Regimul juridic al activitatilor nucleare

Trimis la data: 2015-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: lavvw Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Regimul juridic special al activitatilor nucleare este reglementat prin Legea nr.111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare.
Art.30 din Legea nr.137/1995, republicata, dispune ca protectia impotriva radiatiilor ionizate se realizeaza prin aplicarea unui ansamblu de proceduri si echipamente pentru mentinerea dozelor si riscurilor in limitele admise si in scopul prevenirii accidentelor, a limitarii si inlaturarii consecintelor acestora.

Poluarea radioactiva este produsa de substantele radioactive si reprezinta contaminarea artificiala a mediului cu radiatii ce depasesc anumite niveluri. Poluarea radioactiva afecteaza toate componentele mediului contaminand atat mediul natural cat si cel artificial. Astfel, sunt supuse poluarii radioactive factorii naturali (ai mediului cu rol existential: apa, atmosfera, solul.
Apa este poluata radioactiv in mare masura ca urmare a exploziilor nucleare experimentale, a deversarilor produsilor radioactivi din centralele atomo-nucleare, a ploilor acide.

Poluarea atmosferei are, de asemenea, ca sursa principala exploziile nucleare experimentale, cel mai redutabil deseu radioactiv fiind plutoniul care isi pastreaza jumatate din virulenta peste 200 de secole.
Poluarea solului are ca sursa depozitarea minereului radioactiv, precum si ploile acide.Surseleartificiale de poluareradioactivasunt de douacategorii: controlatesinecontrolate.
Celecontrolate se refera la: acceleratorii de particule inscopulcercetarilor, generatoarele de raze X, aparatesiinstalatii de uzcasnic (radioterapeutica, aparate de televiziune), surselegate de reactiinucleare (reactorinuclearibazatipefisiunenucleara), radioizotopiutilizatiin diverse laboratoare.

Surselenecontrolate se refera la: caderi radioactive rezultatedinexperientelenucleare, deseuri radioactive rezultatedinactivitatileeconomicesidincercetare.
Dinpunctul de vedere al modului de actiune al radiatiilor, poluareapoate fi de douacategorii:
1- Poluare radioactiva directa, atunci cand omul inhaleaza aerul poluat. Acest tip este provocat fie datorita accidentelor de la reactorii nucleari sau uzinele atomo-electrice, fie printr-un razboi atomic.

Se cunosc, panainprezent, aproximativ 170 de accidente nucleareserioase, dintre care cel de la Cernobal este mai cunoscutsi mai apropiat de noi. Un real pericolilconstituiecentralaatomo-electrica de la Koslodui, Bulgaria.2- Poluareradioactivaindirecta - incepeprincaderile radioactive dinatmosferasidepunerealorpe sol, peculturile agricole etc. Acestedepuneri se concentreazainlungullanturilortrofice, dupaurmatorultraseu: aer sol, culturi, ierburisi ape animale om.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK