Reglementarile prudentiale si strategiile ban

Trimis la data: 2006-03-01 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 33 Nota: / 10 Downloads: 15
Autor: Catalin Oprescu Dimensiune: 329kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Controlul prudenţial are ca obiectiv împiedicarea manifestării risucrilor interne cât şi externe, la nivelul unei instituţii bancare, precum şi evitarea propagării acestora. La nivel microeconomic, controlul prudenţial constă în gestionarea internă a activităţii, ţinând seama de evoluţia constrângerilor care se exercită din exterior, respectiv modificări ale cadrului de desfăşurare a activităţii sau refefinirii ale regulilor prudenţiale la nivel naţional ori internaţional.

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Ultimele mari crize monetare şi financiare, crach-ul de pe piaţa obligaţiunilor din 1994, criza din Mexic 1994-1995, criza asiatică din 1997, au determinat o serie de dificultăţi în gestionarea risucrilor, ceea ce a creat condiţii pentru întărirea rolului controlului intern bancar. Gestiunea internă a băncilor trebuie să permită realizarea obiectivelor definite în cadrul funcţionării lor şi satisfacerea condiţiilor impuse de autorităţile care sunt responsabile. Din punct de vedere al conţinutului, prin controlul intern se urmăresc următoarele obiective: aplicarea metodelor de gestiune clasică, introducerea unei gestiuni dinamice a bilanţului, adoptarea normelor prudenţiale interne.

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Concurenţa sporită dintre bănci şi alte instituţii financiare a conferit o importanţă sporită rentabilităţii în cadrul politicii de gestionare a băncilor şi a perspectivelor lor de dezvoltare. Identificarea “centrelor de profit” a permis o mai bună gestionare şi coordonare a rentabilităţii, iar în cadrul politicii de creditare, băncile au trebuit să-şi flexibilizeze activitatea în scopul ameliorării rentabilităţii şi a securităţii. Crizele manifestate la sfârşitul anilor ’80, ca urmare a riscurilor imobiliare au impus insituţiilor de credit o anumită orientare spre calitatea creanţelor bancare, prin metoda previzionării creanţelor riscante, care reprezintă, pentru bancă, costul reducerii sau al anulării riscurilor.

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Introducerea unei gestiuni dinamice al bilanţului a fost realizată, pentru prima dată, în SUA, în decursul anilor ’70 sub denumirea de “Assets and Liabilities Management”, şi s-a generalizat, în celelalte ţări, sub denumirea de “managementul activelor şi pasivelor”.
O asemenea modalitate de gestionare a activităţii constă în căutarea tuturor formelor de manifestare ale riscurilor, pornind de la analiza fiecărui post de bilanţ, depăşindu-se astfel, examinarea soldurilor contabile. Gestiunea activelor şi pasivelor vizează toate riscurile financiare (rata dobânzii, rata de schimb, lichiditate, risc de faliment), iar metodologia presupune parcurgerea următoarelor etape: inventar, evaluare, consolidarea riscurilor financiare, respectiv acoperirea acestora prin opţiuni în funcţie de gradul de risc la care se expune banca respectivă.

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Diferitle probleme care au stat la originea falimentelor bancare au ridicat problema unei mai bune evaluări a riscurilor. Căutările băncilor, în direcţia găsirii unor metode eficiente de evaluare, au condus la dezvoltarea metodologiei RAROC “Risk Adjusted Return On Capital” propusă de Banker’s Trust, şi a celei denumite VAR (Value at Risk), propusă de J.P.Morgan. Evaluarea riscului prin metoda RAROC presupune luarea în considerare a costului mediu al riscului şi determinarea randamentului asupra fondurilor proprii, după relaţia următoare:

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Metoda VAR este utilizată, în prezent de către toate marile bănci pentru evaluarea riscului de piaţă, care poate avea mai multe cauze, dintre care: modificarea ratei de dobândă ca urmare a intervenţiilor băncilor centrale în activitatea celorlale bănci. Metoda VAR permite determinarea nivelului pierderilor pe o perioadă dată şi face posibilă evaluarea capitalului, deci a fondurilor proprii necesare acoperirii riscului de pierderi potenţiale. Generalizarea acestor două metode de evaluare a riscurilor, după anul 1993, se explică prin dorinţa băncilor de a impune o alternativă la modelul standard dezvoltat de Comitetul de la Bâle, - norma Cooke, considerat inadecvat de o mulţime de bănci comerciale.

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Comitetul de la Bâle a jucat un rol determinant prin impunerea unui raport al fondurilor proprii pentru toate băncile care desfăşoară activităţi internaţionale, urmărindu-se limitarea riscului de credit. Raportul de solvabilitate, impus în 1988, a fost preluat în mod identic şi de către Comisia Europeană (1991) şi Congresul american (FDIC – Improvement Act - 1991), impunând băncilor ca nivelul fondurilor proprii ale băncii să fie superior sau egal cu 8% din valoarea activelor totale şi ale activităţilor extrabilanţiere, ponderate cu coeficienţii de risc individual.

1.2 Norme prudenţiale europene şi internaţionale
Regulile prudenţiale bancare care se exprimă, cel mai adesea, prin anumite raporturi au ca sferă de curpindere principalele aspecte ale gestiunii bancare. Respectarea acestora orientează, în mod-decisiv, strategia bancară şi permite armonizarea cu legislaţia europeană în vederea integrării ţărilor europene şi cu cea internaţională. Pentru ţările membre ale UE, prudenţa bancară poate fi cuantificată prin următoarele instrumente: solvabilitatea bancară, coeficientul riscurilor mari, coeficientul de adaptare la riscul de piaţă, nivelul participaţiilor financiare, nivelul capitalului minim. La nivelul fiecărei ţări există şi niveluri proprii ale unor raporturi, precum raportul de lichiditate şi coeficientul fondurilor proprii şi ale resurselor permanente.

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Analiza diferitelor norme prudenţiale evidenţiază existenţa unor caracteristici comune, şi anume:
a) nivelurile impuse prin reglementările prudenţiale nu constituie rezultatul unor studii teoretice aprofundate sau al unor demonstraţii obiective. Nimeni nu poate afirma că raportul de solvabilitate de 8% este cel mai bun nivel. De asemenea, nu s-a demonstrat, încă, existenţa unei corelaţii inverse între raportul fondurilor proprii poderate şi falimentul bancar.

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
b) o altă caracteristică este aceea că reglementările prudenţiale vizează, în mod esenţial, instituţiile de credit, spre deosebire de constrângerile prudenţiale din domeniul industrial care vizează produsele: mărime, greutate, componenţă. În domeniul bancar, reglementările se referă la practicile bancare şi la structura instituţiei respective, ceea ce conduce la efecte asupra bilanţului bancar;

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
c) pentru majoritatea reglementărilor, instrumentul central de măsură îl constituie noţiunea de fonduri proprii, ceea ce face posibilă armonizarea la nivel european şi internaţional a regulilor adoptate. În continuare sunt prezentaţi principalii indicatori de prudenţă bancară europeană:

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
1) Raportul de solvabilitate europeană (RSE) este cel mai cunoscut indicator de prudenţă bancară şi are, ca obiectiv central, garantarea capacităţii insituţiilor de credit de a face faţă falimentului debitorilor, şi de asemenea, de a atenua inegalităţile concurenţiale dintre diferite sisteme naţionale.

Instituirea raportului de solvabilitate s-a efectuat în 3 etape, astfel:
-În anul 1988 se impune norma Cooke acelor bănci ale căror activităţi internaţionale reprezentau mai mult de 33% din bilanţ;
-În anul 1989, Comunitatea Europeană a decis definirea unui raport de solvabilitate european (RSE), inspirat din norma Cookem, fără a fi identic cu aceasta;
-Ulterior, în anii ’91-95, în ţările europene au fost emise instrucţiuni privind aplicarea şi respectarea RSE şi trebuie să fie egal cu cel puţin 8%.

Din definiţia dată fondurilor proprii, se disting două categorii:
-Fonduri proprii de bază (capital + rezerve + fonduri pentru riscuri bancare generale denumite provizioane)
-Fonduri proprii complementare – formate din:
a) rezerve din reevaluări, subvenţii rambursabile şi datorii subordonate cu durată nedeteminată (emisiune de titluri cu durată nedeterminată)
b) alte datorii subordonate (titluri emise pe perioade de cel puţin 5 ani).

Reglementările prudenţiale şi strategiile bancare
Între cele două categorii de fonduri trebuie să existe o anumită corelaţie, în sensul că nivelul fondurilor complementare trebuie să fie inferior celui al fondurilor de bază. Numitorul raportului evidenţiază angajamentele băncii ponderate cu gradul specific, al cărui nivel variază de la 100% pentru creditele acordate cleinţilor până la 0% pentru creanţe asupra statului şi asupra guvernelor din ţările dezvoltate. ...

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles