Romania in timpul regimului comunist a lui Nicolae Ceausescu

Trimis la data: 2013-01-05 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: septi Dimensiune: 2695kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (martie 1965), se va desfasura o ascutita lupta de culise pentru succesiunea la conducerea Partidului Comunist. Puternic sustinut de primul-ministru al tarii, Ion Gheorghe Maurer, Nicolae Ceausescu este ales de Biroul Politic secretar general al partidului.

Cel care va conduce Romania aproape un sfert de veac a fost ales doar de 5 persoane: Ion Gh. Maurer, C. Stoica, E. Bodnaras, AI. Draghici si Gh. Apostol.La congresul partidului, convocat in vara anului 1965, Nicolae Ceausescu este confirmat in functia de secretar general al P.C.R. (1965-1971) se caracterizeaza printr-o relativa liberalizare.

Este adoptata o noua constitutie (1965), este schimbata denumirea tarii in Republica Socialista Romania, iar Partidul Muncitoresc Roman devine Partidul Comunist Roman. Pe plan intern este sprijinita initiativa particulara in comert, imbunatatirea gradului de confort al populatiei si construirea de locuinte proprietate personala.

Se produce desovietizarea si liberalizarea vietii culturale prin eliminarea autorilor sovietici si reluarea publicarii clasicilor literaturii universale. In invatamant se revine la sistemul traditional, autorii romani sunt reintrodusi in manuale si se introduce studiul limbilor occidentale in scoli.

In plan extern, este adoptata 0 politica de independenta fata de Moscova, se stabilesc relatii diplomatice cu Republica Federala Germana (1967), iar in august 1968 este criticata interventia trupelor Tratatului de la Varsovia in Cehoslovacia, Romania refuzand sa participe la inabusirea revoltei anticomuniste din aceasta tara.

Vizitele lui Ceausescu in Franta, Anglia, Germania si S.U.A., precum si cele ale presedintilor Charles de Gaulle (1968) si Richard Nixon (1969) vor contribui la cresterea rolului Romaniei pe plan international.Concomitent, perioada din 1965-1968 a fost pentru Ceausescu una de consolidare a puterii personale prin acapararea unor functii importante in conducerea statului si promovarea de cadre noi in structurile de conducere ale P.C.R.

Neostalinista (1971-1980), are ca punct de pornire vizitele facute de Ceausescu in China si Coreea de Nord, cand sunt lansate tezele din iulie, care intrerup cursul liberalizarii. In sedinta Comitetului Politic al C.C. al P.C.R. (iulie 1971) se decide accentuarea vietii politice si ideologice, accelerarea indoctrinarii populatiei si controlul strict al tuturor activitatilor de catre activistii de partid. Se producea oreintoarcere la autoritarismul politic. Este introdus principiul rotirii cadrelor, ce permitea marginalizarea grupurilor contestatare din partid, iar din 1972 membrii familiei Ceausescu si rudele sunt plasati in posturi cheie.

Din 1973, Elena Ceausescu incepe o cariera politica ce 0 va propulsa spre varful puterii, iar din 1974 N. Ceausescu devine primul presedinte al Republicii, socialismul dinastic devenind o relitate.Dezvoltarea economica a tarii a fost expusa indicatiilor arbitrare ale dictaturii. Masuri nestiintifice si haotice erau lansate de Ceausescu insusi, care urmarea dezvoltarea economica a Romaniei exclusiv prin eforturi proprii.

Se trece la industrializarea fortata prin ridicare de giganti industriali care produc ineficient, cu mare consum de energie, de materii prime si costuri ridicate, combinatul siderurgic de la Galati devenind simbolul acestei politici. Ridicarea unor constructii megalomanice (Casa Poporului, Canalul Dunare - Marea Neagra, Canalul Dunare - Bucuresti si transformarea capitalei in port dunarean) si politica economica aberanta a regimului comunist au avut consecinte dramatice pe plan social.

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK