Sistemul bancar german

Trimis la data: 2006-08-28 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Laura Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Sistemul bancar german
Sistemul bancar german ia naştere odată cu apariţia în 1619 a Băncii din Hamburg, constituită după modelul Băncii din Amsterdam. Iniţial aceasta a fost doar o bancă de depozite, ca apoi să efectueze şi operaţiuni de virament. Ceea ce i-a dat însă o notorietate mare a fost rigoarea operaţiunilor bancare şi crearea unei monede de cont specifice, numită "Marko-Banco“. Alături de Banca din Hamburg şi prin înfiinţarea Băncii din Nürenberg aparatul bancar din Germania reuşeşte să se consolideze.

Referat despre Sistemul bancar german
În forma sa modernă, sistemul bancar german s-a constituit începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ceea ce a diferenţiat însă sistemul bancar german de celelalte sisteme bancare a fost, în special, complexitatea sa structurală şi puterea băncilor sale, diferenţiere apărută pe la mijlocul anilor 1990. În 1995 au existat aproximativ 3.700 de bănci legale independente cu mai mult de 48.000 de oficii bancare.

Astfel, dat fiind numărul mare de bănci şi oficii bancare, Germania era, şi încă mai este una dintre cele mai puternice economii “bancare” din lume. Deşi numărul băncilor din Germania s-a micşorat în ultimii ani, este totuşi, în continuare, destul de ridicat potrivit standardelor internaţionale. Marea majoritate a băncilor sunt bănci universale, ceea ce înseamnă că ele sunt implicate, într-o măsură mai mare sau mai mică, în activităţi precum: crearea de depozite, acordarea de credite, scontarea titlurilor de credit, asigurarea serviciilor de siguranţă în activităţile de brokeraj şi în cele de încredere, factoring, garanţii financiare şi transferuri de fonduri sau servicii de plăţi cât şi alte servicii pe care autorităţile în domeniu le recunoaşte ca fiind servicii bancare la care mai pot fi adăugate serviciile bancare tipice de investiţii şi rezervele de asigurare a bunurilor prin intermediul subsidiarilor sau a acelor mai apropiate societăţi de asigurări cu care băncile colaborează.

Având în vedere structura lor internă băncile universale germane pot fi împărţite în 3 categorii:
1. Bănci comerciale;
2. Bănci de economii;
3. Bănci cooperatiste;
4. Bănci speciale.

Tabelul de mai sus furnizează informaţii cu privire la ponderea ocupată de principalele trei grupuri bancare dată de numărul instituţiilor legale independente, averea lor totală şi filialele lor, atât pentru 1995, cât şi pentru 2001. Doar aproximativ 330 din băncile germane, reprezentând 10% din numărul total de instituţii bancare erau bănci comerciale şi, datorită structurii lor interne şi a statutului lor juridic, entităţi care au ca scop principal maximizarea profitului.

1. Băncile comerciale
Bazele primei asocieri de fonduri bancare germane au fost puse pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În acea perioadă, bancherii privaţi nu mai puteau să satisfacă nevoile financiare din ce în ce mai mari ale companiilor industriale de producţie în masă. Un val de consolidare determinat de criza bancară din 1931-1932 i-a determinat pe cei trei “jucători” principali: Dresdner Bank (fondată în 1872), Deutsche Bank (fondată în 1870) şi Commerzbank (fondată în 1870) să se unească (între 1957 şi 1958) din nou, după o primă încercare eşuată la începutul celui de-al doilea Război Mondial. Astăzi, ei încă îşi mai desfăşoară activitatea sub denumirea de Hausbanks, lucrând cu marile corporaţii industriale ale Germaniei şi formează esenţa grupului de bănci comerciale din Germania.

Bayerische Hypo- şi Vereinsbank (HVB), care a fost creată în 1998 prin fuziunea dintre două mari bănci Bavariene, s-a unit în 1999 cu categoria Deutsche Bundesbank a marilor bănci. Afacerile sale “en detail” se desfăşurau de obicei în partea de sud a Germaniei, dar s-au extins şi în celelalte zone , în Austria şi centru şi estul Europei în ultima perioadă.

Toate cele patru mari bănci sunt bănci universale deoarece activitatea lor “en detail” se grefează pe creşterea activităţilor bancare de investiţii. Deutsche Bank, care a achiziţionat banca de investiţii britanică Morgan Grenfell în 1989 şi instituţia americană Bankers Trust în 1997 şi Dresdner Bank care, la rândul ei a achiziţionat Kleinwort Benson în 1995 şi-a extins în mod agresiv instrumentele bancare de investiţii. În 1999 Deutsche s-a clasat pe primul loc, Dresdner pe al doilea şi Commerzbank pe al patrulea loc printre cele mai mari bănci universale europene în ceea ce priveşte partea din capitalul total alocat activităţii “en gros” şi investiţiilor bancare. În plus, băncile ipotecare deţinute în totalitate sau majoritar, asociaţiile de împrumut şi companiile de investiţii deţinute de marile bănci sunt printre cele mai mari de pe piaţa Germaniei. Totuşi, strategiile lor curente de asigurări bancare diferă în mod considerabil.

În timp ce Deutsche Bank şi-a vândut instrumentul de asigurare în 2001, Dresdner însăşi a fost cumpărată de Allianz, grupul cel mai mare de asigurări din Germania, în acelaşi an. Commerzbank cooperează cu Generali, cel mai mare grup de asigurări din Italia şi HVB cooperează cu ERGO, cea de-a doua companie de asigurări ca mărime din Germania, deţinută de Munich Re.

Chiar dacă toate cele patru bănci aparţin celor mai mari instituţii din lume, cota lor de piaţă combinată în ceea ce priveşte depozitele a fost mai mică de 14% la sfârşitul anului 2000. Ele deţin 2873 de sucursale în comparaţie cu 16.892 de sucursale ale grupului de bănci de economii şi 15.332 de sucursale ale grupului de bănci cooperatiste. Ca o consecinţă a acestei discrepanţe, cele patru bănci mari colaborează în ceea ce priveşte utilizarea ATM-urilor; clienţii unei bănci pot să retragă numerar de la un ATM al unei alte bănci fără reţinerea unui comision pentru realizarea operaţiunii.

Băncile comerciale regionale sau alte bănci comerciale sunt alcătuite din toate băncile private secundare şi terţiare. Cele mai mari sunt Bankgesellschaft Berlin (locul 10 în 2000), Postbank (locul 22) care este deţinută în totalitate de Serviciul Poştal German privatizat, BHF-Bank (locul 27) care a fost achiziţionată de către Dutch ING Group în 1999, Deutsche Bank (locul 31) care înglobează activităţile bancare “en detail” ale Deutsche Bnak Group, SEB (locul 34) care este deţinută în totalitate de Swedisch Skandinaviska Enskilda Banken, Baden Württembergische Bank (locul 46), Deutsche Kreditbank (locul 51), Vereins- und Westbank (locul 52), Volkswagenbank (locul 66) şi Citibank Privatkunden (locul 73).

Cu excepţia câtorva bănci secundare ca BHF-Bank, SEB şi Citibank şi firmele de brokeraj Allgemeine Deutsche Directbank (locul 96), Consors şi Comdirect cele mai multe bănci din această categorie se concentrează pe activitatea lor “en detail” regională sau “en gros”. Din grupul băncilor comerciale mai fac parte şi bancherii privaţi. Unii dintre ei, ca Joh. Berenberg, Gossler & Co. (fondată în 1590 în Hamburg), B. Metzler Seel. Sohn & Co. KgaA (fondată în Frankfurt în 1674) şi Delbrück & Co. (fondată în Cologne în 1712), se află printre cele mai vechi bănci care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Germaniei.
În mod obişnuit, ele sunt conduse de proprietari care răspund personal de obligaţiile financiare ale băncilor lor.

Numărul lor este în scădere, de la 1406 instituţii în 1925 la 491 în 1938 şi doar 50 la sfârşitul anului 1998. Astăzi, cota lor în totalul activelor operaţiilor interne ale băncilor germane este pe departe sub 1%. Abia 2% din aceeaşi bază a activelor se aflau sub controlul a 90 (mai mult decât 63 în 1985) de sucursale germane a băncilor străine care existau la sfârşitul anului 2000. Adăugând activele celor 56 de bănci comerciale şi ipotecare care erau deţinute majoritar de bănci străine – printre care SEB şi Citibank Privatkunden – acestea înglobează toate acţiunile averii bancare germane controlate de băncile străine sau non-bănci. Acest număr a reprezentat 8% în 2000 şi a rămas relativ stabil în ultimii 15 ani.

  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles