Retrimiterea in dreptul international privat

Trimis la data: 2015-11-22 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: lavvw Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In materie de drept international privat trebuie sa avem in vedere ca un conflict de legi este posibil nu numai intre legile materiale ale diferitelor tari, dar si intre sistemele de drept conflictuale. Astfel, in cazul in care sistemele de drept in prezenta contin norme conflictuale care au puncte de legatura diferite, putem spune ca ne aflam in prezenta unui conflict al normelor conflictuale. Solutionarea unui conflict de legi se face conform normelor conflictuale ale forului; ele indica judecatorului sau autoritatii, investita cu solutionarea unui caz concret, legea pe care urmeaza sa o aplice.

Aceasta poate fi legea forului sau o lege straina. Atunci cand autoritatea trebuie sa aplice legea romana, procesul se desfasoara normal si nu apar dificultati din punctul de vedere al subiectului abordat in aceasta lucrare. Daca norma conflictuala desemneaza, insa, legea straina ca fiind competenta sa guverneze cauza, inseamna ca "trimite" la dreptul strain. Desi, foarte mult timp prin trimiterea la dreptul strain s-a inteles, trimiterea la dreptul material strain (drept civil, dreptul familiei, drept procesual civil, drept comercial), la un moment dat practica a impus sa se stabileasca daca trimiterea se face la dreptul material strain sau la ansamblul dreptului strain.

Trimiterea la dreptul material strain are in vedere numai normele substantiale (de exemplu, conditiile de forma ale unui act juridic sunt determinate de legea locului unde s-a incheiat actul). Prin aplicarea normelor materiale straine, problema retrimiterii este exclusa. Prin aplicarea reglementarii straine, in materie, se solutioneaza fondul litigiului. Trimiterea la ansamblul dreptului strain presupune aprecierea sistemului de drept in totalitatea sa, inclusiv a normelor conflictuale (reglementari de drept international privat). Sensul trimiterii (la norma materiala sau la sistemul de drept in ansamblu) este stabilit de dreptul forului.

Prin raportare la intregul sistem de drept strain poate sa apara problema retrimiterii.
Acest conflict poarta numele de "conflict in spatiu al normelor conflictuale", deoarece normele conflictuale din sistemele de drept in prezenta coexista in spatiu. Diferentele existente intre normele de drept international privat pot provoca un conflict pozitiv sau negativ.
Vorbim de un conflict pozitiv atunci cand fiecare norma conflictuala face trimitere la propriul sistem de drept si justifica aplicarea propriei legi pentru solutionarea raportului cu element strain. Conflictul pozitiv excluderetrimiterea si solutionarea acestuia se realizeaza prin aplicarea normei conflictuale a forului.

De exemplu, norma conflictuala romana prevede ca statutul personal al unui cetatean care domiciliaza intr-o alta tara este supus legii sale nationale, iar norma conflictuala straina dispune aplicarea legii domiciliului. Conflictul negativ de norme conflictuale exista in cazul in care niciuna dintre normele conflictuale in prezenta nu trimite la propriul sau sistem de drept, ci fiecare trimite la dreptul celuilalt stat sau la sistemul de drept al unui stat tert. Astfel, in privinta formei actului juridic intocmit de un roman in strainatate, norma conflictuala romana declara competenta legea locului de incheiere, iar norma conflictuala straina prevede competenta legii nationale a persoanei.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK