unor efecte de surpriză, rezultatele spectaculoase pentru partea finală a lucrării este o greşeală. S-ar putea ca cititorul pe care aţi fi vrut să-l cuceriţi să nu ajungă niciodată la capitolul respectiv...

Introducerea unei lucrări de diplomă trebuie să se constituie într-o trecere în revistă, uneori chiar mai detaliată a cîmpului pe care îl investigaţi în lucrare. Pentru că o lucrare de diplomă urmăreşte şi deprinderea absolventului cu "absorbirea" lucrărilor ştiinţifice, verifică capacitatea de a înţelege corect un domeniu, de a-i sesiza corect limitele, o privire asupra literaturii se poate uneori întinde chiar dincolo de capitolul introductiv.

Nu sînt excluse nici tezele complet dedicate unei munci de sinteză. În acest caz însă este de dorit ca literatura raportată ca fiind parcursă să fie semnificativă ca întindere iar lucrarea să nu se mărginească la a reproduce în secvenţă o serie de lucrări, teorii, rezultate, ci ar trebui să încerce sinteze critice, semnalînd evoluţia domeniului ori partea care lipseşte într-o teorie pentru a fi completată de alta.

Adesea evoluţia ştiinţei este la fel de palpitantă ca un roman poliţist. O teză foarte frumoasă poate fi scrisă mergînd pe această idee. În acest caz contribuţia originală ar însemna găsirea unor exemple noi şi explicarea lor comparativă prin mai multe filtre interpretative.

În ce tip de teză se încadrează lucrarea mea?

Sînt lucrări de sinteză (ca cele semnalate mai sus), lucrări aplicative (în care primează o aplicaţie practică), şi lucrări teoretice (în care primordială este o investigaţie de natură teoretică).

Toate aceste tipuri presupun aporturi originale.

În funcţie de tipul de lucrare, ponderea secţiunilor poate fi diferită. Astfel o lucrare aplicativă va insista mai mult asupra metodei decît rezultatelor. Contează mai mult cum a fost concepută aplicaţia, decît funcţionalitatea ei. Într-o lucrare de orientare teoretică, mai dezvoltată va trebui să fie secţiunea de rezultate, unde enunţaţi aportul dv. original, decît cea de metode, care poate fi o trecere în revistă a arsenalului teoretic ce constituie eşafodajul dezvoltării dv.

Ce scriu în capitolul de concluzii?

În orice caz trebuie revăzut pe scurt, în ordinea prezentării în lucrare, contribuţiile dv. originale. Apoi lucrarea trebuie plasată în contextul altor realizări şi făcută o comparare: de ce este mai bună, ce aduce nou, ce completează la alte teorii, aplicaţii.

De obicei acest capitol se încheie cu o trecere în revistă a manierei în care trebuie continuată cercetarea începută de dv.

Ce mai conţine o lucrare de diplomă?

Referinţe bibliografice, numai acelea ce sînt referite în text, în ordinea alfabetică a autorilor, sau în ordinea referirilor în text.

O frază de mulţumiri în care puteţi sublinia aportul altor persoane la realizarea lucrării.

Eventual o listă de apendix-uri, ce pot conţine: coduri sursă ale programelor realizate, tabele de rezultate în extenso, alte rezultate.

Care sînt fazele unei descoperiri?

Cînd ajungeţi să întrezăriţi cam pe unde s-a ajuns cu cercetarea într-un domeniu înseamnă că aţi depăşit primul prag.

În mod normal, dacă sînteţi pasionat de domeniu, după această fază urmează una în care încep să vă vină idei. De cele mai multe ori ideile sînt inspirate de lecturi. Lucrurile se întîmplă cam aşa. Citiţi un articol cu un scop în minte. Pe măsură ce avansaţi cu lectura găsiţi o slăbiciune a modelului prezentat de autor în directă legătură cu problema care vă frămîntă. Restul lecturiii este de obicei una precipitată în care vreţi să vedeţi dacă autorul atinge această chestiune, sau ea scapă modelului. Dacă ajungeţi la sfîrşit şi ea nu a apărut înseamnă că aveţi deja o "teorie" ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles