Sburatorul - Eugen Lovinescu

Trimis la data: 2008-01-23 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 3506
Autor: Dobrica Mariana Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gruparea de la “Sburătorul” cuprinde revista şi cenclul literar cu acelaşi nume. Revista a apărut la Bucureşti, între 1919-1922 şi 1926-1927, sub conducerea lui Eugen Lovinescu. Cenaclul a avut o existenţă mai îndelungată (din 1919 până în 1947, patru ani după moartea lui Lovinescu) şi a jucat în epocă un rol la fel de important cu cel jucat de ”Junimea” în secolul trecut.

Obiectivele grupării erau promovarea tinerilor scriitori şi imprimarea unei tendinţe moderniste în evoluţia literaturii române.
Primul obiectiv s-a realizat prin lansarea unor nume ca Ion Barbu, Camil Petrescu, Ilarie Voronca, Anton Holban, G.Călinescu, Pompiliu Constantinescu, Vladimir Streinu.

E.Lovinescu obţine şi colaborarea unor scriitori mai vechi (Ion Minulescu,Victor Eftimiu) sau îi încurajează pe cei care au debutat în alte reviste, dar dovedeau o orientare modernă a scrisului lor (Liviu Rebreanu sau Hortensia Papadat-Bengescu). Al doilea obiectiv a cunoscut un proces îndelungat de constituire.

La început, Lovinescu nu formulează un program ideologic şi nu adoptă o formulă unică, propunându-şi să câştige de partea sa talente mai vechi sau să descopere altele noi. Pe măsură ce-şi încheagă sistemul teoretic, înrâurirea lui asupra tendinţei de modernizare a literaturii se accentuează, stârnind un adevărat curent de idei.

Principalele cărţi de doctrină ale lui Lovinescu sunt: “Istoria civilizaţiei române moderne” (3vol.,1924-1925) şi “Istoria literaturii române contemporane” (5vol., 1926-1929). În esenţă, modernismul lovinescian porneşte de la ideea că există un spirit al veacului, explicat prin factori materiali şi morali, care imprimă un proces de omogenizare a civilizaţiilor, de integrare într-un ritm de dezvoltare sincronică.

În condiţiile în care există decalaje între civilizaţii, cele mai puţin dezvoltate suferă influenţa binefăcătoare a celor avansate. Influenţa se realizează în doi timpi: mai întâi se adoptă, prin imitaţie, forme ale civilizaţiei superioare, apoi, după implantare, se stimulează crearea unui fond propriu.

Teoria imitaţiei era preluată după francezul Gabriel Tarde, psiholog şi sociolog. Analizând faptele politice şi culturale ale civilizaţiei româneşti, Lovinescu consideră că modernizarea a început după pătrunderea în ţările române, la începutul secolulul al XIX-lea, a ideilor inovatoare din Europa. Societatea românească a întors spatele inerţiei orientale şi, preluând formele occidentale, a creat premisele dezvoltării unui fond modern.

Fenomenul formelor fără fond, de care vorbise Titu Maiorescu, este acceptat de E.Lovinescu, dar criticul “Sburătorului” îl socoteşte inevitabil şi creator: formele pot să-şi creeaze uneori fondul, susţine el, spre deosebire de Maiorescu. România modernă ar fi rezultatul acestui proces şi el s-a realizat în ciuda opoziţiei forţelor conservatoare. Lovinescu propune eliminarea rapidă a decalajelor culturale şi modernizarea literaturii române, deci sincronizarea cu spiritul veacului.

Principiul sincronismului în litaratură înseamnă în mod practic acceptarea schimbului de valori, a elementelor care conferă noutate şi modernitate fenomenului literar. Nu e vorba de o imitaţie servilă, de un împrumut fără discernământ, ci de o integrare a literaturii într-o formulă estetică viabilă, în pas cu evoluţia artei europene.

Prin modernizare, Lovinescu înţelege, în fond, depăşirea unui spirit “provincial”, deci nu opoziţie faţă de tradiţie, de specificul naţional. Polemica lui cu tradiţionalismul nu conduce la combaterea factorului etnic în creaţia de cultură – pe care nu-l contestă –ci à sublinierea necesităţii de înnoire.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.